Sono Motors Sion

Zal de Sion ooit nog op de weg komen?

Het wordt steeds twijfelachtiger of de Sion, het eerste model van Sono Motors, ooit op de weg zal komen. De duurzame, maatschappelijk verantwoordelijke doelstellingen van Sono Motors maken het moeilijk om investeerders aan te trekken. Community Funding moet nu uitkomst brengen.

De Sion van Sono Motors

Voor wie de Sion niet kent: dit moet een compacte elektrische auto worden, waarbij de carrosserie is vervaardigd uit een speciaal materiaal waarin zonnecellen zijn verwerkt. Door deze zonnecellen wordt er volgens Sono Motors jaarlijks tot 5800 kilometer aan ‘gratis’ kilometers gegenereerd. De Sion heeft een 35 kWh accupakket waarmee een actieradius van 255 kilometer kan worden gegenereerd. Ondanks die speciale carrosserie en die zonnecellen moet de Sion nog steeds heel betaalbaar zijn, al is de aanvankelijk genoemde prijs van rond de 20 mille inmiddels gestegen tot € 25.500,-. Als alles lukt wil Sono Motors 260.000 eenheden van de Sion later produceren bij NEVS, de voormalige Saab-fabriek Trollhättan.

Community Funding

Het is maar de vraag of die Community Funding brengt wat Sono Motors nodig heeft. De Sion zou eind dit jaar al in productie moten gaan bij het Zweedse NEVS. De productiestart was al uitgesteld tot volgend jaar maar dat is nu weer met een jaar uitgesteld. Zijn we op het een punt gekomen dat uitstel afstel gaat worden? De Community Funding houdt in dat men deze maand zo’n 2000 nieuwe reserveringen wil verwerven. Dit moet zorgen voor een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro. Maar wie durft er nu nog geld te steken in een startup waarin investeerders, die de risico’s doorgaans heel goed in weten te schatten, het niet zien zitten? Uiteraard vertelt Sono Motors in het persbericht dat het bedrijf de Sion nog steeds succesvol op de weg te zetten.

Investeerders lopen niet warm voor duurzaam concept

Laurin Hahn, CEO en medeoprichter van Sono Motors, legt uit dat het moeilijk is om tegemoet te komen aan de wensen van zowel de klanten als de investeerders: “De afgelopen maanden hebben we keer op keer gezien dat onze doelstellingen volledig in tegenspraak zijn met die van traditionele financiële investeerders. Agressieve groei en snelle winsten zijn nauwelijks te verenigen met een duurzaam bedrijfs- en voertuigconcept dat gericht is op een brede toegang tot betaalbare en klimaatvriendelijke elektrische mobiliteit.”

Koers bijstellen

Dat de Sion, waarvan de buitenzijde voor een groot deel is voorzien van zonnecellen, een succesvol zou moeten kunnen worden blijkt wel uit de ruim 10.000 reserveringen. Toen het project werd opgestart, was het ontwikkelen van een elektrische auto nog veel meer pionieren. E-mobiliteit is dat stadium voorbij zodat investeerders het veel minder als riskante investering beschouwen en snellere en grotere winsten verwachten. Jona Christians, CEO en medeoprichter van Sono Motors: “In het spanningsveld tussen onze beloften aan de mensen die een Sion hebben gereserveerd en de eisen van de investeerders, zijn we onder druk van de investeerders verder en verder van onze doelstellingen afgeweken. Daarom moesten we onze koers absoluut veranderen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid en klimaatbescherming zouden anders aan de kant zijn komen te staan, en daarmee alles waar we voor stonden.”

Situatie lijkt penibel

De oprichters van Sono Motors houden dus vast aan de aanvankelijke doelstellingen. Prijzenswaardig, maar de vraag is of dat goed is voor het voortbestaan van Sono Motors. Het lijkt er namelijk op dat er voor de oprichters een behoorlijk penibele situatie is ontstaan. Ze dragen hun resterende winstaandelen bij aan de nieuwe financieringscampagne. Ook dragen ze toekomstige winsten over aan de bestaande Sion-reserveringen. Ze behouden wel hun stemrecht in de onderneming., zegt het bedrijf. Het stichtende team bezit momenteel 74 procent van de aandelen van de onderneming en 64 procent van de inschrijvingsrechten op de winst.

Productie nogmaals uitgesteld

De start van de productie van de Sion is vanwege de nieuwe financieringsstrategie uitgesteld tot september 2021. Dat is bijna twee jaar later dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Dat uitstellen heeft zijn risico’s. Los van het feit dat er al die tijd ook lonen moeten worden doorbetaald en de echte inkomsten later binnenkomen, heeft het ook gevolgen voor de verkoopkansen van de Sion. Het steeds maar uitstellen van de productie maakt potentiële kopers onzeker. Bovendien komen er meer en meer betaalbare elektrische auto’s op de markt waardoor de concurrentiepositie van de Sion verder onder druk komt te staan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven