Duurtest Renault Zoe – Eindverslag – No-nonsense EV

Renault Zoe duurtest

Is de Renault Zoe terecht één van Europa’s succesvolste EV’s? We zochten het uit door drie maanden lang lief en leed met de elektrische Renault te delen. Een test die verder gaat dan rijbereik en verbruik; over ergernissen, lol en functionaliteiten.

Derde generatie Zoe imponeert

De eerste en tweede generatie Zoe hadden wat bescheiden rijeigenschappen. Het waren auto’s die je als consument aanschafte vanwege de elektrische aandrijflijn, en niet om andere redenen. Met de derde generatie Zoe weet Renault meer te imponeren. Natuurlijk, de Zoe is nog steeds hartstikke elektrisch, maar het is inmiddels ook een prettig rijdende, compacte middenklasser, met een indrukwekkend goede onboard laadinfrastructuur en praktische functionaliteiten. En dus een auto die voorzichtig begint te concurreren met modellen van gelijk formaat waar een verbrandingsmotor in hangt.

Probleemloze actieradius

De beperkingen van EV’s waren tot op heden de lage laadsnelheid en de beperkte actieradius. En daar maakt de Zoe dus enigszins een einde aan. Want als het gaat om rijbereik is de Zoe op dit moment de maatstaf binnen de klasse van compacte elektrische auto’s – Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Honda e, MG ZS EV, Mini Electric. Hou je je aan de landelijke snelheidslimieten, dan zit 350 kilometer op een volle accu er zeker in. In de zomer, dat moet gezegd. Gemiddeld gezien snoepen winterse temperaturen zo’n tien procent van het rijbereik van een EV af. Simpelweg omdat accu’s een flinke hekel hebben aan kou, en in die omstandigheid een mindere performance hebben.

AC-laden met 22 kW blijft uniek

Met de laadsnelheid aan een AC-lader is er op dit moment geen één elektrische auto die beter scoort dan de Zoe. Ook geen Tesla. Mits het laadpunt 22 kW kan afgeven – gelukkig komen er daar steeds van -, dan laad je de Zoe met 22 kW. Een Tesla scoort op dat gebied ook goed, maar komt desondanks niet verder dan 16,5 kW. De voor een elektrische stadsauto bedoelde kreet ‘parkeren is laden’ slaat bij uitstek op deze Zoe. Verdiep je even in de lokale verdeling van de 22 kW sterke laadpunten, voordat je een paar winkels gaat bezoeken, en je rijdt nadien met een volle accu weer huiswaarts.

Snelladen

Overigens laadt de Zoe aan een DC-lader (snellader) niet indrukwekkend vlot. Officieel stroomt de energie met 50 kW naar binnen, in de praktijk is dat ongeveer 45 kW. Maar door de flinke actieradius en het feit dat de Zoe vooral een regionaal vervoermiddel is, zal je als berijder van de elektrische Renault niet vaak tot een kostbare snellader veroordeeld zijn. Netjes is het gemiddelde testverbruik van 19,4 kW. Let wel, gemiddeld, over de periode van drie maanden, waarbij we ook regelmatig maximale inzet vroegen van de 136 pk sterke elektromotor die in de Zoe R135 hangt.

Aansluiting aan voorzijde blijft handig

We zijn in de afgelopen jaren liefhebber geworden van EV’s met een laadkabelaansluiting in de voorzijde van de auto. Hoewel het achteruit inparkeren bij een haaks op de weg gelegen parkeerplek de voorkeur heeft. Je vertrekt dan namelijk altijd met zicht op de weg. Toch loop je met een ‘neuslader’ nimmer het risico dat je kabel te kort is, hetgeen ons inmiddels meerdere keren is overkomen bij een auto met de laadopening aan de zij/achterkant in geval van krappe laadpuntlocaties. Renault moet wel iets doen aan de aansluiting van het laadklepje, dat geïntegreerd is in het enorme Renault-logo. Deze sluit soms wat weerbarstig en is niet aangesloten op de centrale portiervergrendeling. Je ontgrendelt de klep met een apart knopje in het interieur.

