Stellantis wil ook meedoen met Symbio

Stellantis aandeel joint venture Symbio

De grote Stellantis groep wil ziet een grote toekomst voor lichte bedrijfswagens op waterstof. Stellantis is daarom van plan om deel te nemen aan de joint venture Symbio van Faurecia-Michelin. Deze moet de waterstoftechnologie voor de bestelwagens van Opel/Citroen/Peugeot gaan leveren.

Joint venture

De joint venture is opgezet door bandenproducent Michelin en toeleverancier Faurecia. Deze partijen onderhandelen nu met Stellantis over het verwerven van een aanzienlijk belang van Stellantis in Symbio. Stellantis zou voornemens zijn om een belangrijke aandeelhouder van Symbio te worden, welke men beschouwt als een belangrijke toekomstige speler op het gebied van brandstofcelsystemen.

Volgens het afgelopen najaar aangekondigde “HyMotive”-project moet de totale productiecapaciteit van Symbio in Frankrijk groeien tot 100.000 systemen per jaar tegen 2028 en worden er 1.000 extra banen gecreërd. De deelname van Stellantis zal Symbio’s ontwikkeling alleen maar verder stimuleren omdat Symbio kan profiteren van Stellantis’ leidende positie in de Europese en Amerikaanse automobielmarkt.

Stellantis aandeel joint venture Symbio

Patrick Koller, CEO van Faurecia: “Met de geplande verwerving van een belang in Symbio ondersteunt Stellantis de aanpak van Michelin en Faurecia om een wereldleider in emissievrije mobiliteit te creëren. De nieuwe structuur zal Symbio’s groei versnellen en globaliseren ten gunste van onze klanten.”

Volgens Florent Menegaux, CEO van Michelin, zal de toetreding van Stellantis het enorme industriële momentum dat met Faurecia is opgebouwd verder versnellen. Ook is Mengeaux van mening dat de deelname van Stellantis tot Symbio de overtuiging dat de waterstof-brandstofceltechnologie een effectieve bijdrage zal leveren aan het koolstofvrij maken van de mobiliteit zal versterken.

Waterstofplannen Stellantis

Carlos Tavares, CEO van Stellantis, wijst op de lancering van de middelgrote brandstofcelwagen eind 2021. De investering in Symbio zou ook passen in de strategie van Stellantis. Het grote automobielconcern had in de “Dare Forward 2030” toekomstplannen staan dat het aanbod aan waterstofvoertuigen ook grotere bedrijfsvoertuigen zal omvatten. Dit zou in Europa al in 2024 het geval moeten zijn terwijl de VS een jaar later volgen. Maar Stellantis zegt tegelijkertijd ook te kijken naar andere mogelijkheden voor zware bedrijfsvoertuigen.

Stellantis bestelwagens waterstof

Tavares: “Symbio’s technologische roadmap past perfect bij Stellantis’ plannen voor de marktintroductie van waterstof in Europa en de VS. Deze stap verhoogt de snelheid van de ontwikkeling om onze klanten producten met een lage uitstoot aan te bieden die verder gaan dan conventionele elektrische voertuigen.” Tavares ziet Symbio als een pionier en wegbereider in waterstofmobiliteit.

De transactie zal, afhankelijk van onder anderen de goedkeuring door de regelgevende instanties, naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond.

Vorig artikelNio introduceert de volgende twee modellen
Volgend artikelAehra: premium SUV met een vleugje Lambo en luchtvaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in