Europa heeft een ‘groen’ herstelpakket voor automobielindustrie en Frankrijk neemt het voortouw

subsidie elektrisch rijden eu

Deze week heeft ‘Brussel’ besloten dat er een herstelpakket voor de Europese economie komt waarin maar liefst 80 miljoen wordt vrijgemaakt om elektrisch rijden te stimuleren. Europa heeft de afgelopen jaren al zo’n 60 miljard ingezet op de verduurzaming van het vervoer. Is dat niet krankzinnig veel geld?

Druppel op gloeiende plaat

Dat valt wel mee. Er werken in de Europese automotive sector zo’n 14 miljoen mensen werken. Een snel rekensommetje leert ons dat er dan hooguit zo’n 1000 euro per werknemer wordt gesubsidieerd. Als je er rekening mee houdt dat deze sector in hoge mate is geautomatiseerd zodat het meeste werk door kostbare machines en robots wordt gedaan, dan is dat bedrag voor de autofabrikanten niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Denk maar eens aan de miljarden die Volkswagen bijvoorbeeld in Zwickau heeft geïnvesteerd om die fabriek om te bouwen voor de productie van de ID-modellen. De Acea, de organisatie van de Europese autofabrikanten, was dan ook teleurgesteld. Maar die zijn er wellicht aan voorbijgegaan dat het bedrag wat Brussel vrijmaakt, vele malen meer is dan wat China vorig jaar in de Chinese auto-industrie pompte. En dat is best wel bijzonder.

Frankrijk doet er nog een schepje bovenop

Maar laten we niet vergeten dat het de bedoeling is om de sector niet alleen een steuntje in de rug te geven, maar vooral ook te vergroenen. Dat bedrag kan een significante bijdrage zijn als het op de goede manier wordt aangewend. De aankoopsubsidie die er – als het goed is – in Nederland komt is al een goed voorbeeld. We hebben al eerder uitgerekend dat die 4000 euro bij een betaalbare EV zoals de Renault Zoe of een kleintje uit de stal van PSA of de Volkswagen Groep best wel het verschil kan betekenen. Maar het kan altijd meer, en dat laat Frankrijk zien. President Emmanuel Macron kondigde deze week een steunplan van 8 miljard aan. Dit bedrag wordt vooral aangewend voor aankoopsubsidies. Dat zijn er nogal wat, dus we vatten ze even samen:

  • Franse particulieren krijgen bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto een aankooppremie van 7.000 euro.
  • Franse bedrijven krijgen 5.000 euro subsidie bij de aanschaf van een elektrische auto koopt
  • Er wordt 2.000 euro subsidie gegeven bij de aanschaf van een plug-in hybride
  • Er is een subsidie van 3.000 euro beschikbaar voor de ombouw van benzine naar een minder vervuilende brandstof
  • Ook is er een subsidie van 5.000 euro om een auto met verbrandingsmotor om te bouwen naar elektrisch.

Ambitieus

Daarnaast wordt er door Macron ook een heleboel geld vrijgemaakt voor de rechtstreekse steun van de Franse fabrikanten en toeleveranciers van de auto-industrie. Niet alleen om ze te redden in deze barre tijden, Frankrijk wil ook de grootste Europese producent van elektrische auto’s worden. In vijf jaar tijd moet de productie groeien van een kwart miljoen tot een miljoen eenheden per jaar. Een ambitieus en kostbaar plan dus, maar de timing is uitstekend. Net nu de autoverkopen flink zijn gedaald, kan een subsidie de keuze van de consument het meest beïnvloeden.

Het kan nog gekker!

Ja, inderdaad. Want er is vanuit Brussel ook sprake van dat er geen BTW op elektrische auto’s wordt geheven. En ook nog een slooppremie van 5.000 euro voor vervuilende diesels. Deze zaken zijn onzeker en worden her en der in de media genoemd. Maar stel je eens voor dat je al die zaken bij elkaar op kunt tellen.

Stel je voor, een Zoe voor 13 mille….

Dan zou een Renault Zoe, die normaal gesproken zo’n 30 mille kost, opeens een stuk goedkoper zijn. Te beginnen gaat de BTW eraf (in Frankrijk 19,6%). Dan blijft er zo’n 25 mille over. Minus subsidie en slooppremie zou een Franse burger bij inlevering van een oude diesel nog maar iets meer dan 13 mille voor een splinternieuwe elektrische auto moeten neertellen. Ongeveer net zoveel als een autootje uit het A-segment met benzinemotor. Ja, zo’n bedrag maakt inderdaad verschil. Maar ook alleen die 5 of 7 mille subsidie zou voor veel autokopers, met name de meer milieubewuste, zou al genoeg moeten zijn. Elektrisch rijden is immers sowieso goedkoper.

Vorig artikelDuurtest Renault Zoe – Eindverslag – No-nonsense EV
Volgend artikelHoe de ‘battery battle’ de wereld verandert – Column door Max Erich

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in