Stoelen kunnen beter

Liefhebbers van hoge snelheden kunnen voorbijgaan aan de Zoe. Met 140 km/h is de maximale snelheid beperkt. Los van die matige topsnelheid voelt de Zoe wel vlot aan, mede door de enthousiast reagerende elektromotor. Bovendien is de Renault lekker wendbaar met zijn kleine draaicirkel. Je zit goed in de Zoe, op forse stoelen. Maar op de lange duur ervaar je te weinig steun in de onderrug en in de bilpartij. In de volgende generatie Zoe mag Renault hardere stoelen monteren.

Volwassen rijgedrag

We zijn behoorlijk te spreken over het volwassen rijgedrag van de Zoe. Ofschoon het design wat kinderlijk is, niet echt stoer, zet de Zoe dat met zijn rijeigenschappen absoluut recht. Maak je bij nat wegdek volledig gebruik van de 136 pk, dan voel je soms dat de voorwielen het lastig hebben om het juiste contact met de ondergrond te behouden, maar da’s de makke van de elektrische auto. Doordat de kracht direct vrijkomt, hebben de banden van de aangedreven wielen daar soms moeite mee. Verder is de combinatie vering en demping goed gekozen, rijgeluiden blijven langdurig buiten de auto en de remmen zijn prettig te doseren. Wat ons betreft had de Zoe wel iets steviger mogen regenereren bij ‘gaslos’ situaties. Je kunt kiezen of je het kleine pookje waarmee je tussen ‘vooruit’, ‘neutraal’ en ‘achteruit’ beweegt, in D of in B plaatst. In beide standen gaat de Zoe vooruit, maar in B (van brake) is het regenererend effect sterker, en remt de auto dus iets harder af. Het verschil in regenereren tussen D en B had groter gemogen.

Een elektrische auto voor iedereen

Renault heeft een voldoende snel reagerend multimediasysteem in de Zoe geïntegreerd, dat uitgebreide functionaliteiten heeft en zich eenvoudig laat bedienen. Prettig is de complete uitrusting van de Edition One, die echter met 37.790 euro ook wat steviger is geprijsd dan de basis-Zoe, die 33.590 euro kost. Voorlopig geeft Renault vier mille korting op die prijs. Vermoedelijk verdwijnt deze ‘salesactie’ zodra de overheidssteun van vier mille op de aankoop van betaalbare elektrische auto’s ingaat. Maar je kunt nu dus een Zoe rijden voor minder dan 30.000 euro. En heb je er geen bezwaar tegen dat Renault de eigenaar van het accupakket blijft, dan kun je een Zoe rijden voor een nog lager bedrag. Dat Renault de keus biedt tussen kopen en huren van de accu blijft een goed gebaar. Het maakt de Zoe voor een breder publiek interessant. Dat past goed bij het karakter van de Zoe, een allemansvriend. De maanden die we vertoefden in de Zoe verliepen probleemloos en zonder al te grote ergernissen. Een elektrische auto dus, voor iedereen.

Wat is goed?

  • Stekkeraansluiting in de neus
  • Mogelijkheid tot snel laden (22 kW) aan AC-laders (thuisladers)
  • Volwassen rijgedrag
  • Uitgebreid en functioneel multimediasysteem
  • Korte draaicirkel
  • Wendbaarheid
  • Huur van de accu mogelijk

Wat kan beter?

  • Beperkte topsnelheid (140 km/h)
  • Ruime stoelen, bieden weinig steun bij lange ritten
  • Laadopening in de neus sluit soms weerbarstig
  • Achterbank laat zich niet volledig plat leggen
  • Handgreep van de achterdeur
Vorig artikelNieuw: EV Cable Hook voor voertuigen met een stekker
Volgend artikelEuropa heeft een ‘groen’ herstelpakket voor automobielindustrie en Frankrijk neemt het voortouw

3 REACTIES

  1. Topsnelheid kan beter?waarom?t’is niet eens wettelijk toegestaan en
    wie een ev koopt voor de topsnelheid heeft er helemaal niets van begrepen.

  2. Op het gebied van veiligheidsvoorzieningen laat de auto aardig wat steken vallen (reden voor ons om hem niet aan te schaffen). Jammer dat jullie daar geen aandacht aan besteden!

  3. de winter snoept 10% van de actieradius af, nou denk het niet, ik kan op dit moment nog maar 165 Km rijden met mijn Zoe, dit was van de zomer nog 330 km

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in