Onderzoeksproject rust Streetscooter uit met zonnecellen

Streetscooter zonnecellen

In het kader van het Duitse onderzoeksproject “Street” heeft men een elektrische bestelwagen van de firma Deutsche Post/DHL uitgerust met zonnecellen. Het demonstratiemodel, gebaseerd op de Streetscooter Work L, moet naar verwachting in een jaar tijd meer dan 5.000 kilometer extra bereik halen.

De Streetscooter WORK L behoort tot de grootste elektrische bestelwagens in de line-up van Deutsche Post/DHL. Daardoor biedt een oppervlakte van maar liefst 15 vierkante meter die geschikt is voor het monteren van zonnecellen. Er zijn in totaal tien panelen geplaatst. Dat was relatief makkelijk omdat de rechte, hoekige vorm van de bestelwagen geen gebogen panelen vereist, zoals vaak het geval is met personenwagens. om tien PV-modules op te bevestigen. Daardoor zat de grootste uitdaging van dit project in het koppelen van de zonnecellen aan het laadsysteem van het voertuig. Dat is immers een vereiste om de accu op te kunnen laden. Men heeft vanwege de efficiëntie gekozen voor een koppeling met het 400 V hoogspanningssysteem.

Die koppeling laat het toe om de zonne-energie rechtstreeks in het EV-systeem te voeden om de actieradius van het voertuig zo efficiënt mogelijk te vergroten. “We verwachten een jaarlijkse actieradiusverlenging van ongeveer 5200 km voor rijden in Nedersaksen, en aanzienlijk meer in meer zuidelijke regio’s. Dit zou meer dan één op de vier oplaadstops besparen”, zegt prof. Robby Peibst, projectcoördinator van het Street-project. Maar de vereiste omzetting van 12 V naar 400 V leidde ook tot van veiligheidsaspecten. “Het is precies deze uitdaging die het Street-consortium nu met succes heeft aangepakt,” voegden de initiatiefnemers eraan toe.

Street-consortium

Het consortium bestaat uit het coördinerende Instituut voor Zonne-energie Onderzoek Hameln (ISFH), de bedrijven Vitesco Technologies, a2-solar en Meyer Burger. Ook Continental Engineering Services en de onderzoeksinstellingen Forschungszentrum Jülich, het Helmholtz-Zentrum Berlin en het MBE-instituut van de Leibniz Universiteit Hannover zijn bij het project betrokken.

Testritten

Het demonstratievoertuig heeft de eerste tests afgerond en rijdt momenteel door de regio Hannover voor verdere tests op verschillende tijdstippen van de dag en het jaar en in verschillende weersomstandigheden.

Vorig artikelWaarom willen die tech-bedrijven zo graag elektrische auto’s maken? Column door Bas van der Weerd
Volgend artikelHummer EV ook als SUV en er is keuze uit 400 én 800 volt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in