Het is een van de belangrijkste en vaak ook duurste componenten van een elektrisch voertuig: de hoogvoltagebatterij. Net als bij een verbrandingsmotor heb je zelf invloed op de levensduur daarvan. Maar wat je nu wel en niet moet doen om je batterij zo lang mogelijk in goede staat te houden? We scheppen licht in de duisternis.
Het in goede staat houden van een batterij lijkt soms best moeilijk. Snelladen is bewezen slecht voor de batterij, al is het effect vaak niet zo dramatisch als verwacht. Soms veranderen inzichten zelfs met de tijd. Waar tot voor kort werd aangenomen dat regelmatig voluit accelereren slecht zou zijn voor de batterij blijkt het tegenovergestelde waar.
Toch is batterijdegradatie een gegeven. In de eerste jaren zal de batterij relatief snel wat capaciteit verliezen, in bijna alle gevallen vlakt dit verschijnsel daarna af. Met onderstaande tips kun je de degradatie vertragen of verminderen, maar je gaat hem nooit helemaal tegen. Geen reden om in paniek te raken, voor de meeste auto’s en gebruikers zal een paar procent minder rijbereik geen probleem zijn.
Koop een auto met geconditioneerd batterijpakket
Je kunt al bij de keuze van jouw auto rekening houden met de levensduur van het batterijpakket door te gaan voor een auto met geconditioneerde batterij. Batterijen hebben namelijk een hekel aan warmte, bij langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen raken ze beschadigd. Deze hoge batterijtemperaturen komen voor op extreem warme dagen, bij intensief gebruik van de auto en uiteraard bij snelladen. Bij een geconditioneerd batterijpakket zal de temperatuur, dankzij het aircosysteem, zoveel mogelijk binnen de perken gehouden worden. Bijkomend voordeel is dat de batterij ook verwarmd kan worden, waardoor hij ‘s winters beter presteert.
Niet helemaal volladen, tenzij…
Een andere manier om je batterijpakket in goede staat te houden is door de batterij niet altijd helemaal vol te laden. Sommige, maar lang niet alle EV’s bieden daarom de mogelijkheid om het opladen te beperken tot 80 of 90 procent. Langdurige opslag met een hoge lading zet een batterij namelijk letterlijk ‘op spanning’, waardoor deze slijt. Dat is vooral een probleem als je de auto langere tijd volledig opgeladen laat staan, niet als je na het laden meteen gaat rijden. Anders dan vaak wordt aangenomen geldt deze regel ook voor auto’s met een LFP-batterij, daarbij is regelmatig tot 100 procent opladen vooral van belang om de afgelezen actieradius betrouwbaar te houden. Soms wel doen, dus! Bij alle soorten batterij geldt dat diep ontladen slecht voor ze is. Zet de auto dus niet zo goed als leeg weg als je een paar weken op vakantie gaat.
Ruim half miljoen kilometer
Batterijpakketten slijten per zogenaamde cyclus, een cyclus is een volledige keer ont- en opladen. Rijd je de batterij twee keer half leeg en laad je hem tussentijds op, dan tellen deze twee laadbeurten als een volledige cyclus. Een moderne autobatterij kan makkelijk 1.500 tot 2000 cycli aan, wat bij een rijbereik van 400 km ruim een half miljoen kilometer levensduur betekent. In die berekening houden we er rekening mee dat de batterij door de jaren heen een paar procent van zijn capaciteit inlevert.
In dit voorbeeld rekenen we met een relatief grote batterij. Rijd je veel elektrische kilometers met een aanzienlijk kleinere batterij, dan zul je het maximale aantal cycli sneller bereiken. Plug-in hybrides, met hun relatief lage batterijcapaciteit, zijn hier gevoeliger voor dan volledig elektrische voertuigen. Je kunt weinig doen om de batterij langer te laten meegaan, maar daar stelt dit type auto een voordeel tegenover. Ook als de batterij nog maar de helft van zijn oorspronkelijke capaciteit zou leveren blijft het een prima functionerende en in veel gevallen zuinige hybride.
Angst niet nodig
Je merkt, de levensduur van een batterij is best een beetje te beïnvloeden. Let wel, het gaat hierbij vaak om winsten in de marge. Overwegend zien we dat autofabrikanten een goede kwaliteit batterijen gebruiken die, ongeacht het gebruik, langdurig blijven presteren. Durf de batterij van je EV dan ook gewoon te gebruiken, zoals je dat ook altijd met een technisch veel complexere en gevoeligere verbrandingsmotor hebt gedaan.
Daarnaast is het goed om te weten dat batterijpakketten vaak gedekt worden door een uitgebreide fabrieksgarantie. Wanneer dat niet zo is kunnen de batterijen van elektrische auto’s doorgaans bij jouw lokale NexDrive-autobedrijf gerepareerd worden tegen aanzienlijk lagere kosten dan die van een nieuw batterijpakket. Ook als je twijfelt over de resterende capaciteit van jouw EV-batterij, of je andere vragen hebt over elektrische mobiliteit, is deze specialist je graag van dienst.