Fisker Ocean nog dit jaar in Nederland te bestellen

Fisker Ocean

Op dit moment is Fisker bezig met de homologatie en goedkeuring van de Ocean, voor zowel Europa als de VS. Men hoopt de testen daarvoor binnen een maand af te ronden. Daarna volgen de procedures voor de typegoedkeuring. Aansluitend zal de verkoop van de Fisker Ocean van start gaan.

Risicobeperkende strategie

Henrik Fisker, CEO van de Amerikaanse startup: “We zijn de eerste startup die op twee continenten tegelijk homologeert.” Fisker vervolgt: “De mogelijkheid om de Ocean aanvankelijk in de VS en op zeven Europese markten te verkopen is ongekend en een belangrijke risicobeperkende strategie die we vanaf het begin hebben toegepast. Deze aanpak biedt de mogelijkheid om de verkoop te verhogen en de voertuigen te verschuiven naar de markt met de sterkste groei.”

Verkoop in Nederland start waarschijnlijk nog dit jaar

Meestal behoort Nederland – na Noorwegen en Zweden – tot de landen waar nieuwe elektrische modellen als eerste worden aangeboden. Wat dat betreft zijn we verwend. Maar in het geval van de Fisker Ocean behoort Nederland niet tot de uitverkoren landen. Het is de bedoeling dat de Fisker Ocean dit jaar het eerst wordt aangeboden in de VS, Canada, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Frankrijk. Niet getreurd, aansluitend volgt behalve Nederland ook Groot-Brittannië, Zwitserland, België en India. Dat zal waarschijnlijk nog dit jaar zijn. Volgend jaar zal Fisker de verkoop ook in de overige landen opstarten. Op dit moment heeft Fisker ongeveer 65.000 reserveringen en bestellingen voor de Ocean binnen.

Productie bij contractfabrikant(en)

Hoewel de productie eind vorig jaar van start ging, zijn er nog maar 56 voertuigen gebouwd. Dit was dus duidelijk de pre-productie, met voertuigen die onder andere voor de test en typegoedkeuring bedoeld zijn. Fisker is van plan om dit jaar 42.400 eenheden van de Ocean te bouwen.

De productie wordt uitbesteed bij Magna in het Oostenrijkse Graz. Dit in tegenstelling tot de meeste startups, die hun eigen productiefaciliteit hebben opgezet en gefinancierd. Vooral die financiering is iets waarom Fisker bewust voor een contractfabrikant heeft gekozen. In een recent interview met het “Handelsblatt” vertelde Henrik Fisker dat zijn bedrijf voor de productie van de Ocean bij Magna nu alleen productierobots heeft gekocht en die aan Magna ter beschikking heeft gesteld. Dat vergde een investering van zo’n 100 miljoen dollar. Als Fisker een eigen fabriek zou hebben gebouwd, zou dat meer als 1,5 miljard euro hebben gekost.

Fisker hanteert dus een andere strategie, waarbij men de organisatie slank wil houden. Die houdt zich alleen bezig met het ontwerp, de ontwikkeling en de verkoop. De mogelijkheid bestaat overigens dat Fisker de Ocean ook in de VS gaat bouwen. Die voertuigen zouden dan alleen voor de lokale markt bedoeld zijn. Ook daar zal Fisker de productie bij een contractfabrikant onderbrengen.

Fisker Pear

Ondertussen denkt Fisker ook aan de toekomst. Het bedrijf verwacht dat het zich tegen 2025 geen startup meer zal noemen. Tegen die tijd wil Fisker vier of vijf modellen in het gamma hebben. Dit moeten stuk voor stuk ‘volumemodellen’ worden. De teasers voor het volgende model, de Pear, circuleren al een tijdje. De Fisker Pear, die men samen met Foxconn wil gaan ontwikkelen en bouwen, zal naar verwachting voor iets minder dan 30.000 euro verkrijgbaar zijn. Fisker zegt dat het tot nu toe ruim 5.600 pre-orders voor de Pear heeft ontvangen. De Fisker Pear zal aanvankelijk vanaf 2024 worden gebouwd door contractfabrikant Foxconn in Lordstown in de Amerikaanse staat Ohio, waar men 250.000 eenheden per jaar kan bouwen. Een paar weken geleden kondigde Fisker overigens aan dat het overweegt om ook een Europese productie voor de Pear op te zetten.Dan zou de Pear auto dus in enorme aantallen kunnen worden gebouwd.

En zo zou het wel eens kunnen dat Fisker en BYD wat betreft “betaalbare elektrische auto voor de massa” Tesla te snel af zijn.

Vorig artikelNissan kondigt gewijzigde elektrificatiestrategie aan
Volgend artikelServCity: autonome auto’s rijden al drie jaar door London zonder brokken

2 REACTIES

  1. Zeer spijtig maar bv de atto 3 kost meer dan de model Y
    dus tesla ligt zeker niet wakker hiervan

    byd is veel te duur en verwacht ook het zelfde van de seal
    10K duurder dan gelijke versie model 3.

    Zelfde verhaal voor Fisker voor dat hij er is zal hij 10K opslaan.

    Spijtig maar goedkope evs zijn er bijna niet of er zitten adders on het gras zoals bv de mg modellen waar hun softwhare ano 2000 snelheid en respons is

  2. Beste Kevin, voor zover ik weet is de Atto 3 zo’n 4 mille goedkoper dan de Model Y. Dat de recente prijsverlagingen van Tesla de markt opschudden, ben ik met je eens. Reken maar dat diverse fabrikanten Tesla zullen volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in