PluggedIn
Homee-NieuwsBMW legt de focus bij de i Vision Circular vooral op duurzaamheid

BMW legt de focus bij de i Vision Circular vooral op duurzaamheid

BMW wil ons door middel van de conceptauto i Vision Circular een voorproefje van een compacte auto anno 2040 geven waarbij de focus vooral op duurzaamheid ligt. Sommigen beschouwen deze als de opvolger van de i3 maar wij denken dat het puur een studie is. Maar wel een interessante studie.

BMW heeft bij het ontwerp van de i Vision Circulaur de principes van de circulaire economie ter hand genomen. De naam verraadt dat natuurlijk al. De i Vision Circular vertegenwoordigt daarmee de ambitie van BMW om de meest duurzame fabrikant voor individuele mobiliteit te worden.

BMW CEO Oliver Zipse: “De BMW i Vision Circular laat zien hoe uitgebreid en consequent wij denken over duurzame mobiliteit. Het staat voor onze claim om een pionier te zijn in de ontwikkeling van een circulaire economie. Wij willen onze leidende positie op het gebied van efficiënt gebruik van hulpbronnen bij de productie uitbreiden tot de gehele levenscyclus van onze voertuigen. Dit is ook een kwestie van economische duurzaamheid. De huidige ontwikkeling van de grondstofprijzen toont immers aan met welke gevolgen een industrie die van beperkte hulpbronnen afhankelijk is, rekening moet houden”.

Het betreft hier een elektrische vierzitter die ondanks een lengte van slechts vier meter een royale binnenruimte heeft. Maar de focus van deze conceptauto ligt zoals gezegd niet zozeer op de maatvoering maar vooral op de duurzaamheid. Het overkoepelende ontwerpdoel van de BMW i Vision Circular was het ontwikkelen van een auto te maken die is geoptimaliseerd voor gesloten materiaalkringlopen. Men wilde hiermee een quotum van 100 procent gerecyclede materialen en 100 procent recycleerbaarheid bereiken.

Circular Design

Daarom gebruikt BMW voor deze conceptauto biogebaseerde, gecertificeerde grondstoffen alsmede materialen gebruikt die reeds een productlevenscyclus hebben doorlopen – de zogenaamde secundaire materialen. Ook het energieopslagsysteem voldoet aan die eisen. BMW claimt dat de solid-state accu van de BMW i Vision Circular volledig recyclebaar is. Ook is hij bijna volledig gemaakt van materialen die uit de recyclingkringloop komen. Ook waren er minder zeldzame grondstoffen nodig terwijl de accu tegelijkertijd een aanzienlijk hogere energiedichtheid schijnt te hebben.

Adrian van Hooydonk, verantwoordelijk voor het design van de BMW i Vision Circular:  “We hebben in het ontwerpproces van de BMW i Vision Circular vanaf het allereerste begin consequent nagedacht over circulariteit. Het resultaat is een visionaire auto vol innovatieve ideeën die duurzaamheid combineren met een nieuwe en inspirerende esthetiek. Een benadering die we ‘Circular Design’ noemen”.

Luxueuze ambiance

Het Circular Design wil geenszins zeggen dat de auto zo kaal als een luis is. Integendeel. BMW streefde er juist naar om in het interieur een luxueuze ambiance te creëren waarvan de materialen en productieprocessen een verantwoorde benadering van het milieu en de hulpbronnen weerspiegelen. Men wil door middel van het interieur van de BMW i Vision Circular laten zien wat er in de toekomst mogelijk is op het gebied van circulariteit en de bewuste keuze van materialen – en wat voor opwindende esthetiek het gevolg kan zijn.”

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
PluggedIn

e-Nieuws

e-Videos