Homee-NieuwsZeekr en Waymo gaan samenwerken

Zeekr en Waymo gaan samenwerken

Zeekr, het ‘premium’ automerk van het Chinese Geely, gaat samenwerken met Waymo. Dit Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in technologie voor autonoom rijden. Volgens het persbericht gaat Zeekr een elektrische auto ontwikkelen voor Waymo’s autonome ride-hailingvloot in de Verenigde Staten.

Waymo, dochterbedrijf van Google’s Alphabet, zal de voor Taas (Transportation-as-a-Service) geoptimaliseerde voertuigen gaan gebruiken met zijn volledig autonome Waymo Driver technologie. Beide bedrijven melden dat het nieuwe model zal worden ontworpen en ontwikkeld in de O&O-faciliteit van het Chinese merk, CEVT (China Europe Vehicle Technology Centre) in het Zweedse Gotenburg.

Zeekr Waymo minivan

Het voertuig zal worden gebouwd op Geely’s nieuwe ‘open-source’ architectuur genaamd SEA-M. Volgens de getoonde afbeeldingen gaat het om een moderne minivan, die vanaf het begin wordt ontworpen voor ride-hailing. Naar verwachting zal Zeekr/Geely ze leveren met een volledig configureerbare cabine. Deze bevat naar keuze wel of geen bedieningselementen voor de bestuurder. Dit afhankelijk van (lokale) vereisten voor de onbemande ride-hailing vloot van Waymo One in de VS. Het nieuw te ontwikkelen voertuig bevat volgens Waymo een vlakke vloer en heeft geen B-stijl. In combinatie met de schuifdeuren maakt dat de instap een stuk makkelijker.

Zeekr Waymo minivan

Op dit moment verkoopt Zeekr één model op de Chinese markt, namelijk de Zeekr 001. Deze werd afgelopen voorjaar gelanceerd en de eerste leveringen gingen al in oktober van start. In november waren er in China 1.179 eenheden van dit model geregistreerd.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stem op de EV van het jaar 2022

Welke EV is volgens jou de EV van het jaar 2022? Breng jouw stem uit en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed.

Klik hier om jouw stem uit te brengen

- Advertisment -

e-Nieuws

Japanse wetenschappers ontwikkelen lithiumaccu met veel hogere energiedichtheid

Dat de huidige Li-Ion accu’s hun langste tijd hebben gehad, dat moge duidelijk zijn. Toch zullen we het nog een tijdje met deze accu’s – en met LFP-accu’s – moeten doen. De ‘solid-state’ en ‘grafeen’ accu’s laten nog even op zich wachten. Japanse wetenschappers introduceren nu een lithium-lucht accu.

e-Videos