De G9 is het nieuwste model van Xpeng, en alweer het vierde model van deze nog jonge Chinese autofabrikant. Eerder bracht Xpeng al de G3 SUV en de sedans P7 en P5 op de markt. Afgelopen zomer doken er al wat foto’s van de Xpeng G9 op. Nu zijn er ook de nodige specificaties bekend en kunnen we een inschatting van de prijzen maken.
Middelgrote tot grote SUV
Als we Xpeng’s typenummering kunnen volgen, is de G9 twee segmenten groter/duurder dan de G3. De Xpeng G9 is dan ook 4,89 meter lang en 1,94 meter breed, waarmee hij ongeveer even groot is als een Audi e-tron. Hij is overigens 1,68 m hoog en heeft een bagageruimte van 660 tot 1576 liter. Xpeng kondigde een tijd geleden een SUV aan, die op hetzelfde platform als de P7 sedan zou komen te staan. Het kan haast niet anders of dat is de G9. Of er overigens ooit ook nog een G5 of G7 SUV komt, zal de toekomst leren.
Achterwiel- en vierwielaandrijving
Er zullen twee aandrijvingsvarianten beschikbaar zijn. Het basismodel is de G9 RWD, die krijgt achterwielaandrijving en een 230 kW elektromotor die een koppel van 430 Nm levert. Die RWD-variant zal ook als ‘Long Range’ versie op de markt komen met een groter accupakket. De vierwiel aangedreven variant (G9 AWD) heeft ook een 230 kW elektromotor op de achteras, en daarnaast nog een motor met een vermogen van 175 Nm en een koppel van 287 Nm op de vooras. Deze variant kan volgens Xpeng in slechts 3,9 seconden naar de 100 km/u sprinten.
Actieradius tot ruim 700 kilometer
Volgens berichten in de media zijn er twee accupakketten beschikbaar. Het LFP-accupakket van de G9 RWD heeft een capaciteit van 78,2 kWh, waarmee een bereik van 570 kilometer mogelijk zou moeten zijn. Daarboven is er nog een 98 kWh NMC-accupakket beschikbaar voor de G9 RWD Long Range en G9 AWD Performance. Die halen een actieradius van respectievelijk 702 en 650 kilometer. Let op: dat is hoogstwaarschijnlijk niet volgens de WLTP-cyclus dus volgens de Chinese CLTC-norm. Haal daar dus nog maar enkele tientallen procenten af.
Opladen met 480 kW
Xpeng maakte al eerder bekend dat de G9 een siliciumcarbide technologie en een 800 volt systeem krijgt. Dat betekent korte oplaadtijden aan de DC-snellader. Aan de eigen Xpeng X-Power laadstations zou een laadsnelheid van 480 kW mogelijk moeten zijn. Daarmee zou je de auto in slechts vijf minuten met 200 kilometer bereik op kunnen laden. De Porsche Taycan, Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 kunnen in die vijf minuten met “slechts” 100 kilometer bereik opladen, maar dan wel volgens de veel realistischere WLTP-norm. Xpeng noemt varianten met 3C en 4C laden. Met de 4C-optie, die alleen in de 4WD-variant verkrijgbaar is, kun je de accu in 15 minuten opladen van 10 tot 80 procent.
Plus, Pro, Max en Performance versies
Kopers kunnen naast de aandrijvingsvarianten ook kiezen uit diverse uitrustingsvarianten. De RWD variant(door Xpeng ook wel de 570-variant genoemd) is er in een Plus en Pro variant. Bij de RWD Long Range (inderdaad, die heet ook wel de 702) kun je kiezen voor de Pro en Max. De 650-variant, wat dus de 4Wd-variant is, is verkrijgbaar in een Performance Pro en Performance Max variant, en bij de introductie ook in een Launch Edition. Wie een 4WD Performance-variant (of Launch Edition) kiest, krijgt standaard luchtvering met twee kamers.
Interieur
Er zijn nog niet zo gek veel beelden van het interieur. Wel is bekend dat het plaats biedt aan vijf personen en dat al het meubilair elektrisch verstelbaar zal zijn. De voorstoelen krijgen ook verwarming, ventilatie en massagemogelijkheden. Verder zijn er een digitaal instrumentenpaneel en maar liefst twee touchscreens. Een daarvan is centraal geplaatst, het andere is meer op de bijrijder georiënteerd
Xpilot
De Xpeng G9 is het eerste model van de Chinese fabrikant met het Xpilot 4.0 assistentiepakket. Dat omdat onder anderen twee Lidar-sensoren aan de voorzijde. Ook zou de Xpeng G9 zijn uitgerust met Gigabit Ethernet-communicatiearchitectuur, wat de werking van de rijhulpsystemen en over-the-air updates versnelt.
Veiligheid
Omdat de Xpeng G9 voor de wereldmarkt is ontwikkeld, verwacht men dat hij niet alleen in de Chinese C-NCAP crashtest vijf sterren krijgt, maar ook in EuroNCAP aan de strenge EU-certificeringsnormen zal voldoen.
Prijzen
De prijzen voor de Europese markt zijn nog niet bekend. Xpeng geeft wel de prijzen voor China op. Daar beginnen de (gesubsidieerde?) prijzen bij (omgerekend) iets minder dan 45.000 euro en lopen op tot iets meer dan 68.000 euro. Na enig zoek- en rekenwerk schatten we dat de G9 ongeveer 20 à 30 procent duurder zal zijn dan de P7, die hier een kleine 50 mille zal gaan kosten.