Mercedes-Benz GenH2 truck haalt ruim 1000 kilometer op een tank waterstof

Mercedes-Benz GenH2 truck haalt ruim 1000 kilometer op een tank waterstof

De transportsector staat onder druk om duurzamer te worden. Qua technologie is er al veel mogelijk. Zo zette Mercedes-Benz onlangs een belangrijke stap met de waterstof aangedreven GenH2 truck, die een recordrit van ruim 1000 kilometer voltooide. Maar de financiële drempel om waterstoftrucks toe te passen is nog erg hoog.

Recordrit

Met deze rit wilde men de potentie van waterstof als brandstof voor zware vrachtwagens onderstrepen, en daarin is men met vlag en wimpel geslaagd. De Mercedes-Benz GenH2 truck vertrok vanuit Wörth en bereikte zijn eindbestemming in Berlijn na een indrukwekkende 1047 kilometer te hebben afgelegd op slechts één tank vloeibare waterstof. Deze prestatie werd geverifieerd door TÜV Rheinland, een onafhankelijke technische inspectie en certificeringsorganisatie.

Cellcentric brandstofcellen

De GenH2 truck is uitgerust met een brandstofcelsysteem dat is ontwikkeld door Cellcentric, een joint venture tussen Daimler Truck AG en Volvo Group. Het voertuig maakt gebruik van vloeibare waterstof, opgeslagen in cryogene tanks bij temperaturen van -253 graden Celsius. Het brandstofverbruik is vastgesteld op 7,1 kg waterstof per 100 kilometer, wat efficiënter dan gebruikelijk met zijn.

Flexibel inzetbaar

Het brandstofcelsysteem is zo ontworpen dat het een piekvermogen van 300 kW kan leveren, met twee elektromotoren die elk een continuvermogen van 230 kW en een piekvermogen van 330 kW kunnen leveren. Dit maakt de truck niet alleen geschikt voor langeafstandstransport, maar ook flexibel inzetbaar voor verschillende transportbehoeften.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is een belangrijk aspect, vooral als het gaat om het gebruik van vloeibare waterstof onder extreem lage temperaturen. De GenH2 truck is uitgerust met meerdere veiligheidsmechanismen, waaronder sensoren die eventuele lekkages kunnen detecteren en een geavanceerd ventilatiesysteem om de opbouw van waterstofgas te voorkomen.

Groene waterstof

De recordrit was niet alleen een technologische prestatie maar ook een milieuvriendelijke. De gebruikte waterstof was volledig afkomstig uit hernieuwbare bronnen, geproduceerd uit biomethaan. Hierdoor was de rit CO2-neutraal, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van zowel het bedrijf als de sector.

Marktperspectief

Op zich biedt de GenH2 truck een veelbelovend vooruitzicht voor een duurzamere transportsector. Maar er zijn nog genoeg uitdagingen. Het creëren van voldoende waterstoftankstations en het verlagen van de kosten zijn cruciale factoren voor het succes van waterstoftrucks op de lange termijn.

Toekomstplannen

Hoewel Mercedes-Benz een belangrijke stap heeft gezet met de GenH2 truck, is het bedrijf niet de enige speler in het veld van waterstoftransport. Andere fabrikanten zoals Nikola en Hyundai zijn ook actief bezig met de ontwikkeling en exploitatie van waterstoftrucks.

Mercedes-Benz heeft overigens aangekondigd dat de serieproductie van de GenH2 truck gepland staat voor de tweede helft van dit decennium. In de tussentijd zullen de eerste brandstofceltrucks de komende jaren bij klanten worden getest om verdere optimalisaties door te voeren.

Vorig artikelTest: BMW i5: Elektrische Abraham
Volgend artikelWe Drive Solar en MyWheels gaan 300 deelauto’s bi-directioneel laden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in