Renault R5 moet een innovatieve, betaalbare elektrische hatchback worden

elektrische hatchback Renault R5

Renault zet vol in op de ontwikkeling van een nieuwe elektrische hatchback: de R5, die is geïnspireerd op zijn bekende voorganger. In tegenstelling tot andere autofabrikanten blijft Renault trouw aan de compacte hatchback. En daarvan worden de prototypes momenteel uitgebreid getest.

CMF-B EV-platform

Het geheim van de R5 schuilt in de combinatie van een volledig elektrische aandrijving en een retrodesign. De R5 wordt de eerste auto die gebruikmaakt van het CMF-B EV-platform. Een volledig elektrische variant op het bekende ‘universele’ CMF-B platform dus. Renault onthult dat dit platform 70% van zijn componenten deelt met het reguliere CMF-B-platform dat onder andere de basis vormt voor de Clio en Captur. Dankzij dit nieuwe platform zouden de productiekosten van de R5 maar liefst 30 procent lager dan die van de Renault Zoe zijn.

Nieuw accupakket

Bovendien krijgt de R5 een grondig herzien accupakket, waarbij de cellen niet meer in 12 modules maar in vier platte eenheden verwerkt zitten. Dit verbetert niet alleen de structurele stijfheid van het platform. Het pakket is mede dankzij een hogere energiedichtheid ook 15 kilogram lichter.

De elektromotor van de R5 is afgeleid van die uit de Mégane E-Tech Electric. Hoewel er nog geen exacte cijfers bekend zijn, kunnen we verwachten dat de R5 vergelijkbare prestaties levert als het aankomende model op basis van het CMF-B EV-platform, de Renault 4. Daar weten we al iets meer van, namelijk dat die waarschijnlijk een 100 kW motor en een accupakket van 42 kWh krijgt. En ook de toekomstige elektrische Nissan Micra, die op hetzelfde platform komt te staan, zal vergelijkbare specificaties krijgen.

Rijplezier

Het doel van de Renault R5 is om een betaalbare elektrische auto op de markt te brengen die kan concurreren met modellen zoals de aangekondigde Volkswagen ID2. Ook Renault streeft ernaar om de prijs van de R5 lager te houden dan die van andere elektrische auto’s in het B-segment, zoals de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e. Maar de Renault R5 moet, zelfs in zijn standaardvorm, naar eigen zeggen ook ‘de standaard op het gebied van rijplezier’ worden. De compacte hatchback wordt onder anderen uitgerust met een multilink-achteras, iets wat nog steeds zeldzaam in het B-segment is.

elektrische Renault R5 prototype conceptcar

Duurtests

Op dit moment is Renault bezig met duurtests en het verfijnen van de toekomstige R5. Daarvoor zijn er negen prototypes onderweg. Het platform, de aandrijflijn en de accu van deze prototypes zijn technisch hetzelfde als die van de uiteindelijke productieversie. De tests worden uitgevoerd in verschillende omstandigheden, zoals in stadsverkeer, op snelwegen en in heuvelachtig terrein, om de R5 grondig te testen en te zorgen voor een betrouwbare en plezierige rijervaring voor toekomstige eigenaren. Daarnaast ligt de focus op het optimaliseren van het rijbereik en de algehele prestaties van de auto.

Ook een Alpine-variant

Naast de standaard R5 werkt Alpine aan zijn eigen variant van de elektrische hatchback. Die krijgt waarschijnlijk veel meer vermogen dan die 100 kW. De nieuwe Renault 5 wordt zoals aangekondigd in 2024 onthuld.

Vorig artikelNio ET5 leverbaar in Nederland, tegen iets lagere prijs
Volgend artikelLightyear maakt doorstart als Lightyear Technologies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in