Aehra: premium SUV met een vleugje Lambo en luchtvaart

elektrische Aehra SUV

De Italiaans-Amerikaanse startup Aehra geeft beelden vrij van zijn eerste model. Zoals Aehra al eerder communiceerde betreft het hier een ‘premium’ model. En uiteraard ook een SUV. In dit geval onderscheidt die zich door zijn ontwerp en eigenzinnige interieurconcept.

Nu een SUV, komend voorjaar een sedan

Tot nu toe heeft Aehra zich hoofdzakelijk zelf kunnen financieren. Maar dat heeft uiteraard zijn grenzen. Daarom is de startup bezig om zijn eerste ronde van externe investeerders af te sluiten. Het eerste model, een SUV, is zojuist onthuld terwijl we komend voorjaar nog een sedan mogen verwachten. Naar verwachting zullen de leveringen eind 2025 beginnen. De belangrijkste markten voor Aehra zijn China, de Golfstaten en natuurlijk ook Noord-Amerika en Europa.

elektrische Aehra SUV

Nieuwe standaard

Volgens Aehra zou de onthulde SUV niet alleen de meeste ruimte in zijn segment beiden maar ook een nieuwe standaard zetten op het gebied van functionaliteit, technologie, materialen en comfort. En het exterieurdesign, dat moet naar eigen zeggen niet minder dan revolutionair zijn.

De ambities van Aehra liegen er ook niet om. Om die beloften in te kunnen lossen, heeft Aehra onder meer Lamborghini’s voormalige hoofdontwerper Filippo Perini aangesteld als chief design officer. Bovendien is Alessandro Serra, Lamborghini’s voormalige hoofd exterieurdesign, aangesteld als hoofd design terwijl Aehra met Alessandro Salvagnin (ook ex-Lamborghini) en Marco Quamori (afkomstig van ItalDesign) nog twee bekende ontwerpers heeft aangetrokken.

Salagnin over zijn overstap naar Aehra: “Als start-up met een wendbare mentaliteit heeft Aehra de vrijheid, de passie en het talent om het volledige ontwerppotentieel van baanbrekende platformtechnologie voor elektrische voertuigen te ontsluiten op een manier die nog niet eerder is gedaan, en dat is buitengewoon opwindend.”

Volgens Perini heeft Aehra zich als doel gesteld dat men het volledige potentieel van een EV-platform wil benutten. Dan hebben we het niet alleen over de prestaties, maar ook over de mogelijkheden qua design. Vandaar dat de eerste auto van Aehra behalve een revolutionair interieurconcept ook een opmerkelijk exterieurontwerp heeft. De uitzonderlijk korte overhangen, gecombineerd met de vlakke vloer en de lange wielbasis bieden de ontwerpers de mogelijkheid om een naar eigen zeggen uniek interieurconcept oplossing te creëren. Deze zou het interieur voor zowel de bestuurder als de passagiers moeten transformeren.

Perini: “De Aehra SUV en sedan, die we begin volgend jaar zullen onthullen, zijn vanaf het begin ontworpen als echte producten uit het digitale tijdperk om de moderne en drukke levensstijl van onze klanten te weerspiegelen.”

‘Human Machine Interface’

Een van de meest bijzondere kenmerken van het interieurconcept is het unieke scherm voor de ‘Human Machine Interface’. Dit scherm beslaat de volledige breedte van het dashboard. Bovendien kan men het scherm transformeren van rijmodus naar parkeermodus. In de rijmodus staat het scherm in een lagere stand. Dan geeft het alle essentiële informatie voor de bestuurder weer. De twee buitenste delen van het scherm fungeren dan als virtuele buitenspiegels. In de parkeerstand kun je het scherm naar boven schuiven. Dan kunnen de inzittenden het scherm gebruiken om een film te kijken, een videoconferentie bij te wonen of om bijvoorbeeld e-mail te bekijken.

Juist die hoge stand maakt het scherm over zijn gehele breedte bruikbaar. De startup verwacht dat deze vinding nieuwe normen zal stellen op het gebied van productiviteit en entertainment in een voertuig en heeft er dan ook octrooi op aangevraagd.

Perini legt het als volgt uit. “Met het scherm volledig uitgeschoven kunnen inzittenden ontspannen genieten van een film terwijl de auto wordt opgeladen of ouders wachten om hun kind op te halen van school of een feestje. En voor wie werk te doen heeft, bieden het scherm en het ruime interieur de perfecte oplossing voor videoconferenties. In plaats van naar je smartphone of laptop te staren, kun je achterover leunen en niet alleen iedereen in het gesprek zien in perfecte high-definition, maar ook horen in kristalheldere, perfecte audio.”

In het midden van het dashboard bevindt zich nog een tweede touchscreen, waarmee de voorpassagiers diverse voertuigfuncties zoals navigatie, verwarming en ventilatie en entertainment kunnen bedienen.

elektrische Aehra SUV

Yoke-stuurwiel

Een moderne elektrische auto in dit segment kan uiteraard niet zonder een Yoke-stuurwiel. Dat geldt ook voor de Aehra SUV, al lijkt het ontwerp hier een stuk beter geslaagd dan bijvoorbeeld bij Tesla. Het stuurwiel is overigens ook bedoeld als eerbetoon aan Aehra medeoprichter en CEO Hazim Nada’s passie voor de luchtvaartindustrie. Hij is, net als medeoprichter en COO Sandro Andreotti, een fervent piloot en parachutist. Nada: “Veel van wat we hebben geleerd van de lucht- en ruimtevaartindustrie is van invloed geweest op het ontwerp van de carrosserie van de Aehra SUV en zijn toonaangevende aerodynamische efficiëntie, en die invloed strekt zich uit tot het interieur”.

Om te benadrukken dat Aehra een Italiaans automerk is, is het het stuur versierd met de Italiaanse vlag. In het bovenste gedeelte van het stuurwiel bevindt zich een klein display dat de bestuurder van de nodige belangrijke informatie voorziet.

Nog meer inspiratie uit de luchtvaart

Hoewel de stoelen doen denken aan die uit supercars, blijkt dat Aehra zich ook heeft laten inspireren door de luchtvaartindustrie. De stoelen zijn gemaakt van aluminium, recyclebaar koolstofvezelcomposiet en leder en moeten hetzelfde comfort bieden als dat je in de eerste klasse in vliegtuigen treft. De stoelen achterin doen daar nog een schepje bovenop. De achterpassagiers kunnen dankzij de forse beenruimte heerlijk onderuit hangen en achterover leunen.

Vorig artikelStellantis wil ook meedoen met Symbio
Volgend artikelQuantumScape levert eerste prototypes solid-state accu’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in