Lightyear en DSM gaan samenwerken in zonnedaken

Lightyear en DSM gaan samenwerken in zonnedaken

Net als bij Sono Motors is ook bij Lightyear het zonnedak een van de voornaamste, zo niet hét voornaamste USP. Lightyear kondigt nu een samenwerking met DSM om de technologie te kunnen schalen en zo de wereldwijde introductie van elektrische voertuigen te versnellen.

Enorm groeipotentieel

Uiteraard heeft het partnerschap met name betrekking op het integreren van solardaken in een breed scala aan elektrische voertuigen, waaronder auto’s, bestelwagens en bussen. Gebruikers kunnen hun voertuig dan direct kunnen opladen met schone energie. DSM en Lightyear bundelen hun krachten om de markt te verkennen en te evalueren. Ze beginnen met proefprojecten voor klanten in de automotive sector en in het openbaar vervoer. Daar zou de integratie van een solardak een slimme investering kunnen zijn. De wereldwijde EV-markt heeft volgens Lightyear nog steeds een enorm groeipotentieel. Voor 2019 werd het geschat op meer dan 160 miljard dollar in 2019, volgens internationale marktramingen van Bloomberg, IDTechEx en TIME zou de markt tegen 2027 meer dan 800 miljard dollar kunnen bedragen. Om deze groei te versnellen, moet de EV-industrie twee obstakels overwinnen: het beperkte bereik en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Alliantie

De alliantie tussen Lightyear en DSM wil aan deze behoefte tegemoetkomen door verschillende EV’s met solardaken uit te rusten. De integratie van een solar- of zonnedak zal naar verwachting in verschillende EV-markten een goede investering zijn. De technologie is oorspronkelijk door Lightyear ontwikkeld voor de zonnepanelen van de Lightyear One. Deze wordt in 2021 gelanceerd en is dan naar verwachting ’s werelds meest efficiënte elektrische auto die door zonne-energie kan worden opgeladen. De Lightyear One heeft een WLTP-bereik tot 725 kilometer, mede dankzij het vijf vierkante meter grote zonnedak. Dat vangt, beschermd door veiligheidsglas, continu zonlicht op, ongeacht of de auto in beweging is of stilstaat. Het zonnedak van de Lightyear One is ontworpen om voldoende energie te leveren voor gemiddeld 70 tot 90 procent van het jaarlijkse aantal kilometers.

Hogere energieopbrengst

Dankzij DSM’s geleidende backsheet bevinden de aansluitingen van de zonnecellen zich aan de achterzijde. Hierdoor is aan de voorzijde van het zonnepaneel elke beschikbare centimeter beschikbaar om het zonlicht op te vangen. Deze technologie zorgt niet alleen voor een drie procent hogere energieopbrengst, maar draagt aan een stijlvoller en esthetischer zonnedak.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven