Porsche Macan krijgt 450 kW onder de motorkap, maar eerste leveringen pas in 2024

Porsche Macan

Hoewel de marktintroductie van de elektrische Porsche Macan vanwege softwareproblemen is uitgesteld, is er wel meer bekend over de specificaties van de elektrische SUV. De Macan komt op het nieuwe PPE-platform te staan, en zal dus ook over een 800 volt architectuur beschikken.

Uitstel

De problemen bij softwaredochter Cariad – een van de redenen voor het ontslag van voormalig topman Herbert Diess  – zijn blijkbaar nog steeds niet onder controle. Een manager van Cariad vertelt dat het een “volledig nieuwe manier van auto’s ontwikkelen” betreft, waarbij men met diverse nieuwe parameters moet werken. In de software moeten vijf centrale besturingseenheden samenwerken, en deze zijn ook nog eens gekoppeld aan andere computers en aan de cloud. Een moderne auto is volgens die manager als een “neuraal netwerk vergelijkbaar met het menselijk brein”. Maar ondertussen leiden die problemen er dus wel toe dat de introductie van onder andere de Porsche Macan al meerdere keren is uitgesteld.

Specificaties

Met de rest – en met name met de aandrijflijn – is Porsche wel behoorlijk gevorderd. De Duitse autofabrikant geeft daar nu ook meer informatie van vrij.  Zoals we wisten, zal deze Macan op het nieuw elektrische PPE-platform komen te staan. Deze heeft Porsche in samenwerking met Audi ontwikkeld. Audi wil hier de nieuwe Q6 e-tron op gaan bouwen, en ook de introductie daarvan is uitgesteld.

Net als het platform van de Taycan-basis zal ook de EPP op 800 volt werken. Dat betekent dus ook weer een hoge laadsnelheid. Een van de eerste elektrische Macan-versies zal twee motoren en vierwielaandrijving hebben. Samen leveren die motoren een vermogen van 450 kW en een koppel van maximaal zo’n 1.000 Nm. Met het 100 kWh accupakket zal waarschijnlijk een actieradius van zo’n 500 kilometer mogelijk zijn. Het maximale laadvermogen zal 270 kW bedragen, waardoor je de accu in 25 minuten kan opladen van 5 tot 80 %.

Dynamisch

Met zo’n fors accupakket zal de Macan uiteraard geen lichtgewicht zijn. Porsche bevestigt dat we ons geen zorgen over het weggedrag van de Macan hoeven te maken. Het Duitse merk wil van de elektrische Macan de sportiefste auto in zijn categorie maken. Dit wil Porsche onder andere realiseren door een gunstige gewichtsverdeling. Daarvoor heeft men de achterste motor naar achteren verplaatst, met een 48/52 gewichtsverdeling als resultaat. Ook krijgt hij een actieve wielophanging terwijl de wendbaarheid wordt vergroot door vierwielbesturing.

Maar, zoals gezegd, is de introductie van de elektrische Porsche Macan flink vertraagd. Men mikt nu op een onthulling in 2023 en de eerste leveringen vinden hopelijk in 2024 plaats.

Vorig artikelB-ON heeft grootse plannen met de Streetscooter
Volgend artikelInfineon Technologies ontwikkelt samen met REE Automotive nieuwe duurzame mobiliteitsoplossingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in