Xpeng P7 elektrische auto 700 km actieradius

Xpeng P7 haalt ruim 700 kilometer op acculading

Het is dan wel volgens de behoorlijk optimistische en verouderde NEDC-norm, maar de Xpeng P7 is de eerste Chinese elektrische auto die een actieradius van meer dan 700 kilometer heeft. Xpeng kondigde de verbeterde actieradius onlangs al aan. Deze is nu door het Chinese Ministerie van Industrie en Informatietechnologie bevestigd.

De Xpeng P7 heeft nu een EV-bereik van 706 km op basis van de NEDC (National European Driving Cycle). De Tesla Model 3 heeft een maximale actieradius van 517 kilometer, maar dat is gebaseerd op de veel strengere EPA-cyclus. Als we het bereik van P7 omrekenen op basis van de EPA-cyclus, dan zou het ongeveer 494 km. Dat is dus iets minder dan van de Tesla Model 3 maar evengoed heel respectabel. Volgens sommige bronnen hebben alleen de modellen met achterwielaandrijving de genoemde langere actieradius.

Concurrent voor Tesla Model 3?

De P7, die momenteel ook onder winterse omstandigheden wordt getest, is het vlaggenschip van de inmiddels vijf jaar oude Chinese startup. De Xpeng P7 werd vorig jaar onthuld en is de tweede elektrische sedan van het bedrijf. De Chinese autofabrikant heeft ook twee elektrische SUV’s in het programma. Insiders beweren dat de P7 de potentie heeft om in China een serieuze concurrent voor de Tesla Model 3 te worden. De Xpeng P7 heeft niet alleen een uitstekende actieradius en een aantrekkelijk design, hij is ook erg compleet uitgerust, onder andere met technologieën van de volgende generatie, zoals autonoom rijden. Het RWD-model heeft een motor die 196 kW levert bij een maximaal koppel van 390 Nm.

Volgens Xpeng krijgt de P7 een accupakket van 80,87 kWh met een energiedichtheid van 170 Wh/kg. Het Chinese bedrijf integreert de E-motor, de transmissie en het besturingssysteem in één krachtige 3-in-1 elektrische aandrijving. Vergeleken met de traditionele elektrische aandrijflijnen geeft dit een hogere efficiëntie, compactere structuur, lager gewicht en een grotere betrouwbaarheid. Het volume van het gehele aandrijfsysteem is slechts 18,6 liter waarbij men een vermogensdichtheid bereikt die heel dicht bij het toonaangevende niveau van 2kW/kg ligt. Het energieverbruik van de P7 bedraagt volgens Xpeng 12,5 kWh/100 km. Het uitrustingspakket van de P7 omvat ook ‘over the air’-updates om online nieuwe functies toe te voegen.

Prismatische accucellen

Xpeng maakt voor de P7 gebruik van zogenaamde prismatische accucellen. Opvallend genoeg heeft Tesla onlangs aangekondigd dat het bedrijf in China voor de productie van Model 3 ook prismatische accucellen zal gebruiken, in plaats van conventionele cellen. We betwijfelen of Tesla zich door de Xpeng P7 heeft laten inspireren om ook prismatische cellen te gaan gebruiken. Tesla’s technologie is waarschijnlijk al veel verder gevorderd. Maar de Chinese concurrentie laat geen middel onbeproefd om zich te handhaven. En Xpeng staat erom bekend dat het probeert de meest succesvolle technologieën en concepten van autofabrikanten als Tesla en Volkswagen te combineren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven