Qbuzz elektrische stadsbuss Ebuco

Stadsbussen in Dordrecht voortaan uitsluitend elektrisch

Het AD meldt vandaag dat alle stadsbussen in Dordrecht nu elektrisch zijn. Hiermee is Dordrecht de eerste Nederlandse stad waar uitsluitend elektrische bussen als stadsbussen worden ingezet. Dat wil overigens nog niet zeggen dat je in Dordrecht geen bussen met verbrandingsmotor meer ziet, deze worden namelijk nog wel voor regionaal vervoer gebruikt.

Qbuzz Stadsbuzz

De stadsbussen worden geëxploiteerd door Qbuzz en hebben de welluidende naam StadsBuzz. Dit vervoersbedrijf heeft inmiddels zo’n 37 elektrische stadsbussen in Dordrecht rijden. Deze rijden niet alleen in Dordrecht maar ook in de aangrenzende steden Papendrecht en Zwijndrecht. Het zijn overigens niet alleen deze nieuwe Ebusco-bussen, op een enkele lijn rijden nog een aantal oudere bussen die door een eerdere exploitant waren aangeschaft. De nieuwe bussen van Ebusco worden niet alleen ingezet voor stadsvervoer. Zo mogelijk gebruikt Qbuzz ze namelijk ook voor regionale lijnen, zoals de ritten naar Rotterdam-Zuidplein.

Opstartperikelen

Het was voor de chauffeurs wel even wennen, volgens Qbuzz teamchef Thijs Boone. Er worden bussen gebruikt van het nog jonge merk Ebusco. Het wegrijden hiermee ging in het begin behoorlijk schokkerig. Na wat aanpassingen aan de software is dat probleem verholpen.

Actieradius

Die ritten in de regio zijn geen enkel probleem voor Qbuzz. De bussen hebben namelijk een actieradius van bijna 300 kilometer. Daar kunnen de bussen probleemloos een dag mee rijden. Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn op enkele strategische plaatsen snellaadpalen geplaatst. Hiermee kan het accupakket van de stadsbus in 10 minuten weer met zo’n 20 procent worden bijgeladen. Dat gebeurt met een zogenaamde pantograaf, die enigszins vergelijkbaar is met de constructie waarmee de Arnhemse trolleybussen contact met de bovenleiding maken

Nieuwe remise

Qbuzz heeft voor de nieuwe stadsbussen ook een nieuwe remise, personeelsverblijf en kantoor aan de Weeskinderendijk in Dordrecht in gebruik genomen. In de remise wordt voor het opladen overigens gebruik gemaakt van de bekende laadkabel.

Stadbussen laden met zonnepanelen

Ook de Dordtse wethouder Rik van der Linden is trots. Hij vertelt dat de bussen niet alleen schoner zijn maar ook voor veel minder veel overlast voor bewoners van de stad zorgen. Hij droomt, samen met Qbuzz, van een toekomst waarin de accu’s van de bussen worden geladen met de overtollige energie van zonnepanelen in de wijk Krispijn. Voorlopig is dat nog even toekomstmuziek.

Bron: AD
Foto: WikiMedia (licentie)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven