maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsElektrisch auto’s produceren hoe dan ook minder CO2

  Elektrisch auto’s produceren hoe dan ook minder CO2

  Hoe je ook wendt of keert en welke criteria je ook hanteert: elektrische auto’s produceren gedurende hun levensduur beduidend minder CO2 dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dat is de conclusie van Transport & Environment, een organisatie die zich bezighoudt met het verduurzamen van vervoer.

  De onderzoekers van Transport & Environment hebben rekening gehouden met alle mogelijke criteria. Zo keken ze bijvoorbeeld naar de hoeveelheid CO2 die bij de productie van elektriciteit. Dat geldt ook de CO2 bij de winning van de brandstof en door de uiteindelijke verbranding van de brandstof. Ook de CO2-impact van de winning van grondstoffen voor accu’s of de bouw van een elektriciteitscentrale zijn meegeteld. Uit de diverse berekeningen bleek dat elektrische auto’s in Europa gemiddeld bijna 3 keer minder CO2 uitstoten dan vergelijkbare personenauto’s op benzine of diesel.

  BEV stoot 22 tot 81 procent minder CO2 uit

  Zelfs in een (voor een elektrische auto) minst gunstige geval stoot een elektrische auto nog steeds 22% minder CO2 uit dan een auto op diesel en 28% minder dan een benzineauto. Het slechts is een in China geproduceerde BEV die in Polen rijdt. In het beste geval, en dat is het geval als de elektrische auto in Zweden wordt geproduceerd en ook in Zweden wordt gereden, stoot een BEV 80% minder CO2 uitstoten dan dieselauto’s en 81% minder dan een auto op benzine.

  CO2 uitstoot wordt in de loop der jaren nog veel lager

  Met name elektriciteit is de komende jaren meer en meer afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Daardoor zien de onderzoekers van Transport & Environment ook dat elektrische auto’s tegen 2030 gemiddeld zelfs vier keer zo weinig CO2 produceren.

  Rekentool

  Op de website van Transport & Environment staat een handige rekentool waarmee je de CO2 uitstoot voor diverse segmenten, landen en kilometrages kunt uitrekenen. De onderzoekers werken de criteria van die tool steeds bij naarmate er nieuwe gegevens beschikbaar. Daardoor geeft deze altijd de meest actuele resultaten. Uit die tool blijkt zelfs een kleine, in China gebouwde BEV die op Nederlandse elektriciteit rijdt, zo’n 53% minder CO2 produceert.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos