Rij-impressie Tesla Model Y; het wachten meer dan waard

Ze zijn bij Tesla meesters in de aankondiging. We wachten al een tijdje op de Cybertruck, als ook op de Semi, en hoewel consumenten in Amerika al een jaar kunnen beschikken over de Model Y, staat de elektrische SUV in Nederland pas net op de kade.

Leveringen komen op gang

Wat in het vat zit, verzuurt niet; laten we het daar op houden. Bovendien, wachten maakt begerig. Niet dat Tesla bewust het geduld van de consument stevig op de proef stelt. Als de Gigafactory in Berlijn niet flink werd dwars gezeten door de lokale overheid aldaar, hadden we de Y hoogstwaarschijnlijk al eerder kunnen rijden. Voorlopig rolt er nog geen auto uit de Duitse fabriek.

Rij-impressie Tesla Model Y

De testauto, een blauwe Model Y, is per boot vanuit China naar Europa getransporteerd. Met flink wat tegelijk trouwens, en de komende tijd volgen er veel meer. Dat betekent dat de Tesla Model Y dit jaar gewoon geleverd kan worden, als je nu bestelt. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de Mustang Mach-E, de Skoda Enyaq en de Audi Q4 e-tron, wat natuurlijk ook te maken heeft met het chronische gebrek aan chips, die tamelijk belangrijk zijn voor auto’s en zeker ook voor elektrische auto’s.

Rijdt prettiger

Goed, de Model Y. Technisch deelt de elektrische SUV veel met de Model 3, maar dan met flink wat meer hoofdruimte. Aan been- en bagageruimte trouwens evenmin een gebrek. Je vindt in de Y geen verschillen waar het gaat om inrichting. Een megascherm ‘los gemonteerd’ op het houtachtige dashboard vormt de basis voor alle bedieningsfuncties. Misschien niet knus, wel functioneel. De Tesla Model Y rijdt net wat prettiger dan de Model 3, hetgeen deels komt doordat je iets hoger zit, maar vooral omdat je gevoelsmatig gewoon met ‘meer auto’ onderweg bent. De afstemming van de wielophanging is ingericht op het wagengewicht van zo’n twee ton; van enige vorm van deining is geen sprake.

Rij-impressie Tesla Model Y

Voorlopig zijn alleen de Long Range en de Performance als Model Y verkrijgbaar. Maar logisch is dat later een minder kostbare variant met een kleinere accu op de markt komt. Tesla geeft wel aan dat het geen auto’s meer zal produceren die minder dan 400 kilometer actieradius hebben. De instap-Y zal dus waarschijnlijk niet met de basis-accu geleverd worden die in de Model 3 Standard Range Plus zit. Prijzen van de Model Y beginnen bij 64 mille. Let wel, elke Y heeft vierwielaandrijving, zo’n 500 kilometer rijbereik, een topsnelheid van dik 210 km/h en er kan een aanhanger achter van maximaal 1600 kilo.

Vorig artikelTesla pakt record op Nürburgring terug
Volgend artikelQuantron AG gaat nu ook elektrische lijnbussen aanbieden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in