De tweede, en misschien wel beslissende Chinese golf?

Opkomst Chinese automerken column

– Column door Bas van der Weerd –

Wie kan zich de Landwind, een van de eerste Chinese auto’s op de Europese markt, nog herinneren? Die scoorde zo slecht op het gebied van botsveiligheid dat niemand meer over de aanschaf van een Chinese auto piekerde. Maar de tijden zijn veranderd en blijven ook veranderen.

Met de opkomst van de elektrische auto komen er ook nogal wat elektrische auto’s vanuit China naar Europa. Niet alleen van Chinese merken overigens, want er zijn ook genoeg Europese, Amerikaanse en Japanse merken die hun auto’s in China of andere Aziatische landen laten bouwen. Er zijn echt tientallen samenwerkingen, joint ventures of wat dan ook. Zo zijn de automerken wereldwijd veel meer met elkaar verweven dan je zou denken.

Wisselend succes voor de eerste nieuwkomers

De eerste elektrische auto’s uit China kwamen een paar jaar geleden, toen we opeens Chinese merken als MG Motor, Seres, Byton en Aiways langs zagen komen. Daar moesten we toch even aan wennen en we waren het debacle van Landwind natuurlijk nog niet vergeten. De meeste van die merken werden dan ook met de nodige scepsis ontvangen.

MG Motors

Qua verkoopsuccessen kan eigenlijk alleen MG, dat in Nederland met verve door de grote Van Mossel Groep wordt gedistribueerd, zichzelf op de schouders kloppen. Logisch, MG is eigendom van SAIC, een van de grootste Chinese autoproducenten. Die houden niet van half werk, en Van Mossel evenmin. Reken maar dat MG zijn slogan “MG is here to stay” hier waar gaat maken.

De eerste MG-modellen zijn SUV’s en zitten daardoor in sterk bezette segmenten waar ze met een flinke concurrentie te maken hebben. Dan is iedere verkochte auto überhaupt al een succesje. De nieuwe MG4 Electric is echter een compacte, sportieve hatchback. Daarvan zijn er nog maar bar weinig. Die MG4 zal daarom ongetwijfeld een heel aardig succes worden.

Aiways

Aiways is daarentegen een startup en is daardoor veel kwetsbaarder voor wisselende marktomstandigheden. De coronapandemie was desastreus voor de Europese marktintroductie, mede omdat men de Europese markt met een minimale ondersteuning dacht te veroveren. Ook in China zelf balanceerde Aiways op het randje van de afgrond. Maar wie weet kan Aiways binnenkort meer van zich doen horen. De Chinese startup gaat het nu serieuzer aanpakken en gaat een tweede poging wagen.

Seres

Van Seres, ook een startup, horen we helaas bijna niets meer al kan dat wellicht snel veranderen. Seres werkt sinds kort namelijk ook samen met Huawei. Als die Chinese elektronicagigant zijn momenteel nogal bedenkelijke imago – men nam het niet zo nauw met de privacy – van zich af weet te schudden kan hier ook een serieuze kanshebber uit voortkomen. Of dat onder de merknaam Seres of het nieuwe merk Aito is, is mij nog niet duidelijk.

Byton

Byton was nog zo’n een Chinees automerk. Inderdaad, wás. Byton onthulde begin 2018 zijn eerste conceptauto, M-Byte SUV. Deze moest in 2019 de markt op gaan. Helaas heeft Byton het vanwege diverse redenen niet gered en is vorig jaar failliet gegaan.

De echte kanshebbers

Maar het echte geweld moet naar mijn mening nog komen. Er zijn een aantal Chinese merken en startups die hun sporen al op de thuismarkt hebben verdiend. Bedenk even dat er in China talloze autofabrikanten zijn, die vaak al tientallen jaren bestaan. Daarnaast zijn er ook heel veel EV-startups. De concurrentie is daar dus moordend en de markt is er dynamischer dan waar dan ook. Als je het als startup daar overleeft, dan maak je ook een goede kans op de Europese markt.

Welke merken gaan naar mijn mening écht aan de stoelpoten van de Europese, Amerikaanse, Japanse en Koreaanse automerken zagen? Ik dat er drie kanshebbers zijn: Xpeng, Nio en BYD.

Xpeng

Xpeng is een startup die elektrische auto’s bouwt die je wellicht als “de zoveelste Tesla-kloon” kunt beschouwen. Maar vergis je niet, want dat kloon-imago kan ook tegen je werken. Tot nu toe noteert Xpeng alleen maar prima cijfers en heeft het ook de coronapandemie goed doorstaan. Xpeng heeft de sprong naar Europa net gemaakt, het eerste Nederlandse verkooppunt is in de Westfield Mall in Leidschendam.

Nio

En in het kielzog van Xpeng is ook Nio naar Europa gekomen. Ook zo’n startup, qua modellen heel aardig vergelijkbaar met Xpeng, maar met een bijzondere troef achter de hand: uitwisselbare accu’s. Je kunt een elektrische auto van Nio natuurlijk gewoon aan de thuislader, een openbaar oplaadpunt of aan de DC-snellader opladen.

