Binnen 8 minuten laden tot 85% dankzij graphene-technologie: kan het binnenkort écht?

nieuwe accu graphene-technologie

Al jaren komen er berichten nieuwe en betere accutechnologieën die enorme voordelen beloven ten opzichte van de huidige lithium-ionaccu’s. Ze kunnen sneller worden geladen, hebben een hogere capaciteit, zijn veiliger en hebben een langere levensduur. Maar tot nu toe is dat toekomstmuziek. Of toch niet?

Aanzienlijke verbetering door ‘graphene’-technologie

Het Chinese bedrijf Guangzhou Automobile New Energy beweert tegen het einde van dit jaar te beginnen met de massaproductie van accu’s met de ‘graphene’-technologie. Met deze nieuwe technologie kan de accu van een elektrische auto in slechts acht minuten tot 85 procent van de capaciteit worden opgeladen. Deze ontwikkeling is geen eendagsvlieg. De Guangzhou Automobile Group is al in 2014 begonnen met onderzoek en ontwikkeling van de graphene-technologie. Ook andere bedrijven, zoals Samsung, zijn ermee bezig. In dit geval gaat het om 3D structural graphene (3DG) waarbij de koolstofatomen op een bepaalde manier gerangschikt worden. Accu’s die volgens deze technologie worden gemaakt, zijn extreem licht, hebben een grote capaciteit en zijn supergeleidend.

Volgens Guangzhou Automotive New Energy heeft men de nieuwe technologie getest op verschillende formaten, waaronder accucellen, -modules en -pakketten. De nieuwe accu heeft zich ook al bewezen in een testvoertuig dat aan een high-performance test is onderworpen. Wat betreft de levensduur en de veiligheid van de accu’s gaat Guangzhou Automobile New Energy ervanuit dat de noodzakelijke normen worden bereikt voordat de accu’s in serieproductie gaan.

Geen concrete gegevens, ook niet officieel bevestigd

Concrete gegevens over de capaciteit, de vermogensdichtheid ende duurzaamheid van de nieuwe technologie ontbreken nog bij de fabrikant. Ook is er nog geen officiële bevestiging die de twee bronnen van dit nieuws. Zolang die er niet is, kunnen we pas geloven dat de graphene-accu in serieproductie is als er daadwerkelijk elektrische auto mee rondrijden. Maar wie weet lukt het Guangzhou Automobile New Energy inderdaad om de stap van laboratoriummodel naar productiemodel te zetten.

Vorig artikelLightyear en DSM gaan samenwerken in zonnedaken
Volgend artikelTesla bezig met goedkopere accu’s met aanzienlijke langere levensduur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in