Zonnepanelen, liever op een zwart dak dan in een groen veld

zonnepanelen dak weiland

Langs de snelweg zie je het steeds meer, grote weilanden vol met zonnepanelen met af en toe een paar schaapjes ertussen. Niet echt een fraai gezicht, maar kan dit ook anders? Een column van Robin Lammers.

De cijfers

Volgens het kadaster lag er in 2020 in Nederland zo’n 900 hectare aan zonneparken in onze Nederlandse grasvelden. Aan de andere kant staat er in ons land een veel grotere oppervlakte aan vierkante meters aan bedrijfsruimtes. Meer dan vier keer zoveel, om precies te zijn, en dan nog zonder de kantoorpanden en winkelpanden. Die bedrijfsgebouwen zijn natuurlijk niet allemaal geschikt om vol te leggen met zonnepanelen en het aanpassen van het dak is vaak kostbaar. Aan de andere kant hebben wij natuurlijk veel weiland beschikbaar in Nederland en het is een publiek geheim dat een boerenbedrijf niet extreem rendabel is. Een mooie uitkomst voor een boerenbedrijf is dan ook het verhuren van een weiland aan een bedrijf dat daar vervolgens zonnepanelen kan plaatsen. De eigenaar van het stuk grond krijgt een prijs per vierkante meter aan de ene kant en aan de andere kant hoeft de grond niet meer onderhouden te worden.

zonnepanelen weiland zonnevelden milieu groen

De noodzaak

Recent is er een zeer belangrijke milieutop geweest in Glasgow en daarvan was de uitkomst dat we actie moeten ondernemen om onze aarde te beschermen. Vooral de opwarming van de aarde was een belangrijk actiepunt en nieuwe manieren van energie opwekken en andere manier van transport kunnen de opwarming tegengaan. Zonne-energie is een vorm van “gratis” energie, het is makkelijk op te vangen en daarnaast natuurlijk ook erg belangrijk voor de elektrische auto’s. De automobielbranche is al jaren bezig met een omschakeling naar de elektrische auto. Veel merken hebben als streven om vanaf 2030 enkel nog elektrische auto’s te produceren. Dat zal in de praktijk wel 2040 worden, maar het streven is in ieder geval goed.

Maar onze infrastructuur zal hierop aangepast moeten worden. Daarbij ontkom je er niet aan dat er meer zonnepanelen geplaatst moeten worden. Deze noodzaak is ook al erkend door onze oosterburen. In Duitsland zijn er al vele bedrijven die besluiten om hun bedrijfspanden volledig vol te leggen met zonnepanelen. De bedrijven kiezen bewust voor het bedrijfspand in plaats van een weiland, terwijl aanleg in een weiland vaak goedkoper en makkelijker is. Daarnaast is een gemiddeld weiland groter, waardoor er meer panelen geplaatst kunnen worden en dus meer stroom kunnen opwekken.

zonnepanelen dak fabriek bedrijfspand rendement opbrengst milieu

De oproep

Ergens is het natuurlijk heel gek om in het kader van het milieu zonnepanelen te plaatsen op plekken die juist bedoeld zijn om groen te zijn. Daarom zou het denk ik veel beter zijn om panelen te plaatsen op plekken die überhaupt niet mooi zijn om te zien (of helemaal niet zichtbaar zijn), dus de daken van de vele bedrijfspanden die wij hebben. Op deze manier kunnen wij onze natuur behouden, de groene velden blijven groen en we kunnen genoeg energie opwekken voor de aankomende elektrificatie van de automotive wereld.

Vorig artikelStem op de EV van het jaar en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed
Volgend artikelDuurtest Tesla Model Y Long Range – update 9348 kilometer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in