Komt BYD met de eerste betaalbare elektrische auto voor de massa?

BYD Seagull

Terwijl de door Tesla zo vaak beloofde “25.000 dollar auto” nog steeds op zich laat wachten, lanceert het Chinese BYD in eigen land binnenkort een heel betaalbare elektrische auto. Hoewel nog niet bekend is of BYD dit nieuwe model hier ook gaat aanbieden, zijn wij vast aan het rekenen geslagen.

BYD Seagull

De nieuwe, goedkope elektrische auto van BYD gaat Seagull heten. Deze wordt nog onder de BYD Dolphin gepositioneerd. De BYD Seagull zal in de loop van dit jaar worden gelanceerd. Het wordt het kleinste model in BYD’s nieuwe Ocean serie, die op dit moment uit vier modellen bestaat: Dolphin, Seal, Destroyer 05 en Frigate 07 (Corvette 07).

Gaat de BYD Seagull echt maar 20 mille kosten?

De prijzen die in de Chinese media – overigens zonder bronvermelding – worden genoemd lopen van 60.000 tot 100.000 yuan. Als we dat omrekenen komen we uit op prijzen tussen de 8.000 en 14.000 euro. Natuurlijk komen daar in Europa nog de nodige kosten bij. Ten eerste is het maar de vraag of de veiligheidsvoorzieningen van de BYD Seagull voldoende zijn voor een Europese typegoedkeuring. Daarnaast is er nog zoiets als belasting, invoerrechten en BTW.

BYD Seagull

Prijzen lijken vergelijkbaar met die van de Dacia Spring Electric

Om een ruwe inschatting te maken van de prijs van de BYD Seagull, mocht hij ooit naar Europa komen, kijken we even naar de Dacia Spring Electric. Deze is immers afgeleid van de in China spotgoedkope Renault K-ZE. Die Dacia Spring kost hier ongeveer 20 mille terwijl de Renault K-ZE in China ongeveer hetzelfde kost als wat nu voor de BYD Seagull is aangekondigd. Daarom zouden we mogen verwachten dat die BYD Seagull hier ook ongeveer 20 mille zou gaan kosten. Een prijs waarmee je de markt flink op zou kunnen. Dat hadden we overigens ook van de Dacia Spring verwacht, maar de BYD Seagull ziet er toch weer wat veelbelovender uit.

Wat krijg je voor je geld?

Onze informatie is afkomstig uit de Chinese media, die op hun beurt verwijzen naar een aanvraag voor goedkeuring van de Seagull die BYD heeft ingediend bij het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT). Naast de nodige technische gegevens bevat de aanvraag ook enkele afbeeldingen. Die geven de indruk dat de Seagull in visueel opzicht aardig lijkt op de compacte Dolphin en de Seal sedan. Het uiterlijk past keurig bij wat BYD de ‘Marine Aesthetics’ designtaal noemt.

A-segment

De BYD Seagull zal 3,780 meter lang worden, 1,715 meter breed en 1,540 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,5 meter. Daarmee is hij een flink stuk korter – bijna 35 centimeter – dan de BYD Dolphin. Het leeggewicht bedraagt ongeveer 1.200 kilo. Ondanks het zeer compacte ontwerp betreft het een vijfdeurs carrosserie met vier zitplaatsen. Een typisch autootje in het A-segment dus, waarvan de afmetingen bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met die van de Hyundai i10.

Verder blijkt uit de registratie dat de Seagull een vermogen zal hebben van 55 kW zal hebben. Over de accucapaciteit wordt niets vermeld, behalve dan dat het een LFP-accu is. Volgens Car News China zijn er verschillende accu’s gepland, met een capaciteit vanaf 30,7 kWh.

Het is niet duidelijk of de Seagull, net als de Seal en Dolphin, op BYD’s 3.0 platform komt te staan. Dit is een volledig elektrisch platform met een systeemspanning van 800 volt en BYD’s eigen LFP-celchemie. Die LFP-accu’s krijgt de Seagull ook. Maar of hij net als de BYD Seal ook de nieuwe ‘cell-to-chassis’ technologie krijgt, is nog even afwachten. Daarbij wordt de accu rechtstreeks in de carrosserie van het voertuig geïntegreerd.

Introductie nog dit jaar

Het enige vermeldenswaardige wat er verder in de bij het MIIT ingediende registratieaanvraag staat, is dat de productie binnenkort zal beginnen en dat de marktintroductie dit jaar zal plaatsvinden. Bovenstaande video bevestigt dat er in ieder geval al pre-productievoertuigen van de Seagull rondrijden.

Enerzijds is het dus onduidelijk of de BYD Seagull ook naar Europa komt. Eind vorig jaar maakte BYD wel bekend dat men overweegt om de Seal en Dolphin in de loop van dit jaar aan het Europese leveringsprogramma toe te voegen. Als de Seagull daar ook bij komt heeft BYD in Europa maar liefst zes modellen in de showroom staan. Dan moge duidelijk zijn dat BYD zijn Europese marktintrede zeer serieus neemt.

Vorig artikelFord gaat mogelijk eigen elektrisch platform ontwikkelen
Volgend artikelTEVVA start serieproductie van zijn eerste elektrische vrachtwagen

2 REACTIES

  1. en maar promo maken voor chinees spul,
    hebben we dan echt niet door dat we met die “goedkope prullen’ op termijn alleen maar onze eigen welvaart ondermijnen?
    over de rest van de risico’s nog maar gezwegen.

  2. @André: dit is geen promo, en jij weet net als ik dat de markt staat te springen om betaalbare elektrische auto’s. Die komen voorlopig niet uit Europa, hoe je het ook wendt of keert. Daar zijn onze lonen gewoon veel te hoog voor. De Dacia Spring komt ook gewoon uit China. Of iemand auto’s van Chinese makelij moet kopen, moet hij/zij zelf weten. De mensenrechten zijn daar inderdaad een dingetje, zoals we eerder hebben aangegeven. Qua kwaliteit zijn de auto’s van BYD (en andere Chinese merken) zeker geen ‘goedkope prullen’ (meer). Als je ziet hoeveel geld Elon Musk door het putje spoelt door zijn onvoorspelbare gedrag, begin kun je je trouwens af gaan vragen of het kopen van een Tesla ook niet slecht voor onze welvaart is. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in