Volkswagen ID.3

Zo ziet de definitieve Volkswagen ID.3 er dus uit!

Er is ontzettend veel om te doen geweest, de nieuwe ID.3 van Volkswagen. De eerste Volkswagen die echt als elektrische auto is ontworpen, waar een complete fabriek voor is gebouwd en die ook de beoogde opvolger van succesmodellen als de Kever en Golf moet worden.

Wat dat betreft kun je wel bijna spreken van de elektrische toekomst van Volkswagen, die de komende dagen op de IAA in Frankfurt wordt gelanceerd. Hij komt volgend jaar op de weg en zal dan verkrijgbaar zijn in de speciale “First” editie met drie uitrustingsvarianten en met een 58 kWh accupakket voor een rijbereik tot 420 kilometer (WLTP). Later komt er ook accupakketten van 45 kWh en een grotere 77 kWh accu. Deze bieden een actieradius tot respectievelijk 330 en 550 kilometer.

Volkswagen ID.3

Snelladen met 100 kW

Snelladen gaat ‘maar’ met 100 kW. Evengoed kunnen de accu’s van de ID.3 daarmee binnen een half uur worden opgeladen tot een bereik van ongeveer 290 kilometer (WLTP) of een bereik van ongeveer 200 km voor een rit op de snelweg. De elektromotor levert 204 pk (150 kW) en een maximumkoppel van 310 Newton meter. Hiermee bereikt de ID.3 First een topsnelheid van 160 km/uur. Voor Nederland is dat ruim voldoende, het zal ons echter benieuwen wat de Duitsers, die van de Autobahn graag een racebaan maken, dat ook vinden.

Basismodel onder de 30.000 euro

Ook om de prijs is het nodige te doen geweest. Volkswagen maakt bekend dat de basisprijs van de elektrische Volkswagen minder dan 30.000 euro zal bedragen. Dat ligt dus aardig op één lijn met bijvoorbeeld de Kona van Hyundai. Qua formaat zal het niemand verbazen dat die erg dicht tegen die van de Golf aanliggen. Hij wordt 4,26 meter lang en is daarmee bijna even lang als de Golf. Uiteaard is hij vanwege het accupakket wel een stuk zwaarder: 1720 kilo. Afhankelijk van de uitrusting bedraagt het laadvermogen 416 tot 541 kilogram. De bagageruimte heeft een inhoud van 385 liter, die van de huidige Golf: 380 liter.

Volkswagen ID.3

Modular E-Drive

Er is niet alleen veel publiciteit geweest rond de nieuwe elektrische Volkswagens die allemaal onder de noemer “ID” op de markt gaan komen, maar ook over het nieuwe platform waarop ze worden gebouwd. Dit platform gaat Volkswagen niet allen ter beschikking stellen aan de andere merken binnen de Volkswagen Group, zoals Audi, Seat en Skoda, maar ook aan andere fabrikanten. Zo komt er ook een elektrische auto van concurrent Ford op basis van dit platform. De ID.3 is de eerste Volkswagen die wordt gebouwd op dit nieuw ontwikkelde Modular E-Drive (MEB) platform. De elektrische aandrijving bestaat uit een in de achteras geïntegreerde elektromotor, inclusief vermogenselektronica en transmissie terwijl het accupakket in de bodem is geplaatst. Meer naar voren worden de overige componenten zoals de compressor voor de airco en stuurinrichting geplaatst.

Touchscreen, augmented reality en spraakbesturing

Uiteraard wordt de ID.3 voorzien van een flinke dosis elektronica. Het display in het dashboard heeft een nieuw ontwikkeld, centraal gepositioneerd aanraakscherm dat de bestuurder op de hoogte houdt van alle belangrijke informatie. Die informatie kan eventueel ook direct op de voorruit worden geprojecteerd. Via een augmented reality head-up display bevindt deze informatie zich optisch op een afstand van drie tot tien meter voor het voertuig. Normale schakelaars zijn er alleen nog maar voor de elektrische ramen en alarmknipperlichten. Alle overige schakelaars zijn aanraakgevoelige toetsen. Maar uiteraard heeft de ID.3 ook spraakbesturing en kun je hem koppelen aan je smartphone.

Volkswagen ID.3

Een jaar lang gratis elektriciteit

Gratis elektriciteit via “Volkswagen We Charge”. Dat is van toepassing voor de kopers van de ID.3. Zij krijgen het eerste jaar na registratie gratis elektriciteit (tot 2000 kWh) om hun auto op te kunnen laden. Maar je kunt hem uiteraard ook thuis opladen. Volkswagen zal voor de ID.3 ook een oplaadstation aanbieden voor het thuis opladen van de auto. Deze zal beschikbaar zijn in twee versies met verschillende laadcapaciteiten en op verzoek is deze ook beschikbaar met dataverbinding en toegang op afstand.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven