poolse elektrische bus verwisselbare accu

Pools samenwerkingsverband ontwikkelt bus met verwisselbare accu

In het kader van een Pools onderzoeksproject wordt een elektrische bus met een verwisselbare accu ontwikkeld. De busfabrikant Autosan, het Poolse Nationaal Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling en het consortium Lukasiewicz-PIMOT voeren dit project gezamenlijk uit.

De begroting van het project bedraagt ongeveer 6 miljoen PLN (ongeveer een miljoen euro), inclusief financiering via de Europese Unie. Ook het Poolse Nationale Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling draagt bij aan de financiering van het project.

Accupakket achteraan het voertuig

Autosan en het Poolse consortium voorzien een oplossing die die het accupakket in feite buiten het voertuig plaatst. Dat zeggen: achteraan het voertuig. Dat zorgt voor eenvoudiger wisselen en dus voor kortere standtijden. Hoewel er weinig meer technische details bekend zijn, verwachten de partners dat de “grotere actieradius van de bus en de mogelijkheid tot het uitwisselen van energieopslag het gebruik van elektrische bussen niet alleen in het stadsvervoer, maar ook in het lokale, regionale en nationale vervoer mogelijk zullen maken”, zegt Eugeniusz Szymonik, voorzitter van de raad van bestuur van Autosan. Het bedrijf hoopt ook de kosten te verlagen door de verwisselbare accu’s op te laden op momenten dat elektriciteit goedkoper is. Er is nog geen termijn aangegeven, waarin het project moet zijn gerealiseerd.

Vraag naar Poolse elektrische bussen neemt toe

Er is een constante vraag naar elektrische bussen die in Polen worden gebouwd. Tegelijkertijd neemt de binnenlandse vraag naar eigen zeggen toe. Het Poolse bureau voor de statistiek heeft aangekondigd dat het aandeel van de in Polen geproduceerde elektrische bussen in 2018 36 procent van de omzet in de EU bedroeg. Men verwacht dat de verkoop in Polen zelf de komende jaren verder toeneemt. Dat komt omdat 62 lokale overheden belangstelling hebben getoond voor voertuigen met een lage uitstoot voor het openbaar vervoer. Het Poolse Agentschap voor Industriële Ontwikkeling (ARP) schat dat er de komende jaren 800 elektrische bussen nodig zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven