Elektrische Peugeot e-308: ook als stationwagen en met nieuwe, efficiënte motor

Elektrische Peugeot e-308

Er komt beweging in de compacte klasse. Tot niet zo lang geleden kon je in die klasse, als het om een elektrische auto ging, alleen kiezen uit de Kia e-Niro, Hyunday Ioniq, VW ID.3 en Cupra Born. Daar komen nu de elektrische Renault Mégane, MG4 én een elektrische variant van de Peugeot 308 bij, die ook als stationwagen wordt aangeboden.

Die elektrische Peugeot 308 is nu officieel aangekondigd, en komt medio 2023 op de markt. Kopers kunnen kiezen uit een vijfdeurs hatchback (e-308) en een stationwagen (e-308 SW). Beide varianten moeten een rijbereik van ruim 400 kilometer bieden. Die stationwagen is na de MG5 Electric de tweede elektrische stationwagen op de markt, en de allereerste van een Europese fabrikant. We mogen daarom verwachten dat deze het met name op de leasemarkt best wel goed zal doen.

Elektrische Peugeot e-308

Nieuwe motor

Wie een beetje heeft bijgehouden op welke platforms de elektrische modellen van de merken van Stellantis staan, zou hier weer de bekende specificaties verwachten. Maar nee, de Peugeot e-308 (SW) krijgt een nieuw ontwikkelde elektromotor, die is ontwikkeld door eMotors, de joint venture van Stellantis met het Japanse bedrijf Nidec. Hij wordt gebouwd in het fabriekscomplex van Tremery-Metz in Noord-Frankrijk. Tegen 2024 moet deze fabriek meer dan 1 miljoen elektrische motoren per jaar kunnen produceren. Deze nieuwe elektromotor staat intern bekend als de M3 en heeft een vermogen van 115 kilowatt.

Die motor staat op een bekend platform, namelijk de EMP2-architectuur, die oorspronkelijk door PSA Group werd ontwikkeld. Maar ook daar zien we onderscheid met vergelijkbare Stellantis-modellen. De Citroën ë-C4 staat namelijk op het CMP-platform, dat voor kleine en compacte modellen bedoeld is. Het EMP2-platform van de 308 is iets groter en is bedoeld voor compacte en modelgrote modellen. En zo zien we dus dat de Peugeot, ook vanwege de nieuwe motor, in technisch opzicht wat hoger is gepositioneerd dan die Citroën. Overigens kunnen we volgend jaar waarschijnlijk ook een elektrische versie van de Opel Astra verwachten, die ook op dat EMP2-platform komt te staan.

Maar voorlopig zal de Peugeot 308 het eerste model op dit platform zijn dat met een volledig elektrische aandrijflijn wordt aangeboden. Qua uiterlijk is de elektrische 308 nagenoeg identiek aan de versies met verbrandingsmotor. Peugeot heeft alleen een nieuw, aerodynamischer 18-inch wiel ontwikkeld.

Elektrische Peugeot e-308 stationwagen

Specificaties

Helaas heeft Peugeot nog geen prijzen bekendgemaakt. Ook qua specificaties blijft er nog veel giswerk over. Het enige wat de Franse autofabrikant naast het motorvermogen en de architectuur vrijgeeft zijn de actieradius, het energieverbruik, de laadsnelheid en celchemie.

Het accupakket is met een capaciteit van 54 kWh relatief klein. Doordat de auto een naar eigen zeggen uitstekende efficiëntie heeft – het verbruik is 12,7 kWh per 100 km – heeft de e-308 toch nog een heel acceptabele actieradius van meer dan 400 kilometer volgens WLTP. De celchemie van het accupakket is volgens Peugeot nieuw en bestaat voor 80 procent uit nikkel, aangevuld met 10 procent mangaan en 10 procent kobalt. Aan de AC-laadpaal kun je de accu van de elektrische Peugeot 308 opladen met 11 kW, aan de DC-snellader heeft hij een laadsnelheid van 100 kW.

Elektrische Peugeot e-308

Nadeel én voordeel

De Peugeot e-308 (SW) heeft dus een lagere actieradius dan de ‘langeafstandsversies’ van bijvoorbeeld de VW ID.3 (tot 550 km) en de Renault Mégane (circa 450 km). Het is niet bekend of Peugeot later ook een versie met een grotere accucapaciteit zal aanbieden. Overigens heeft die combinatie van een goede efficiëntie, prima DC-laadsnelheid en relatief kleine accu ook zijn voordelen. Je kunt de accu namelijk in minder dan 25 minuten van 20 tot 80 procent opladen. Die goede efficiëntie heeft uiteraard ook positieve gevolgen voor de verbruikskosten én het milieu.

Vorig artikelRenault presenteert op Autosalon Parijs waarschijnlijk een remake van legendarische R4
Volgend artikelMG4 Electric: prima looks en specs tegen een uiterst scherpe prijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in