Eindverslag duurtest Hyundai IONIQ 5 – klagen helpt soms echt

Gezien de verkoopcijfers valt de IONIQ 5 goed in de smaak bij de consument. Toch heeft Hyundai gemeend de elektrische middenklasser lichtjes aan te pakken. Precies de zaken waar wij na een kwartaal sturen in de IONIQ 5 ook commentaar op hadden.

Prima bouwkwaliteit

De duurtest Hyundai is van het type modeljaar ’22, oftewel, de eerste generatie IONIQ 5. In algemene zin is dat een prettige auto. We reden er dik tienduizend kilometer mee, in een maandje of drie. Een afstand die het wel en wee van een auto goed naar boven brengt. Wat ons prima beviel is de puike bouwkwaliteit.

duurtest Hyundai Ioniq 5

Betutteling

Je zit goed achter het stuur. Wij gebruikten de ‘ondersteun’ van de bestuurderstoel zo dat deze de kuiten enigszins ondersteunde. De rechterstoel is zelfs in een soort ligstand te manoeuvreren, iets dat we eigenlijk geen een keer echt hebben gebruikt. De duurtester had bij het inleveren een goeie 30.000 kilometer gereden – hij was door de importeur ingezet voordat e-Drivers.com ermee aan de gang ging. Maar niets in het interieur verraadde enige slijtage. Wel werden we soms een beetje gek van de elektronische betutteling; de piepjes en veelvuldige stuuringrepen zouden wat meer ingetogen mogen zijn.

Betere schokdempers

Het valt alleen maar te prijzen dat Hyundai goed geluisterd heeft naar de commentaren van rijders. Zowel consumenten als wij waren niet echt tevreden over de achter dempers. De IONIQ 5 voelt in snel genomen bochten wat week aan. Dat komt doordat de dempers aan de achterwielen in grenssituaties niet helemaal in staat zijn de wielvlucht optimaal te begeleiden. Klagen helpt blijkbaar, want Hyundai heeft bij de IONIQ van modeljaar ’23 nieuwe dempers gemonteerd. Onlangs reden we even met de nieuwste versie, en het verschil is significant.

Preconditioneren

Een andere irritatie is het preconditioneren, oftewel het ‘voorverwarmen’ van de accu. Ook na een update verloopt dit niet optimaal. Soms verwarmd de accu wel voor, dat kun je zien aan het spiraaltje op het scherm. Dat gebeurt nadat je in het navigatiescherm een snellader hebt geselecteerd. Maar af en toe reageert het systeem niet. In zo’n geval komt de laadsnelheid aan de DC-lader niet voorbij de 80 kW. Verwarmt de accu wel voor, dan scoor je met gemak 220 kW.

Niet de zuinigste

Met een eindverbruik van 22,8 kWh per 100 zet de IONIQ 5 geen nieuwe maatstaven qua efficiëntie. Hetgeen overigens ook wat te maken heeft met onze rijstijl. Een ‘behouden vaart’ moet 20 kWh/100 km mogelijk maken. De actieradius is in de praktijk zo’n 350 kilometer. Wil je een echt zuinige elektrische Hyundai, dan moet je voor de IONIQ 6 gaan. Met zijn ultra lage luchtweerstand haalt de sedan tussen de 16 en 18 kWh per 100 kilometer.

Die 325 pk is best veel

Als eindresultaat hebben we een ‘dikke prima’ in het notitieboekje genoteerd. Je kunt je afvragen of je voor de dikste versie moet gaan, zoals onze testauto. De iets minder vermogende varianten scoren een beter verbruik. En het is zeker niet zo dat wij de 325 pk dagelijks hebben aangesproken. Maar een beetje pit onder de rechtervoet is natuurlijk ook nooit weg.

Binnenkort gaan we een flinke tijd rijden met de Tesla Model 3 Performance en aansluitend krijgen we als duurtester een NIO ET7.

Wat is goed?

  • Bouwkwaliteit
  • Meubilair
  • Functionaliteiten
  • Comfortniveau

Wat moet beter?

  • Voorverwarmen van de accu
  • Achter dempers (maar dat is inmiddels uitgevoerd)
  • Verbinden telefoon Hyundai app

 

Tekst: Werner Budding
Cameraman: Rob Steltman

Vorig artikelDe toekomst van de Passat is de elektrische Volkswagen ID.7
Volgend artikelDoorbraak voor Sakuu met 3D-geprinte solid-state accu’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in