DFDS bestelt honderd elektrische vrachtwagens bij Volvo Trucks

Volvo FM Electric

Volvo Trucks heeft een van de grootste commerciële orders voor zware elektrische vrachtwagens ter wereld ooit mogen noteren. DFDS, een groot scheepvaart- en logistiekbedrijf en exploitant van veerdiensten, plaatste bij Volvo Trucks een order voor maar liefst honderd eenheden van de 100 FM Electric.

De Volvo FM Electric heeft een bruto voertuiggewicht van maximaal 44 ton en een actieradius van maximaal 300 kilometer. Er zijn volgens Volvo Trucks in heel Europa dit jaar enkele honderden zware elektrische trucks geregistreerd. Daarvan is ongeveer veertig procent van Volvo Trucks. De vrachtwagenfabrikant zal volgend jaar waarschijnlijk ook een groot marktaandeel in dit segment hebben. Men verwacht de eerste voertuigen voor DFDS namelijk al eind volgend jaar te kunnen leveren, het restant volgt het jaar daarop.

Complete elektrische line-up

Met de verkoopintroductie van de drie nieuwe heavy-duty elektrische trucks FH, FM en FMX iets minder dan een jaar geleden, heeft Volvo Trucks nu een complete line-up van zes medium- en heavy-duty elektrische trucks variërend van 16 tot 44 ton. Volvo Trucks produceert de Volvo FL Electric en FE Electric voor stedelijk vervoer al sinds 2019 in serie. In de tweede helft van 2022 start ook de productie van de FH, FM en FMX.

Volvo zegt dat er dit jaar al enkele honderden trucks van meer dan 16 ton zijn geregistreerd in Europa – waarvan ongeveer 40 procent elektrische trucks van Volvo zijn. “Ons duidelijke doel is om de transformatie van elektrische trucks te stimuleren en onze marktleidende positie laat zien dat we zeker op de goede weg zijn,” zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks. “Ons doel voor 2030 is dat de helft van onze wereldwijde vrachtwagenleveringen elektrisch is. We zijn blij dat de groeiende belangstelling van onze klanten zich geleidelijk vertaalt in vaste orders, niet in de laatste plaats door deze indrukwekkende order van DFDS.”

Volvo FM Electric

Samenwerking

Afgelopen zomer kondigden Volvo Trucks en DFDS al een samenwerking aan. DFDS zou als eerste klant een Volvo FM Electric inzetten, waarmee het op zijn beurt weer voor Volvo zou rijden. De elektrische truck levert namelijk onderdelen aan fabriek van Volvo Trucks bij Göteborg. Toen de vier maanden durende pilot werd aangekondigd was er sprake van een dagelijkse route van 120 kilometer.

Aansluitend heeft DFDS dus een opdracht voor honderd exemplaren van de FM Electric geplaatst. DFDS zal de Volvo FM Electric in gaan zetten op zowel korte- als langeafstandsdiensten binnen Europa. De financiering wordt volgens Volvo geregeld via Volvo Financial Services.

DFDS verzorgt veer- en transportdiensten in en rond Europa. Het beursgenoteerde bedrijf heeft ongeveer 10.000 mensen in dienst, verdeeld over meer dan 20 landen.

Roger Alm, President van Volvo Trucks: “Samen laten we de wereld zien dat geëlektrificeerd zwaar vrachtwagentransport vandaag al een levensvatbare oplossing is. Ik denk dat dit nog veel meer klanten zal aanmoedigen om vol vertrouwen de eerste stap te zetten in hun eigen elektrificatie-reis.”

Opladen

In zijn thuisbasis in Göteborg heeft Volvo Trucks bij wijze van proef al een laadstation met een vermogen van 350 kW geïnstalleerd, dat door klanten kan worden gebruikt en getest. Het bedrijf verstrekte verder geen informatie over het oplaadconcept voor de vloot van DFDS, die inmiddels is gegroeid tot 100 eenheden. Niklas Andersson, Executive Vice President van de logistieke divisie van DFDS, verklaarde afgelopen zomer het volgende: “Wij begrijpen dat laadcapaciteit belangrijk is. De ervaring met Volvo Trucks zal voor ons van waarde zijn bij het bouwen van een overkoepelend systeem, omdat we de accucapaciteit van voertuigen concreet kunnen evalueren op basis van routes en individuele taken.”

Vorig artikelAutosalon van Genève 2022 is ook geannuleerd
Volgend artikelVolvo is begonnen met de serieproductie van de C40 Recharge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in