Volvo EX40 en EC40 zijn meer dan alleen nieuwe namen

Volvo EX40 en EC40

Bij elektrische automobiliteit gaan innovatie en merkidentiteit hand in hand. Nu Volvo in de vorm van de EX30 en EX90 twee modellen heeft die uitsluitend volledig elektrisch zijn, heeft het Zweedse merk besloten om de naamvoering van de andere elektrische modellen in lijn hiermee aan te passen. Dat betekent dat de XC40 Recharge en C40 Recharge voortaan EX40 en EC40 heten.

Logische naamswijziging

Dit is niet slechts een naamsverandering maar ook een duidelijke boodschap van Volvo’s elektrische toekomst. Het Zweedse merk is voornemens om in 2030 – dat is al over zes jaar – uitsluitend volledig elektrische modellen te verkopen en in 2040 wil de Zweedse autofabrikant volledig klimaatneutraal opereren. Wat betreft de volledig elektrische modellen is Volvo behoorlijk goed op weg.

Terwijl de nieuwe EX30 zeer veelbelovend lijkt te zijn, hebben de elektrische Volvo XC40 Recharge en C40 Recharge hun waarde al aangetoond. Van de ongeveer 10.000 exemplaren die Volvo van de XC40-serie vorig jaar in Nederland verkocht, waren er zo’n 6300 volledig elektrisch. De XC40 Recharge en C40 Recharge zijn dus ontzettend populair geworden, een signaal dat het heel vanzelfsprekend is om ze om te dopen tot EX40 en EC40. De ‘E’ staat bij Volvo immers voor elektrisch, terwijl de ‘X’ voor SUV en de ‘C’ voor Coupé staat.

SEPP-subsidie

Het Zweedse merk houdt de prijsstelling van de genoemde modellen scherp. Niet alleen omdat Volvo concurrerend wil zijn, maar ook om ervoor te zorgen dat de EX40 in aanmerking komt voor de Nederlandse SEPP-subsidie. Dat betreft dan alleen het basismodel, de Single Motor Essential, dankzij een scherpe prijsstelling van € 45.995 en een fiscale waarde van net onder de grens van € 45.000.

Meer power met de Twin Motor Performance

Volvo kondigt ook de komst van de Twin Motor Performance-versie. Deze variant tilt de elektrische rijervaring naar een hoger niveau met een vermogen van 442pk. Dit vermogen vertaalt zich in een acceleratie van 0-100 km/u in slechts 4,6 seconden, een prestatie die menig hart sneller doet kloppen. Omdat dit hogere vermogen wordt gerealiseerd door een aanpassing van de software, kunnen ook Twin Motor op deze manier een hoger vermogen krijgen.

Hogere laadsnelheid door nieuwe accu

Met de komst van de EX40 en EC40 kondigt Volvo ook een nieuw accupakket voor de EX40 Single Motor aan. Dit gloednieuwe 70kWh accupakket zorgt dankzij een hogere DC-laadsnelheid voor een aanzienlijke reductie van de oplaadtijd. De laadsnelheid is voortaan maximaal 180kW, een forse sprong van de vorige 135kW, waardoor het opladen van 10-80% nu nog maar 26 in plaats van 34 minuten duurt.

Volvo EX40 en EC40

Twee nieuwe ‘Editions’

Naast een naamswijziging en technologische updates komen er ook nieuwe uitvoeringen van de modellen. De Black Edition, met zijn stijlvolle Onyx Black lak en zwarte 20-inch wielen, spreekt tot de verbeelding van de autoliefhebber die op zoek is naar een combinatie van prestaties en esthetiek. De Business Edition, daarentegen, is ontworpen met de zakelijke rijder in gedachten, en biedt een goed gedoseerde mix van luxe, comfort en functionaliteit.

Naam Recharge gaat bij de XC40 helemaal verdwijnen

Volvo gaat ook de naamvoering van de Recharge-varianten met een plug-in hybride aandrijving aanpassen. Deze krijgen, als duidelijk signaal dat dit steeds meer conventionele aandrijvingen zijn en dar elektrische aandrijvingen steeds meer het nieuwe normaal wordt, conventionele benamingen die met een T beginnen.

Vorig artikelDuur Chinees EV-merk staat op omvallen
Volgend artikelWil Opel opvallen? Yes of Corsa!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in