Aptera presenteert Launch Edition en wil productie nog dit jaar starten

Aptera Launch Edition

Bij sommige studies of conceptauto’s voel je al meteen aan dat er nooit een productiemodel van zal komen. Dat zou je ook denken bij de buitenissige driewielige zonneauto van de Amerikaanse start-up Aptera Motors. Maar dit model lijkt toch daadwerkelijk in productie te gaan.

Mogelijk nog dit jaar in productie

Aptera Motors is al een aantal jaren bezig om de ontwikkeling van zijn driewielige zonneauto. De financiering van de laatste fase – de serieproductie – is nog niet rond. Ondanks dat presenteert Aptera Motors al een “Launch Edition”, voor de mensen die per se een exemplaar van de extravagant ogende driewieler willen hebben.

Steve Fambro, CO-CEO en medeoprichter van Aptera Motors: “We zijn enthousiast om ons Launch Edition-voertuig aan de wereld voor te stellen. Onze onvermoeibare inspanningen hebben geresulteerd in het Aptera-voertuig dat u kan brengen waar u naartoe wilt met behulp van de creatieve energie rechtstreeks van onze zon en efficiënt omgezet in vrije beweging.”

Aptera Launch Edition

Al meer dan 40.000 pre-orders voor Aptera

Hoewel zo’n buitenissig model aan de ene kant de indruk geeft dat het bij een studiemodel of prototype blijft, heeft zo’n ding ook een enorme aantrekkingskracht, wat voor een flinke schare ‘early adopters’ kan zorgen. En dat is te zien aan het indrukwekkende aantal pre-orders voor de zonneauto. Aptera heeft er naar eigen zeggen al meer dan 40.000 mogen noteren.

Drie wielen en twee zitplaatsen

De zonneauto van Aptera is niet het meest praktische voertuigje. De zonnepanelen en de enorm hoge efficiëntie zijn de voornaamste USP’s. Maar die zorgen ook voor wat nadelen. Zo heeft Aptera’s zonneauto maar twee zitplaatsen. Ook de bagageruimte is beperkt. Hoewel het men een lengte van 4,55 meter en een hoogte van 1,40 meter behoorlijk compact lijkt, is het voertuig maar liefst 2,23 meter breed. Allesbehalve ideaal in het drukke stadsverkeer. Ook parkeren is dan een dingetje want hij past niet op een normale parkeerplaats. Echt een voertuig voor het platteland dus. Daar is ook het meeste zonlicht waar de zonnecellen – tenzij het om sterk beboste gebieden gaat – ook het meeste opleveren. Die zonnecellen zijn niet alleen op het dak, de voorkant en achterklep van de zonneauto geïntegreerd. Je ziet ze zelfs op het dashboard. Naar verluidt kun je daarmee per dag tot 64 kilometer extra bereik opladen. Dat zijn uiteraard de maximumwaarden, als je volop zin hebt. Met het Nederlandse klimaat leveren ze ongetwijfeld een stuk minder energie op.

Rijbereik ruim 600 kilometer

Maar wat wel als een paal boven water staat is dat het voertuigje een heel lage luchtweerstand en heel hoge efficiëntie heeft. De cW-waarde van het ranke voertuigje is bijvoorbeeld slechts 0,13. Deze factoren dragen in grote mate bij aan de actieradius. Ondanks een niet al te grote accu heb je dan een fors rijbereik. Aptera had het al eens over een bereik van 1.000 mijl (1.600 kilometer). Maar dat geldt niet voor de Launch Edition, die krijgt een 40 kWh accupakket waarmee een bereik van 400 mijl (643 kilometer) mogelijk moet zijn. Uiteraard kun je hem ook aan de laadpaal opladen. Verder zou het voertuigje een topsnelheid van 100 mph (circa 161 km/u) kunnen halen.

Aptera Launch Edition

Start productie afhankelijk van financiering

De andere oprichter en CEO, Chris Anthony, wijst op de noodzaak van de financiering: “Hoewel ons leveringsschema afhankelijk is van de financiering, is ons doel om eind 2023 met de productie te beginnen. Zodra we onze fondsenwerving doelen bereiken, zullen we in staat zijn om een meer nauwkeurige levertijd te geven.” Aptera heeft overigens niet bekend gemaakt hoe groot de financieringsbehoefte is.

Wereldwijd acht fabrieken

De serieproductie – waarbij men uiteraard als eerste de Launch Edition zal produceren – moet als het goed is eind dit jaar van start gaan. Op dit moment is Aptera Motors bezig met de validatie van de laatste crashtests. Daarna staat het inrichten van de productielijn in de fabriek in het Californische Carlsbad op de planning. Aanvankelijk wil men de productie in een éénploegendienst laten draaien, waarmee een jaarlijkse productiecapaciteit van 10.000 eenheden per jaar mogelijk moet zijn. Gezien het verwachte succes wil daarna overgaan naar een tweeploegendienst om de productiecapaciteit te verdubbelen.

Aptera verwacht dat hun zonneauto wereldwijd een groot succes zal worden. Daarom wil Aptera tegen 2028 maar liefst acht assemblagefabrieken in bedrijf hebben. Als die allemaal dezelfde productiecapaciteit hebben zou Aptera dan zo’n 160.000 voertuigen per jaar kunnen produceren. Maar laten we eerst de start van de serieproductie maar eens afwachten.

Vorig artikelUpgrade voor de Polestar 2 op komst
Volgend artikelBeter laat dan niet – Duurtest Hyundai Ioniq 5 ‘Project 45’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in