Angst om een gebruikte Tesla te kopen. Terecht of niet?

Wat moet je met een iPhone van drie generaties oud? De mogelijkheden zijn ongeveer identiek aan een moderne, maar de batterij geeft nog nauwelijks prik. Bij elektrische auto’s ligt dat toch een beetje anders. Zeker voor wat betreft ‘accu-angst’. Wij gaan de komende maanden e.e.a testen over gebruikte EV’s.

Degradatie accucapaciteit

Het woord degradatie staat tegenwoordig niet meer alleen synoniem voor voetbalclub Twente. Degradatie zegt ook iets over de afname van de accucapaciteit in een elektrische auto. Om uit te zoeken hoe het zit met de degradatie van accu’s, software updates, garantievoorwaarden en bijtellingsregels voor een tweedehands elektrische auto gebruiken we een Tesla Model S uit december 2013. Om precies te zijn een P85+, met een nieuwprijs van 119.500 euro. Volgens kenners de meest dynamische Model S, want sterk en voorzien van alleen achterwielaandrijving. En omdat het oog ook graag wat wenst, zitten er knoeperds van 21 inch wielen onder, met Michelins Pilot Super Sport in de maat 265/35 R 21.

Actieve koeling

Eerst even iets over die accudegradatie. Het verschil tussen nauwelijks of juist wel flinke degradatie wordt gemaakt door het wel of niet aanwezige actieve koelsysteem voor accu’s. EV’s die niet over een koelsysteem beschikken, hebben last van een versnelde afname van de capaciteit, veroorzaakt door de temperatuurverschillen in de accu. Moderne elektrische auto’s hebben vrijwel altijd een actief gekoeld accupakket, behalve de Nissan Leaf. De nieuwe Leaf e+ (62 kWh) heeft dergelijke koeling wel. Waar het gaat om efficiëntie van accu’s heeft Tesla het spelletje betrekkelijk goed door. En dus heeft elke Tesla de zo belangrijke intelligente koeling op de aandrijflijn. Op die gehele aandrijflijn zit dan ook acht jaar garantie, met een onbeperkt kilometrage. Onder de aandrijflijn verstaat Tesla de motor, dynamo en het accupakket. Nissan biedt bijvoorbeeld acht jaar of 160.000 kilometer op de accu. Net als Renault bij de Zoe, met de aantekening dat Renault pas uitkeert als de batterijcapaciteit onder de 66 procent van het origineel is beland. Ook Audi geeft voor de verse e-tron Quattro een maximum afstand van 160.000 kilometer op, of een leeftijd van acht jaar. Onze e-Xpert wetenschapper Maarten Steinbuch houdt de accudegradatie van zijn Tesla zeer gedegen bij. In een volgende update zullen we daarover berichten.

Software updates

Onze Model S heeft geen Auto Pilot. Iets minder oude S-en zijn altijd uitgerust met de hardware waar Auto Pilot op draait, of het systeem functioneert heeft alles te maken met of de software is geïnstalleerd. En die software van een Model S ondergaat telkens updates. Als berijder krijg je daar meldingen van. Dat betekent dat bijvoorbeeld een systeem als Auto Pilot vrijwel maandelijks verbetert, tot inmiddels één van de beste autonome rijsystemen op de markt. Diezelfde updates zorgen ervoor dat de lay-out van het enorme scherm in ‘onze’ S uit 2013 exact hetzelfde is als van een verse Model S. Een S kan dan ook vrijwel alle kunstjes waar een moderne variant over beschikt. Het 2013 model heeft dus nadien zaken gekregen als stembediening, de supercharge locaties op de kaart, intelligente luchtvering op basis van de locatie, snelheidsbeperking bij valetparking en Spotify.

Online verkoop: geen gebakkelei

Tesla hanteert voor de gebruikte modellen dezelfde handelswijze als voor nieuwe exemplaren; online verkoop en vaste prijzen. Dat creëert duidelijkheid en geen gebakkelei tussen consumenten en verkoopadviseurs. De 2013 Model S 85+, met 21 inch wielen, heeft nu een vaste prijs van 44.000 euro. Tesla’s ouder dan vier jaar tot 160.000 hebben twee jaar de zogenaamde bumper-tot-bumper garantie. En elke elektrische auto is voorlopig vrijgesteld van Motor Rijtuigen Belasting (MRB). Daarmee is een gebruikte Model S als deze best een interessante keus voor de privé rijder. De zakelijke rijder moet goed kijken naar de leeftijd van een elektrische auto. Maar daarover meer in een volgende update over deze Model S.

1 Commentaar

 • Martijn Duivenvoorden| 06/05/2019 bij 15:28

  Leuk artikel, ben benieuwd naar jullie ervaringen op lange termijn, wij hebben inmiddels meer dan 500 gebruikte Tesla’s verkocht en er nog nooit een terug hoeven nemen, zeer tevreden kopers over (ons) het product.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven