Zonder stekker dus geen stekker-stress! Column door Maarten Hachmang

Het is lachwekkend om de stuiptrekkingen van autofabrikanten zonder elektrische auto in de media te zien en horen. Dat merk je aan de misleidende reclamespots voor niet-pluginbare hybrides.

Misleiding?

Zo roept Ford in zijn reclames: “Zonder stekker; dus geen stekker-stress!”, Lexus heeft het over zelfladende Hybrides zónder diesel en zonder stekker, en Ruud de Wild roeptoetert “tot 50% elektrisch rijden zónder stekker” voor Toyota op de radio.

Tot 50% elektrisch rijden zónder stekker

Gemiste kans

Eigenlijk is het een beetje een gemiste kans dat de achterblijvers nog niets elektrisch hebben. En dus kiezen ze de frontale aanval in plaats van een nette verdediging. Laden wordt als ‘gedoe’ beschreven en ineens zou er iets als ‘stekker-stress’  bestaan. Er wordt volop gesjoemeld met cijfertjes die je een goed gevoel zouden moeten geven zolang ze maar niet de indruk wekken dat er nog steeds een gloednieuwe uitlaat onder deze auto’s wordt gemonteerd.

Averechts

Maar het werkt averechts. Hoe méér van dergelijke reclames er op de radio en tv zijn, des te meer het luisterend publiek beseft dat alles ‘zonder stekker’ onderaan de streep een ouderwetse brandstofauto is. Een brandstofauto die de brandstof daadwerkelijk moet verbranden om vooruit te komen. Met alle bijbehorende nadelen. Elke brandstof auto wordt elke dag duurder in onderhoud en belastingen, en niet te vergeten de brandstof zelf. En dan heb ik het nog helemaal niet over het milieu of de luchtkwaliteit.

Voorkom stress

Het is te hopen dat deze autofabrikanten snél een volwaardige EV-lijn neerzetten om de bedrijfscultuur wat relaxed te houden. Het alternatief is namelijk behoorlijk stressvol. Immers, als straks niemand een brandstofauto meer koopt, dan gaan de achterblijvers ook zélf nieuwe vormen van stress ervaren. Een paar suggesties?

Verkoopcijfer-stress, milieuzone-stress,  brandstof-stress, uitstoot-stress, voorraad-stress en bijtelling-stress.

We appen!

Maarten Hachmang

2 Comments

 • Peter| 22/05/2019 bij 17:51 (Bewerk)

  Vandaag in het nieuws dat er flink minder nieuwe auto’s zijn verkocht door de hogere BPM en door de nieuwe WLTP normen waarbij vooral de Duitse fabrikanten een flinke veer hebben moeten laten. Door de terugvallende verkopen produceert men daar al flink minder, dat gaat dus banen kosten. Dat krijg je dus als je niet mee doet.

 • Buutvrij| 20/05/2019 bij 23:11

  Goede column! Het idd een zwaktebod van de achterblijvers.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven