Een beetje nuance mag best…

Nuance in stimuleringsmaatregelen elektrisch rijden -

– Column door Bas van der Weerd –

Het zal je niet ontgaan zijn, de oproep van de Mobiliteitsalliantie aan de overheid om elektrisch rijden te blijven stimuleren. Sommige media pikken het op alsof elektrisch rijden straks volstrekt onbetaalbaar wordt. Inderdaad, er mag wel wat gebeuren, maar laten we niet meteen overdrijven.

Mobiliteitsalliantie

Even voor de duidelijkheid: die Mobiliteitsalliantie is een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven en organisaties uit alle hoeken en gaten van de vervoerssector. Daaronder bevinden zich naast diverse OV-organisaties ook de BOVAG, ANWB, RAI Vereniging, de Fietsersbond en andere belangenclubs. Er zijn commerciële belangen maar die zijn binnen die club zo tegenstrijdig dat we een weloverwogen mening en oordeel mogen verwachten.

Elektrisch rijden wordt inderdaad minder voordelig

Op zich kunnen we stellen dat elektrisch rijden minder voordelig is dan enkele jaren geleden. De voordelige bijtelling voor elektrische auto’s is zo goed als verdwenen. Over twee jaar moeten we ook weer wegenbelasting gaan betalen voor elektrische auto’s. Omdat die relatief zwaar zijn, wordt dat een bittere pil. De hoogte van de aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s is een stuk afgebouwd en zal nog verder dalen. Ook gaan we meer BPM betalen op elektrische auto’s.

Bovendien is elektriciteit duurder geworden. Waar de overheid de accijnzen op brandstof tijdelijk verlaagde (dat is bijna afgelopen) was er bij de elektriciteitsprijzen alleen sprake van een prijsplafond. Dat was (ook nu nog, in mindere mate) te merken aan de prijzen bij de openbare laadpunten en snelladers.

Prijsverhogingen én -verlagingen op komst

Al met al is elektrisch rijden een stuk duurder geworden. Ook omdat elektrische auto’s de afgelopen tijd wat duurder zijn geworden. Tenminste, er is een aantal merken dat meende de gestegen kostprijzen in de verkoopprijzen door te moeten rekenen. Maar Tesla ging de prijzen juist verlagen. En meerdere merken gingen daarin mee. Daar is niet iedereen blij mee. Je zal maar net een nieuwe auto hebben gekocht, en nu horen dat diezelfde auto nu een paar duizend euro goedkoper is. Later deze week komen we overigens met een artikel dat uitgebreider op die prijsontwikkeling ingaat.

Meer goedkopere elektrische auto’s

Aan de andere kant, en dat is mijn reden om deze column zo te noemen, zijn er ook meer betaalbare elektrische auto’s op de markt gekomen. Dat is nog maar net begin, en komen er nog veel en veel meer. Er komt meer keus, en daarmee meer concurrentie.

Daarnaast zullen de voordelen van de schaalvergroting – een van de redenen waarom Tesla zijn prijzen kon verlagen – ook bij de andere autoproducenten gaan doorwerken. Bovendien worden er her en der goedkopere modellen ontwikkeld. Over een paar jaar zullen er meerdere elektrische modellen met een vanafprijs van ongeveer 20 mille te koop zijn. Ook in een segment hoger, zeg maar 25 mille, zal er straks keus genoeg zijn.

Volkswagen ID. 2all Concept

Een paar ideetjes….

Laten we daarom niet meteen moord en brand gaan schreeuwen. Wie goed rekent en meer dan gemiddeld rijdt (en met een ICE ook voor meer uitstoot dan gemiddeld zorgt) zal zien dat elektrisch rijden nog steeds voordeliger zal blijven. Maar lang niet voor iedereen, en die verschillen moeten inderdaad kleiner worden. Daarom zal de overheid toch met geld over de brug moeten komen.

Communicatie

Maar er moet meer gebeuren. Zorg ten eerste eens voor fatsoenlijke informatie, zou ik zeggen. Iedereen die nog amper met elektrisch rijden bekend is, heeft nog steeds dezelfde vooroordelen. Te duur, te weinig actieradius, te weinig laadpalen, geen lagere uitstoot, te weinig grondstoffen, niet te recyclen accu’s, onduidelijke prijzen, enzovoorts. Communiceer ook dat er ook zoiets als belasting op elektriciteit bestaat. Nu denken veel mensen dat ze via de accijnzen op benzine en diesel meebetalen aan voordelige elektriciteit voor elektrische auto’s. Zo’n boodschap komt faliekant verkeerd over bij mensen die zich door de overheid gedwongen voelen om te zijner tijd elektrisch te gaan rijden.

Die vooroordelen moeten echt zo snel mogelijk van tafel. Natuurlijk, de geloofwaardigheid van de regering annex overheid is de afgelopen tijd tot een dieptepunt gedaald. Dat maakt het moeilijk om overtuigend over te komen. Maar het moet wél gebeuren. Pas dan kunnen en zullen mensen een goede, weloverwogen keuze maken.

Stimuleringsmaatregelen elektrisch rijden goedkoper duur

Financiële maatregelen

Daarnaast zal de overheid moeten zorgen dat elektrisch rijden de komende jaren voordelig genoeg blijft om mensen over de streep te trekken. En noem dat niet te vaak stimulering want dat tast de geloofwaardigheid aan. Elektrisch rijden zit nu zo’n beetje op een break-even punt, en daar moet je ook naar handelen, zowel qua communicatie als financiële maatregelen. Laat ik maar eens een paar concrete, naar mijn idee prima haalbare voorstellen op tafel leggen:

Bijtelling

De bijtelling moet alleen worden berekend over de fiscale waarde van de auto, zonder de accu. Dan is die in ieder geval lager dan van een ICE zonder dat iedereen het meteen oneerlijk vindt.

MRB

Zo’n dergelijke maatregel kun je ook nemen bij de wegenbelasting. Ga gewoon uit van het gewicht van de auto zonder accu. Dan zijn elektrische auto’s iets in het voordeel. Net als bij de bijtelling is dat volgens mij een prima compromis.

BPM

Ja, de auto is voor een deel een luxe artikel, vind ik persoonlijk. Die extra belasting in de vorm van BPM mag wat mij betreft gewoon blijven staan. Maar houd hem voor elektrische auto’s de komende jaren nog even laag, en communiceer dat ook duidelijk. Dat helpt weer om van het dure imago van elektrisch rijden af te komen

Elektriciteitsprijzen

De prijs van elektriciteit is voor bijna iedereen nog steeds volstrekt onduidelijk. Natuurlijk, je wilt de marktwerking niet onderuithalen. Zorg als overheid dan dat die prijzen binnen bepaalde bandbreedtes blijven. Dat geeft de aspirant koper toch een veilig gevoel.

BMW i3

Bedrijfsleven

Ook het bedrijfsleven kan het een en ander doen om elektrisch rijden te stimuleren. Dat kan zonder investering, bijvoorbeeld door elektrische occasions in de vorm van personal lease (dus niet op afbetaling) aan te bieden. Inclusief laadpas met een maandelijks tegoed, zodat mensen precies weten waar ze financieel aan toe zijn. Gewoon een contract voor een jaar, met een proeftijd van 3 maanden, puur om te proberen. Welke millenial wil er nu niet in zo’n BMW i3 rijden? Als je de klanten daarnaast een beetje goed ondersteunt betreffende laadpalen, laadpassen en het rijden van langere afstanden, maak je de drempel veel lager.

En, wat vind jij ervan? Wat kunnen we nog meer doen om elektrisch rijden te stimuleren? Heb jij goede ideeën? Laat het weten in de comments!

Vorig artikelMercedes Vision One-Eleven: de elektrische supercar van de toekomst?
Volgend artikelHiPhi is nu te koop in Duitsland

2 REACTIES

 1. Ik ben wel sceptisch over de stelling dat het wel mee valt, terwijl ik op de hoogte ben van de ontwikkelingen op het gebied van EV’s.

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik zie de nuance niet.

  Ik heb het stuk gelezen, de regering maakt dus een terugtrekkende beweging maar verwacht wel dat de burger enthousiast wordt/ blijft of is over de EV transitie.

  Ik heb niet het gevoel dat dat het geval is.

  EV’s zijn nu nog onbetaalbaar voor de gewone burger en worden nu nog voornamleijk geleased.

  Enthousiaster dan dit wordt de burger dan ook voorlopig niet en dan spreek ik vooral voor mezelf.

  De goedkopere modellen met een aanvaardbare range van de VAG groep en Stellantis Groep komen eraan maar ze zijn er nog niet.

  Ondertussen worden we overspoeld worden door goedkope en minder goedkope Chinese nieuwkomers hier in Europa.

  Dat zal ten koste gaan van voornamelijk de west Europese auto industrie dus op korte termijn winst voor de portemonnee maar langere termijn verlies van arbeidsplaatsen, het verdwijnen van productie faciliteiten/ fabrieken en wellicht wel hele industrieën.

  Zijn we nog afhankelijker van de Chinezen en ze hebben op dit moment al een behoorlijke voorsprong op het gebied van elektrificatie, dat gat wordt zo alleen maar groter.
  Ik weet niet of dat verstandig is.

  De Amerikaanse regering eist dat auto’s voor een groot deel in Amerika geproduceerd moeten worden om in aanmerking te komen voor een regeringsbijdrage.
  Aangezien we die regel in Europa niet kennen, hebben de Chinese (budget) merken hier vrij spel.

  Daardoor ontstaat er een ongelijk speelveld omdat zij in grote volumes kunnen produceren in tegenstelling tot hun Europese concurrentie, die zijn gewoon nog niet zover.

  En ik persoonlijk wil toch liever een Europese auto, maar dat is persoonlijk.

  De realiteit is hardleers dus de aanname dat de huidige politici en/ of de regering de urgentie nu ineens zullen zien en vervolgens in staat zullen zijn om dat op duidelijke wijze uit te leggen aan ons, het gepeupel, is helaas nergens op gebaseerd.

  De minimale kennis van zaken onder politici en een groot deel van de bevolking helpt niet mee en ik zie geen enkele indicatie dat daar in de nabije toekomst wat aan gaat veranderen.

  Op dit moment is de overheid van plan te gaan bezuinigen vanwege gaten in de begroting.
  Ik betwijfel ten zeerste dat deze regering een uitzondering zal maken voor het stimuleren van de EV transitie.

  Ik hoop van wel maar vrees met grote vreze….

 2. We hebben voor ondernemers een Yongtimer regeling wat eigenlijk nergens op slaat. Voor ondernemers een ideale regeling om toch goedkoop er één auto op na te houden. Wat ik graag zou zien is dat we een dergelijk systeem op basis van electrische auto’s introduceren. Electische auto’s hebben een veel langere levensduur met name op termijn veel lagere onderhoudskosten. Wanneer er een bijtellings korting gegeven wordt op privé gebruik van een zakelijke auto na 5 jaar, stimuleer je daarmee ook dat we mindervaak nieuwe producten moeten fabriceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in