Test: Peugeot e-208: niet voor niets enorm populair

‘De betaalbare elektrische auto’ is hét topic op dit moment waar het om e-mobility gaat. Vooralsnog kost een EV gewoon nog een beste schep geld. De vernieuwde Peugeot e-208 valt in het segment der ‘beetje betaalbare elektrische auto’s’.

Blijft natuurlijk een moeilijke kwestie, wat is nog ‘betaalbaar’. Prijzen van tussen de vijfendertig en veertig mille is voor het merendeel van de Nederlanders niet beschikbaar om vervoer aan te schaffen. En dus blijft elektrisch rijden voorbehouden aan een relatief selecte groep consumenten, tenzij de baas betaald, hetgeen je nog steeds voornamelijk ziet gebeuren. Deze e-208 opereert in het onderste prijssegment van de EV’s, met een vanafprijs van 35.320,- euro. Maar weet dat je voor dat bedrag de ‘oude’ versie van de e-208 krijgt. Dat betekent 136 pk en een relatief kleine accu van 50 kWh. Precies 2000,- euro meer kost de vernieuwde versie, waar wij mee hebben gereden in de omgeving van Barcelona. De accu van die versie is niet eens zo veel groter met 51 kWh, maar heeft wel een grotere energiedichtheid.

Koude vond de vorige accu niet zo fijn

Meer energie levert meer rijbereik op. De 50 kWh variant komt tot 362 kilometer, de testauto haalt op papier dan ook 400 kilometer. Overigens is de oude aandrijflijn behoorlijk gevoelig voor lage temperaturen; daar draait ‘ie niet lekker op. Bovendien levert de nieuweling 156 pk in plaats van 136 pk. Reden genoeg om voor de nieuwe versie te gaan, als de financiën dat althans toelaten. Vermoedelijk stopt Peugeot met de levering van de 50 kWh zodra de nieuwe accu volop voor handen is. Afgelopen jaar en dit jaar is er dusdanig veel vraag naar de nieuwe aandrijflijn, die ook in modellen van Fiat en Opel zitten, die eveneens bij Stellantis horen.

Wat is er verder zoal nieuw aan de e-208?

Het niet bijzonder snel functionerende infotainment systeem biedt Apple Carplay aan. In de vorige 208 via een draadje, in de nieuwe draadloos. Datzelfde multimediasysteem heeft nu altijd een tien inch beeldscherm. Dat was het wel zo’n beetje binnenin. Aan de buitenkant herken je de nieuwste versie aan de zwarte spiegelkappen, aan een nieuwe inrichting van de koplampunits en aan een ander lettertype van het uitgeschreven woord Peugeot op de achterzijde. Juist ja, alleen de autokenner ziet het onderscheid.

Tekst: Werner Budding, camera: Rob Steltman

Vorig artikelZo snijdt Tesla zichzelf in de vingers: Sixt faseert Tesla’s uit Europese verhuurvloot
Volgend artikelToyota Urban SUV Concept: een nieuwe elektrische uitdager?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in