Homee-NieuwsXpeng komt daadwerkelijk naar Nederland

Xpeng komt daadwerkelijk naar Nederland

Xpeng maakte zijn Europese debuut in Noorwegen, waar inmiddels al aardig wat elektrische auto’s van de Chinese autofabrikant rijden. Het Chinese merk wil zijn auto’s volgend jaar ook aan gaan bieden in Zweden, Denemarken én Nederland.

Dat is slechts een volgende stap in de geplande expansie van de Chinese autofabrikant. Op lange termijn moet namelijk de helft van de voertuigleveringen van Xpeng naar landen buiten China gaan. We mogen verwachten dat Xpeng zijn auto’s dus in nog meer landen aan gaat bieden. Maar behalve de vier bovengenoemde landen is er nog niets bekend. Maar de auto’s van Xpeng staan volgend jaar dus in de Nederlandse showrooms. Dit bevestigde Brian Gu, president van Xpeng, in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.

De helft van de verkopen moet straks naar het buitenland

Het debuut van Xpeng in Noorwegen is best wel bescheiden. Xpeng heeft daar sinds vorig jaar een vrij klein aantal exemplaren van de G3 – een elektrische SUV – afgeleverd. Sinds eind oktober is daar ook een grote elektrische sedan (P7) verkrijgbaar. Topman Gu benadrukte in het interview de ambities van Xpeng: “Als een bedrijf dat zich richt op wereldwijde kansen, willen we op de lange termijn in evenwicht zijn met leveringen – de helft in China, de andere helft buiten China”. Maar Gu gaf hierover geen tijdschema voor termijn waarin dit doel moet zijn verwezenlijkt.

Modellen

Het is nog niet bekend met welke modellen Xpeng de drie nieuwe Europese markten wil betreden. Volgens Gu is de nieuwe P7 al goed voor 77 procent van de leveringen. Daarmee heeft hij de G3 dus duidelijk ingehaald. Sinds oktober levert XPeng ook de kleinere sedan P5, wat dus weer een verschuiving in de verhoudingen veroorzaakt. Ook presenteerde Xpeng enkele dagen geleden de G9, her eerste model dat vanaf het begin ook voor internationale markten is ontworpen.

Op weg naar zwarte cijfers

Zoals bijna iedere startup in de deze branche begon ook Xpeng met verlies. Eind november maakte Xpeng haar bedrijfscijfers voor het derde kwartaal bekend. De kwartaalomzet overtrof – dankzij een stabiele stijging van de leveringen – zelfs de verwachtingen van veel analisten. Dit luidde uiteraard tot een koerssprong van het aandeel, dat in de VS wordt verhandeld. Maar er is de afgelopen maanden ook veel geïnvesteerd. Daardoor steeg het nettoverlies tot zo’n 220 miljoen euro.

Topman Gu verklaarde dat de autofabrikant verwacht om binnen twee jaar break-even te kunnen draaien. Daarmee haalt men niet de doelstelling die G eind 2019 vrijgaf. Toen beloofde Gu dat Xpeng “over twee of drie jaar” in de zwarte cijfers zou komen. Maar er was op dat moment nog helemaal niets bekend over de coronapandemie en het daaruit voortvloeiende tekort aan halfgeleiders.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stem op de EV van het jaar 2022

Welke EV is volgens jou de EV van het jaar 2022? Breng jouw stem uit en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed.

Klik hier om jouw stem uit te brengen

- Advertisment -

e-Nieuws

Japanse wetenschappers ontwikkelen lithiumaccu met veel hogere energiedichtheid

Dat de huidige Li-Ion accu’s hun langste tijd hebben gehad, dat moge duidelijk zijn. Toch zullen we het nog een tijdje met deze accu’s – en met LFP-accu’s – moeten doen. De ‘solid-state’ en ‘grafeen’ accu’s laten nog even op zich wachten. Japanse wetenschappers introduceren nu een lithium-lucht accu.

e-Videos