E-bestelbus in de stijl van de legendarische Morris J-Type

Het Britse Morris Commercial, een start-up op het gebied van autotechniek en -productie, heeft een heel bijzondere elektrische bestelbus, de Morris JE, gepresenteerd. De JE maakte zijn debuut in The Design Museum in Londen.

De productie start eind 2021 en de verkoopprijs bedraagt ongeveer £ 60.000. De Morris JE is een geheel nieuwe benadering van een batterij elektrische bestelbus. Met een ultramoderne door lithium-ion batterij gevoede aandrijving, gebaseerd op een modulair chassis en een carrosserie constructie van koolstofvezel is de JE een unieke propositie. De techniek en de stijl zijn geïnspireerd door de originele, iconische Morris J-type bestelwagen.

Technologie en platform

De nieuwe JE beschikt over een in Engeland ontwikkelde, volledig elektrische, lithium-ion batterij aandrijflijn. Het voertuig profiteert van een lichtgewicht, modulair chassis, waardoor het gemakkelijk is te transformeren naar een pick-up, minibus of camper. De combinatie van een lichtgewicht chassis en een carrosserie van koolstofvezel maakt de Morris JE een van de lichtste LCV’s op de markt. Het resultaat is een goede verhouding tussen gewicht en verbruik waardoor er een maximale reikwijdte wordt gerealiseerd van naar verwachting 200 mijl (322 km).

Design

De JE is niet bedoeld als een replica of een voortzetting van de originele Morris J-type, maar als een vernieuwd ontwerp. De originele J-type was ongeëvenaard onderscheidend, met zijn minimale overhang aan de voorkant, peervormige gril, gesplitste voorruit en gebogen daklijn. De nieuwe JE heeft veel van deze  originele stijlkenmerken in een mix van retro en eigentijds design. In de afgelopen jaren is het design van bestelwagens steeds ten koste gegaan van nut en functionaliteit. De Morris JE is echter niet alleen optisch erg leuk om te zien, maar is ook praktisch en functioneel.

Functionaliteit

De JE valt in de klasse van 2,5 ton, de lichtste binnen de markt voor bedrijfsvoertuigen. Hij heeft echter een laadvermogen van 1 ton (1000 kg) en een inhoud 5,5 m³, wat meer typerend is voor voertuigen in de klasse van 3,5 ton. In de achterste laadruimte kunnen twee standaard europallets worden geplaatst. Toegang wordt geboden via achterdeuren over de volle breedte en een schuifdeur aan de zijkant van het voertuig.

De oorspronkelijke Morris J-type en de toekomst

De J-type is een van de meest iconische bedrijfsvoertuigen in de Britse geschiedenis.en speelde een belangrijke rol in het naoorlogse Groot-Brittannië. Het busje werd door grote en kleine bedrijven gebruikt en was vele jaren in elke straat in Groot-Brittannië te zien. Net als de Mini, de Morris Minor en de Land Rover Defender is het een van de weinige echt iconische naoorlogse Britse automotive-ontwerpen.

De nieuwe JE heeft het DNA van het klassieke ontwerp overgenomen en geupdate met nieuwe technologie. Start-up Morris Commercial richt zich uitsluitend op een geëlektrificeerde en duurzame emissievrije toekomst.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven