En de IAA gaat naar… München!

IAA personenautobeurs voortaan in München

Het einde van een 70-jarige traditie is nabij. De grote personenautobeurs IAA verhuist van Frankfurt naar München. Dit verklaarde Hildegard Müller, de nieuwe voorzitter van de organiserende Vereniging van de Duitse Automobielindustrie (VDA), eerder deze week.

Onderhandelingen

De handtekeningen ontbreken nog maar de IAA München zal hoogstwaarschijnlijk worden gehouden van 7 tot 12 september 2021. Dat betekent dat de beurs een week voor het traditionele, razend populaire Oktoberfest eindigt. Maar de echte onderhandelingen moeten nog beginnen dus er is nog niets 100% zeker. Tot nu toe is er sprake van een contract voor de jaren 2021 en 2023 en een optie voor een derde evenement in 2025.

Sinds 1951 in Frankfurt

De personenbeurs IAA bestaat al sinds 1897 maar vindt na diverse omzwervingen sinds 1951 in Frankfurt plaats. Hij vindt om het jaar plaats, in de oneven jaren. De gelijknamige bedrijfswagenbeurs wordt in de even jaren in Hannover gehouden. De laatste IAA Frankfurt, die afgelopen september onder de hoede van voormalig VDA-voorzitter Bernhard Mattes werd georganiseerd, trok slechts 560.000 bezoekers. Dat was ongeveer een kwart miljoen minder dan in 2017.

Er ging ook wel heel veel mis in Frankfurt

Nu ging er afgelopen september ook heel veel mis. Peter Feldmann, burgemeester van Frankfurt en tevens voorzitter is van de Raad van Commissarissen van de Frankfurter Trade Fair Company, veroorzaakte al voor de opening van de beurs een rel. Hij mocht in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet op de openingsceremonie. Daarom publiceerde hij zijn uiterst kritische toespraak online. Bovendien hadden veel fabrikanten de omvang van hun veelal kostbare beursstands aanzienlijk beperkt of exposeerden helemaal niet in Frankfurt. Daarnaast stond de beurs meer dan ooit onder druk van grootschalige klimaatprotesten. Toen voormalig VDA-voorzitter Bernhard Mattes, die toen nog in functie was, op de dag van de officiële opening zijn ontslag aankondigde, was dat een grote schok.

Frisse wind

Reden dus voor een nieuwe, frisse wind. Mattes nam dan ook ontslag. De beurs heeft duidelijk een nieuw concept nodig. Er is in ieder geval sprake van een andere organisatiestructuur. De beursorganisatie van de IAA München moet een samenwerking worden tussen de VDA en de Messe München. Beide partijen zullen de beurs in partnerschap organiseren en samen ook verantwoordelijk zijn voor de marketing, verkoop en de acquisitie van exposanten. De inkomsten zullen ook worden gedeeld. Naar schatting genereert een IAA ongeveer een half miljard euro aan omzet. Hiervan zou alleen al in de stad 200 miljoen euro overblijven.

Brede steun maar niet de beste mogelijkheden

De komst van de IAA vindt een brede steun in de gemeenteraad van München. De brede steun in de gemeenteraad met SPD, de Groenen en CSU en de steun van de staatsregering hebben ertoe bijgedragen dat München de nieuwe vestigingsplaats van de IAA is geworden. Die steun is er niet alleen vanwege die inkomsten. Men wil de stad ook graag ontwikkelen tot een “Smart City”. De IAA zal de eerste initiatieven op het gebied van intelligente concepten en ‘connected’ mobiliteit ongetwijfeld een boost geven.

Niet direct de beste mogelijkheden

Opvallend is wel dat München – dat concurrentie had van Berlijn en Hamburg – op het eerste gezicht niet direct de beste voorwaarden lijkt te bieden. Het beursterrein is bijvoorbeeld behoorlijk ver van het stadscentrum verwijderd. Mogelijk worden er wel enkele locaties in de binnenstad zoals de Odeonplatz, Königsplatz en Wittelsbacherplatz aan het evenement toegevoegd. Het beursconcept omvat ook niet alleen de tentoonstelling zelf, maar ook bijbehorende evenementen met entertainment, fora en presentaties. Ook komt er bij het Olympisch Stadion een grote parkeergarage, die geschikt is voor bijvoorbeeld proefritten.

Bereikbaarheid verbetert hopelijk nog

Veel bezoekers zullen last hebben van het woon-werkverkeer. Want München is tot nu toe nog lang geen “Smart City”, zoals de VDA hoopt. Men hoopt dat de komst van de IAA zal leiden tot nieuwe, snelle impulsen die de komende anderhalf jaar kunnen worden gerealiseerd. De regering van de Bondsstaat Beieren heeft al 15 miljoen euro uit de huidige begroting beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van de infrastructuur. Na de definitieve ondertekening van het contract moeten nog meer middelen volgen.

Vorig artikelFiat onthult compleet nieuwe, elektrische 500e
Volgend artikelHonda zet met e:PROGRESS eerste stap in energiesector

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in