Zeekr 001 krijgt dankzij nieuwe accutechnologie een bereik van 1.000 kilometer

Zeekr 001

We kunnen steeds minder om de Chinese automerken heen, omdat de gebruikte technologie daarvan steeds hoogwaardiger wordt. Omdat de meeste accufabrikanten ook Chinees zijn, hebben de Chinese automerken vaak de eerste keus. Dat zien we bij Zeekr, dat de nieuwe Qilin accu’s van CATL gaat toepassen.

CATL Qilin-accu’s met CTP-technologie

Zeekr, het ‘premium’ merk van het grote Geely concern – waaronder ook Volvo, Polestar en Lotus vallen – maakt bekend dat het zijn modellen gaat uitrusten Qilin accu’s van CATL. Deze Qilin-accu’s zijn gebaseerd op CATL’s CTP-technologie van de derde generatie en moeten een bereik van 1.000 kilometer mogelijk maken.

Bij de CTP (Cell-to-Plate) technologie worden de accucellen niet langer in afzonderlijke modules ingebouwd, zodat deze minder ruimte in beslag nemen. We mogen er overigens van uitgaan dat dat bereik volgens de behoorlijk optimistische NEDC-norm zijn. Maar ook met de meer realistische WLTP-norm moet er een ronduit indrukwekkende actieradius mogelijk zijn.

Twee modellen

Hoewel Zeekr nog een heel jong merk is, heeft het al meerdere modellen in de portefeuille. Daarvan wordt de hieronder afgebeelde Zeekr 009 MPV ‘s werelds eerste auto die met Qilin-accu’s wordt uitgerust. De op de bovenste foto afgebeelde Zeekr 001 wordt dan ‘s werelds eerste elektrische auto die niet alleen Qilin-accu’s accu’s is uitgerust maar ook een actieradius van 1.000 kilometer haalt.

An Conghui, CEO van Zeekr, zegt: “De Zeekr 009 met Qilin erin zal in Q1 2023 aan onze klanten worden geleverd, en de Zeekr 001 Qilin-editie zal in Q2 2023 worden uitgerold. Ondersteund door de wereldwijd toonaangevende SEA en de geavanceerde Qilin-accu’s, zullen we onze klanten absoluut rijplezier kunnen bieden.”

Zeekr 009

Speciale celkoeling; snelladen in 10 minuten

Door gebruik te maken van een speciale celkoelingstechnologie met grote koeloppervlakken, kunnen de Qilin accus volgens CATL snelladen in 10 minuten mogelijk maken.

Dr. Robin Zeng, oprichter en topman van CATL: “Wij houden vast aan het principe van het leveren van oplossingen met gezamenlijke inspanningen, en zijn toegewijd om autofabrikanten in staat te stellen wereldwijde high-end automerken te bouwen met toonaangevende EV-accutechnologieën en -oplossingen, en zo de wereldwijde overgang naar e-mobiliteit te bevorderen.”

Samenwerking

Zeekr’s moederbedrijf Geely en CATL hebben een vijfjarig strategisch partnerschap aangekondigd. De partners hebben afgesproken dat ze de interactie tussen vraag en aanbod gaan versterken. Op die manier willen de bedrijven de technologische vooruitgang in de branche bevorderen.

CATL verwacht op korte termijn te kunnen beginnen met de serieproductie van de Qilin-accu’s, zodat ze in 2023 op de markt komen. Naar verwachting zullen ook Seres en AITO binnenkort gebruik kunnen maken van de nieuwe Qilin accu’s.

Vorig artikelElectricBrands heeft nieuwe CEO en gaat productie XBUS uitbesteden
Volgend artikelPorsche heeft de volgende generatie van de Taycan al in de planning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in