Waarom willen die tech-bedrijven zo graag elektrische auto’s maken? Column door Bas van der Weerd

Xiaomi EV's bouwen

De geruchten gingen al een paar weken in de rondte. Maar deze week kwam de officiële bevestiging van Xiaomi dat het ook de markt van elektrische voertuigen wil betreden. Waarom is die EV-markt, waar bijvoorbeeld ook Apple, Baidu en Alibaba interesse in hebben, eigenlijk zo interessant?

Investeringen lopen richting de 10 miljard

Eerst maar terug naar Xiaomi. Deze Chinese smartphone- en IoT-gigant kondigde eerder deze week aan dat het een dochteronderneming op gaat richten om intelligente EV’s te gaan bouwen. Hiervoor gaat Xiaomi 10 miljard yuan (bijna anderhalf miljard euro) investeren. Maar dat is slechts het begin. De investeringen gaan de komende jaren zelfs richting de 10 miljard euro. Lei Jun, oprichter en CEO van Xiaomi, zal fungeren als CEO van de nieuwe EV-onderneming.

Samen met Great Wall Motors?

Wat nog niet duidelijk is, is of Xiaomi de auto’s onder hun eigen merknaam zal verkopen. En of Xiaomi de elektrische auto’s zelf gaat maken, is ook maar de vraag. De Chinese smartphonefabrikant maakt namelijk heel frequent gebruik van contractfabrikanten. Dat zal ook het geval kunnen zijn met elektrische auto’s. Want het maken van auto’s is toch een wat anders dan telefoons. Het is kapitaalintensiever met een lange, moeilijk te complexe toeleveringsketen. Volgens de geruchten gaat Xiaomi een samenwerking aan met Great Wall. Dat bedrijf, oorspronkelijk een vastgoedontwikkelaar, maakte de laatste jaren met groot succes een uitstapje richting de automobielbranche en groeide al snel uit tot een van China’s grootste SUV- en pick-up producenten.

En zo zijn er meer

Niet alleen Xiaomi gaat zich in de EV-wereld storten. Zoals we weten heeft Apple ook plannen, net als Sony. Al heeft Sony aangekondigd geen auto’s te willen maken. Foxconn, een grote contractfabrikant van Apple wil ook iets met EV’s doen. Onlangs kondigde de Chinese zoekmachinegigant Baidu aan dat het samen met Geely EV’s wil gaan maken. Vlak daarvoor kwam een soortgelijk bericht van e-commercegigant Alibaba en de Chinese autofabrikant SAIC Motor. Amazon is misschien wel het verst gevorderd, dankzij een investering in Rivian. En dit zullen absoluut niet de laatsten zijn.

Maar waarom dan?

Er zijn zoveel niches en branches. Maar waarom willen tech-bedrijven zo graag elektrische auto’s maken? Een markt die enorme investeringen en risico’s met zich meebrengt? Die vraag dwarrelde al een tijdje door mijn hoofd. Natuurlijk is de hoeveelheid elektronica aan boord van een elektrische auto enorm. En als we straks serieuze stappen richting autonoom rijden zetten, neemt de hoeveelheid elektronica nog eens flink toe. Maar dat is het niet alleen. Dat zou een strategie voor de korte termijn zijn. Daar zijn die grote bedrijven toch veel te slim voor.

Het gaat om de fans!

Nee, het gaat volgens mij om veel meer. Laten we Apple als voorbeeld nemen. Dat merk heeft zichzelf zo geprofileerd, dat het echt fans heeft. Apple-adepten, die ondanks een bijna gloednieuwe iPhone in de achterzak als eerste in de rij staan om de allernieuwste iPhone te kopen. En natuurlijk hebben die ook een iPad, een iMac of een Macbook, en kijken ze via Apple TV. Wie weet rijden ze in de toekomst ook wel een iCar, die ze aan de iCharge opladen met een energiecontract van iPower. Of ze hebben een abonnement op de iShare deelauto, en de kinderen gaan met de iScooter naar school, waar het digitale schoolbord natuurlijk een iScreen is, die op het iSchool softwarepakket draait. Hopelijk wals ik met deze ter plekke verzonnen opsomming niet over allerlei trademarks heen ?.

Maar het gaat dus om de fans. Een snel groeiend Twents reclamebureau zegt niet voor niets: “wij creëren fans van jouw merk”. Echte fans zijn merkentrouw en vormen een eeuwig groeiende doelgroep.

Nog een voorbeeldje, maar dan in de wereld van EV’s: Tesla. Ten eerste heeft Tesla bewezen dat het mogelijk is om als startup succes te kunnen hebben in de automobielindustrie. Een sector die al jaren ‘dichtgetimmerd’ leek en waar nieuwkomers niets te zoeken hadden. Maar Tesla heeft net als Apple fans gemaakt. Manlief rijdt een Model S dus hij koopt voor vrouwlief een Model 3, enzovoorts. En ook Tesla gaat verder dan auto’s. Het begint met energie, zoals zonnepanelen, en energieopslag. Maar reken maar dat Tesla als het even kan nog veel verder gaat dan dat.

De techniek schrijdt eeuwig voort. We gaan thuis van het gas af en de techniek in onze huizen wordt steeds slimmer. Het IoT (Internet of Things) staat nog maar in de kinderschoenen. Voor je het weet dan voeden jouw Tesla-zonnepanelen niet alleen jouw Tesla Model Y, maar ook jouw Tesla-warmtepomp en staat er op jouw domotica ook een Tesla-logootje. Het touchscreen uit jouw Tesla wordt straks ook uitneembaar zodat je er tijdens businessmeetings aantekeningen op kunt maken, of om in het park, terwijl jouw Tesla aan de Supercharger hangt, met jouw oma te videobellen.

Smart everything

Dit maakt het voor smartphonefabrikanten en internetondernemers zo interessant om EV’s te gaan maken. Het is een stap om aanwezig te zijn in alle technologie rondom de consument. Van smartphone tot auto, van wallbox tot energie contract. Echte fans kiezen dan voor één merk voor alles. Van smartphone tot elektrische auto, van wallbox tot zonnepanelen, van slimme luidspreker tot energiecontract. Dat is een enorm potentieel, en reken maar dat een beetje fabrikant er miljarden voor over heeft om in zo’n markt een vooraanstaande positie te verkrijgen.

Lei Jun van Xiaomi verklaart het ook zo: “Slimme elektrische voertuigen vertegenwoordigen een van de grootste zakelijke kansen in het komende decennium en vormen een onmisbaar onderdeel van smart living. Het betreden van deze markt is een natuurlijke keuze voor ons bij het uitbreiden van ons slimme AIoT-ecosysteem en het vervullen van onze missie om iedereen in de wereld te laten genieten van een beter leven door middel van innovatieve technologie.”

Alleen de toekomst zal uitwijzen of het Xiaomi of anderen inderdaad gaat lukken om met ‘smart thinking’ de enorme stap van een ‘smart EV’ naar een ‘smart everything’ te zetten. Hoe zou ons leven er dan trouwens uitzien? Best wel spannend!

Vorig artikelNieuwe foto’s MG Cyberster zijn veelbelovend
Volgend artikelOnderzoeksproject rust Streetscooter uit met zonnecellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in