MG4 Electric: prima looks en specs tegen een uiterst scherpe prijs

MG4 Electric

Dat MG elektrische auto’s tegen een scherpe prijs aan kan bieden, dat wisten we al. Alleen lijkt het alsof de consument vooral vanwege de lage prijs voor MG kiest, en niet vanwege het fraaie model. Met de nieuwe MG4 biedt MG wel een heel fraai uitziende elektrische auto, tegen een uiterst scherpe prijs. Een onverslaanbare combinatie?

Aantrekkelijk pakketje

De informatie over de MG4 druppelde de afgelopen tijd beetje voor beetje binnen. Ook werd duidelijk dat MG deze auto voor een heel scherpe prijs aan zou bieden. “Misschien wel minder dan 30 mille”, werd er gezegd. Dat klonk toch een beetje te mooi om waar te zijn. Vandaag was de officiële presentatie van de MG4 Electric. En inderdaad, de vanafprijs is zelfs minder dan 29 mille. Nu zal die per land een klein beetje verschillen, maar duidelijk is wel dat hij onder de 30 mille blijft. Daarvoor heb je een aantrekkelijk ogende, 5-deurs hatchback van 4,29 meter lang met een 170 pk elektromotor en een actieradius van ongeveer 350 kilometer. Dat is best een aantrekkelijk pakketje, dat zelfs goedkoper is dan de VW Golf met benzinemotor. Bovendien is de MG4 Electric best een sportief modelletje, zodat we misschien beter naar de Seat Leon-rijders kunnen kijken.

MG4 Electric

In hoeverre het model deze kopers aanspreekt, is natuurlijk altijd afwachten. Maar de MG 4 is met grote voorsprong de meest sportief ogende elektrische hatchback in zijn segment, en dan ook nog eens heel scherp geprijsd. Dat moet toch opvallen. Dat geldt ook voor het ontwerp. Qua lijnen is het geen ongewoon model. De achterkant is wel even wennen, vooral vanwege de opvallende gedeelde dakspoiler. Maar al met al is het een model waarmee MG prima voor de dag kan komen.

Minimalistisch interieur

Dat geldt ook voor het interieur, waar alles draait om ergonomie, functionaliteit en minimalisme. De MG 4 Electric heeft een minimalistisch digitaal instrumentenpaneel met een vrijstaand zeven inch display voor de bestuurder en een centraal, eveneens vrijstaand, display van ruim 10 inch. Dankzij de wielbasis van 2,71 m en de zeer platte accu biedt de MG4 Electric zijn inzittenden behoorlijk wat ruimte, en daarnaast ook een bagageruimte van 350 tot 1165 liter.

MG4 Electric

De bestuurder kan kiezen uit vijf rijmodi, waarvan er één individueel configureerbaar is, wat altijd heel prettig is. Het remmen gebeurt door middel van een elektronisch brake-by-wire systeem, waarvan de bestuurder de respons op drie manieren kan aanpassen. Uiteraard zijn zaken als adaptieve cruise control, file assistentie en lane departure warning standaard op deze MG.

Modular Scalable Platform

De MG4 Electric, die op het nieuwe MSP-platform (Modular Scable Platform) staat, zal in Europa worden aangeboden in twee verschillende prestatieniveaus. Wie de standaardversie kiest, beschikt over een 125 kW motor met een koppel van 250 Nm die de achterwielen aandrijft. De topsnelheid is begrensd tot 160 km/u en de sprint naar 100 km/u gaat in welgeteld 7,7 seconden. Het 51 kWh accupakket geeft het instapmodel van de MG4 een bereik van ongeveer 350 kilometer.

Je kunt ook kiezen voor de Comfort en Luxury. Deze hebben een 150 kW elektromotor met eveneens een koppel van 250 Nm. Ze hebben ook een groter accupakket met een capaciteit van 64 kWh. Dat moet de auto een actieradius tot 450 kilometer geven. Deze uitvoeringen zijn iets zwaarder waardoor de acceleratie ondanks het grotere vermogen iets langzamer gaat. Maar zelfs de MG 4 Electric Comfort en Luxury sprinten in minder dan 8 seconden naar de 100 km/u. Het fysieke laadvermogen bedraagt 448 kilo en de auto mag een (geremde) aanhanger van maximaal 500 kilo trekken.

MG4 Electric MSP

Aan de normale AC-lader kan de MG4 Electric in ruim 6 uur worden opgeladen, dit dankzij een AC-laadvermogen van 11 kWh. Bij een DC-snellaadstation duurt het 35 tot 40 minuten om de LFP-accu van 10 tot 80 procent op te laden, de laadsnelheid bedraagt daarbij maximaal 117 kW. De accu van de MG4 kan desgewenst dienen als externe stroombron (V2L).

“De MG4 Electric is een nieuwe mijlpaal in de lange geschiedenis van MG Motor”, aldus Xinyu Liu, CEO van MG Motor Europe. “Het biedt een slim alternatief voor klanten die meer willen. Als eerste voertuig op basis van ons technologisch geavanceerde en uiterst flexibele MSP-platform combineert het indrukwekkende elektrische prestaties, uitstekende rijeigenschappen en innovatieve assistentiesystemen met gebruiksgemak en een uitzonderlijk dynamisch design.”

MG4 Electric

Eerste leveringen nog dit jaar

De eerste voertuigen moeten voor het einde van dit jaar aan voorinschrijvers worden geleverd. De boot met de eerste exemplaren van de MG4 Electric is al onderweg naar Europa. Wie nog wat meer geduld heeft: MG heeft nog twee andere versies van de MG 4 Electric in de planning. Een versie met een 77 kWh accu voor een bereik van meer dan 500 kilometer en een versie met vierwielaandrijving die in minder dan vier seconden naar de 100 km/u sprint. De MG4 heeft een systeemspanning van 400 volt. Dat kan bij volgende modelgeneraties worden opgewaardeerd naar 800 volt, wat aanzienlijke hogere DC-laadsnelheden mogelijk maakt.

De slogan “MG is here to stay” zal door het te verwachten succes van de MG4 Electric geen loze kreet blijken.

Vorig artikelElektrische Peugeot e-308: ook als stationwagen en met nieuwe, efficiënte motor
Volgend artikelCenntro met meerdere bedrijfsvoertuigen de Europese markt op

1 REACTIE

  1. dec2022, 1500 euro duurder, geen iets simpels als stoelverwarming,juist bij bij een electrische auto? Ook niet op 4000 duurdere comfort, pas bij 2000 euro duurdere Luxury. V2L voorbereiding? Zit er dus niet op. In kleur tegen 37000.
    Doorbraak ? nou nee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in