General Motors vestigt hoop op elektrische bestelwagen

General Motors elektrische bestelwagen

Al eerder heeft General Motors aangekondigd dat het over een paar jaar minstens twintig nieuwe elektrische modellen op de markt wil brengen. Volgens een bericht van Reuters ontwikkelt General Motors ook een elektrische bestelwagen, met de interne benaming BV1.

Deze gaat naar verwachting eind volgend jaar in productie en zal volgens Reuters zijn voorzien van de nieuwe Ultium-accu, die volgens GM buitengewone prestaties biedt bij een lage kostprijs. Uiteraard zal ook het eerder aangekondigde ‘skateboard’-chassis niet ontbreken.

Ineens komt iedereen met een elektrische bestelbus

Als GM een elektrische bestelwagen introduceert, komt het daarmee in een tegen die tijd behoorlijk drukbezette markt. Rivian is bezig om 100.000 elektrische bestelwagens voor Amazon te bouwen en daarvan komen de eersten volgend jaar op de weg. Ford heeft eveneens voor volgend jaar een elektrische Transit aangekondigd en ook Mercedes, Volkswagen zijn druk bezig met elektrische bestelwagens. Dat geldt ook voor Fiat. Daarnaast hebben ook Opel, Peugeot en Toyota samen een elektrische besteller ontwikkeld, die nu in diverse varianten gelanceerd wordt. En dan moeten we ook de wat minder bekenden merken en start-ups als Arrival, Chanje, Enirde en XoS niet vergeten.

GM wil de boot niet missen

De marges in deze markt zijn over het algemeen aantrekkelijk. Helaas is het ondanks die goede marges ook een markt waar verliezers zijn, getuige het einde van Streetscooter. Maar gezien de steeds strengere emissiewetgevingen in de steden zullen (kleine) elektrische bedrijfswagens de komende jaren booming business zijn. Dat zal ook een van de redenen voor GM zijn dat er bij de eerste EV’s die het bedrijf ontwikkelt, ook een elektrische bestelwagen zit.

Disruptive

Bij de personenauto’s heeft GM, net als veel andere concurrenten, de boot gemist en een groot deel van de markt aan Tesla verloren. Gelukkig voor GM is de markt voor elektrische personenauto’s in de V.S. nog relatief klein. Die voor elektrische bedrijfswagen zal de komende jaren echter explosief groeien. Daarom is het voor GM belangrijk om er nu wél op tijd bij te zijn. GM hoopt een product te kunnen lanceren, dat – net als de personenauto’s van Tesla – zo goed en vooruitstrevend is dat het de markt zal ontwrichten en dus – om een trendy woord te gebruiken – ‘disruptive’ zal zijn. Of dat inderdaad gaat lukken, zal de tijd ons leren.

Vorig artikelCHAdeMO Association en Open Charge Alliance gaan samenwerken
Volgend artikelOok een volledig elektrische Alfa Romeo op komst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in