Maar je kunt het lege accupakket ook in luttele minuten omwisselen voor een vol accupakket. Dat kan uiteraard alleen bij speciaal accuwisselstations. Die maakt Nio ook zelf. In China staan er al een stuk of duizend. Nio heeft daar nu ook een speciale Europese fabriek voor gebouwd, die nog eens duizend accuwisselstations voor de Europese en Amerikaanse markt moet gaan produceren. Naast het gebruiksklaar maken van de eerste accuwisselstations is Nio ook bezig met het realiseren van de eerste verkooppunten, Nio Houses genaamd. De Chinese startup legt de focus namelijk ook op de community. Nio-rijders moeten ook Nio-fans zijn, zeg maar.

BYD

Het derde merk dat de sprong naar Europa waagde, is van een heel andere orde. BYD is namelijk geen startup, dit bedrijf bestaat al tientallen jaren. Het begon ooit als accuproducent maar is later ook auto’s gaan bouwen. Met succes, BYD is zo’n beetje de grootste EV-producent ter wereld.

Wat niet veel mensen weten is dat BYD eigenlijk al jaren in Europa is vertegenwoordigd. Wie in Nederland in een elektrische lijnbus ziet rijden, heeft een goede kans dat dat er eentje van BYD is. En nu komen ook de personenauto’s van BYD naar Nederland. Waar Xpeng en Nio vooral modellen in het (hogere) middensegment aanbieden, komt BYD ook met een model dat meer voor de “grote massa” bedoeld is. Deze Atto 3 kun je beschouwen als een goed geslaagde combinatie van een elektrische hatchback en SUV. Hij is scherp geprijsd en de verkoop en service wordt verzorgd door e grote Louwman Groep. Succes verzekerd, kan ik zeggen.

BYD betekent ook wel “Build Your Dreams”. Als je weet dat de afkorting eigenlijk voor “Bring Your Dollars” staat, zoals oprichter Wang ooit in een interview verklaarde, dan snap je dat gevestigde automerken er wel eens nachtmerries van zouden kunnen krijgen.

Outsider 1: Smart

Natuurlijk, van origine is Smart onderdeel van Daimler/Mercedes. Maar dat merk is nooit een daverend succes geworden. Vandaar dat Mercedes is gaan samenwerken met een van de aandeelhouders. Dat is het Chinese Geely, ook eigenaar van merken als Volvo. Polestar en Lynk&Co. De bedrijven hebben een joint venture opgezet waarbij Mercedes het ontwerp verzorgt en Geely de productie. Bovendien zijn de modellen ook behoorlijk wat groter, zoals het eerste model laat zien. Waarom een outsider? Tsja, het is ergens nog steeds een Europees merk, en een Europees design.

Outsider 2: Vinfast

Nog zo’n kansrijke nieuwkomer is Vinfast. Eigendom van een succesvolle, steenrijke ondernemer die alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen. Vinfast bouwde eerst alleen auto’s voor de thuismarkt maar gaat nu, beladen met toerenhoge ambities, ook de Europese en Amerikaanse markt op. Het design is van Europese ontwerpers en als de kwaliteit ook oké is, zal Vinfast hier ongetwijfeld successen boeken. Waarom noem ik Vinfast dan een outsider? Deze column gaat over Chinese automerken en Vinfast komt uit… Vietnam!

 

Disclaimer

Ik wil in bovenstaande column alleen iets over de komst van die Chinese automerken naar Europa vertellen, en meer ook niet. Het is mij uiteraard bekend dat de mensenrechten in China hier en daar met voeten worden getreden en dat het met de werk- en leefomstandigheden ook lang niet altijd oké is. Een aantal van bovenstaande merken zijn (onderdeel van) Chinese staatsbedrijven. Bovendien staat ieder Chinees bedrijf onder strenge controle van de overheid. Dus zowel qua mensenrechten als privacy zou je de nodige vraagtekens bij de aanschaf van een Chinees merk kunnen stellen.

Ik ben van mening dat iedereen voor zichzelf de afweging moet maken, of hij wel of niet een Chinees product aanschaft. Aan de ene kant duw je de Chinese bevolking misschien nog sterker onder het juk van de Chinese overheid, als je een Chinese auto koopt. Aan de andere kant zorg je je met die aanschaf ook voor werkgelegenheid en inkomsten, wat weer kan bijdragen aan de leefomstandigheden. Als je voor een elektrische auto van een westers merk kiest, zou die best wel eens Chinese accucellen kunnen hebben, of zoals de Tesla Model Y of BMW iX3 zelfs in China gemaakt kunnen zijn. Een dilemma dus.

We hebben het op e-Drivers.com echter over elektrische voertuigen, laten we politieke discussies ergens anders voeren. Daar is e-Drivers.com niet het geschikte platform voor.

Vorig artikelVolkswagen: twee kleine modellen én een compacte elektrische SUV
Volgend artikelTOGG nu officieel gelanceerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in