Mercedes Vision One-Eleven: de elektrische supercar van de toekomst?

Mercedes Vision One-Eleven

Als je dacht dat de elektrische revolutie alleen maar over praktische stadsauto’s en gezinsvriendelijke SUV’s ging, dan heb je het mis. Er zijn ook genoeg elektrische ‘supercars’ en ‘hypercars’ waar de lat hoger ligt dan ooit. Dat is goed te zien aan de onlangs onthulde Mercedes-Benz Vision One-Eleven.

Terug naar de toekomst

Het is moeilijk om niet nostalgisch te worden bij het zien van de Vision One-Eleven. Deze auto is namelijk een eerbetoon aan de iconische C 111 uit de jaren ’70, een experimenteel voertuig dat destijds de grenzen van snelheid en design verlegde, maar dan een die gericht is op de toekomst van nu. Ze hebben de C 111 een futuristische twist gegeven, met een volledig elektrische aandrijflijn en een design dat zo uit een sciencefictionfilm lijkt te komen.

Het is net alsof Mercedes-Benz een tijdmachine heeft gecreëerd, daar de C 111 in heeft gestopt en deze naar 2023 heeft gestuurd. Het resultaat is een auto die zowel een eerbetoon is aan het verleden als een blik op de toekomst. De Mercedes Vision One-Eleven laat zien dat elektrische auto’s tegelijkertijd praktisch, milieuvriendelijk, én krachtig én adembenemend mooi kunnen zijn.

Mercedes Vision One-Eleven

Mercedes Vision One-Eleven

Krachtig én efficiënt

Onder de motorkap – of beter gezegd, onder de gestroomlijnde carrosserie – schuilt een YASA Axial Flux elektromotor. Deze motor levert een indrukwekkend vermogen van 610 kW (830 pk), genoeg om je in een oogwenk van 0 naar 100 km/u te katapulteren.

Nu zal bijna niemand weten wat een YASA Axial Flux motor is. Tim Woolmer, oprichter en Chief Technology Officer van YASA, legt dit als volgt uit:

“Axiale fluxmotoren zijn aanzienlijk lichter en compacter, maar toch krachtiger dan vergelijkbare radiale fluxmotoren die momenteel in 99 procent van alle elektrische voertuigen worden toegepast. In een motor met axiale flux loopt de elektromagnetische stroom parallel aan de rotatie-as van de motor, wat zeer efficiënt is. In een motor met radiale flux loopt de stroom loodrecht op de rotatie-as. In vergelijking met radiale fluxmotoren hebben axiale fluxmotoren aanzienlijk hogere en duurzamere vermogensreserves, wat een geheel nieuw prestatieniveau oplevert.”

YASA Axial Flux elektromotor

Maar het zijn niet alleen deze prestaties die indruk maken. Dankzij de extreem lage luchtweerstand en de efficiënte aandrijflijn – en uiteraard ook dankzij het forse 111 kWh accupakket – heeft de Vision One-Eleven heeft een actieradius van 700 kilometer. Dat is meer dan genoeg om je van Amsterdam naar Parijs te brengen op één lading, ook als je niet bepaald rustig zou rijden. En mocht je onderweg een snellader nodig hebbe, dan kan die de accu in minder dan 20 minuten tot 80 procent opladen.

Een mix van vroeger, het heden en de toekomst

Het design van de Vision One-Eleven is een meesterwerk van tegenstellingen. Aan de ene kant zijn er de vleugeldeuren en de lage, gestroomlijnde carrosserie die doen denken aan de supercars van weleer. Aan de andere kant zijn er de futuristische elementen, zoals de LED-verlichting die de contouren van de auto benadrukt en het digitale dashboard dat de bestuurder voorziet van alle nodige informatie.

Mercedes Vision One-Eleven

Het interieur is even indrukwekkend, met luxe materialen en een minimalistisch design dat de aandacht vestigt op het rijden zelf. Maar het is niet alleen de esthetiek die indruk maakt. Het design van de Vision One-Eleven is ook functioneel, met aerodynamische elementen die de efficiëntie verhogen en de prestaties verbeteren. Het is duidelijk dat Mercedes-Benz bij het ontwerpen van deze auto aan elk detail heeft gedacht.

Duurzaamheid en innovatie

Mercedes-Benz heeft bij het ontwerpen van de Vision One-Eleven duidelijk niet alleen aan prestaties gedacht. Zoals het bij een moderne auto hoort, is er ook terdege op de duurzaamheid gelet. Men maakt bij de Vision One-Eleven gebruik van veel gerecyclede materialen. Uiteraard is de Vision One-Eleven ook uitgerust met innovatieve technologieën die de efficiëntie moeten verhogen.

Vorig artikelBuick Electra E4 is een sportievere, compactere variant van de E5
Volgend artikelEen beetje nuance mag best…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in