Xiaomi verbreedt zijn horizon en lanceert de SU7

Xiaomi SU7

De markt van elektrische voertuigen wordt steeds groter. Er zijn steeds meer nieuwe ‘elektrische merken’ en nu kondigt ook technologiegigant Xiaomi zijn intrede in deze markt aan. De Xiaomi SU7 is in een aantal opzichten een opmerkelijke elektrische auto die de markt wel eens op zou kunnen schudden.

Meer dan ‘connected’

Als bedrijf dat zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de consumentenelektronica, brengt Xiaomi een frisse wind in de EV-markt. De Xiaomi SU7 is niet alleen een elektrische auto; het is een belichaming van Xiaomi’s ambitie om een naadloze integratie van technologie en mobiliteit te bieden. Een auto die boordevol technologie zit en waarbij de term ‘connected’ meer mogelijkheden moet bieden dan ooit tevoren.

Design is strak, maar zeker niet opzienbarend

De Xiaomi SU7 valt niet direct op, met zijn strakke gestroomlijnde design. Het ziet er keurig uit, maar hij zal niet gauw een blikvanger worden. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Als we kijken naar wat de auto verder te bieden heeft, zowel qua prestaties, technologie én prijs, dan krijgen we de indruk dat de SU7 wel eens een nieuwe standaard zou kunnen worden voor wat consumenten kunnen verwachten van een elektrische auto.

Baanbrekende innovatieve technologie

De kern van de SU7’s aantrekkingskracht ligt in zijn baanbrekende technologie. Xiaomi’s expertise in de technologische sector heeft geleid tot de ontwikkeling van een elektrische die niet alleen indruk maakt met zijn prestaties, maar ook met zijn integratie in het digitale leven van de gebruiker.

Opmerkelijk grote accucapaciteit

Maar er is nog meer. Naast een aantal aandrijfconfiguraties waarmee hij sterk voor de dag komt, heeft de Xiaomi SU7 ook een heel moderne accutechnologie. Zo is het accupakket volgens de nieuwste Cell-to-Body (CTB) technologie samengesteld en in de structuur van de auto geïntegreerd. Bovendien is er voor een voertuig van dit formaat een ongekend grote accucapaciteit tot wel 150 kWh mogelijk. Het moge voor zich spreken dat een auto als deze, die je qua formaat en stroomlijn met een Tesla Model 3 kunt vergelijken, een heel eind komt met een 150 kWh accu. Dat belooft een indrukwekkende actieradius die de grenzen van elektrische mobiliteit wel eens zou kunnen verleggen.

Integratie met ecosysteem

Bijzonder is ook het Human Car Home Smart Ecosystem. De SU7 staat namelijk centraal in Xiaomi’s visie op een geïntegreerd ecosysteem, waarbij het voertuig dient als een verlengstuk van de ‘smart home’ installatie van de gebruiker.

Bijzonder scherp geprijsd

Waar het Tesla pas na enkele jaren massaproductie lukte om voertuigen tegen écht scherpe prijzen te kunnen produceren, laat Xiaomi meteen al het achterste van de tong zien. De introductie van de Xiaomi SUV moet de concurrentie in de EV-markt namelijk ook op scherp zetten met een bijzonder competitieve prijsstelling. Als we kijken naar de prijzen die in China worden genoemd, dan zou de SU7 de gevestigde spelers zoals Tesla gevoelige klappen kunnen verkopen.

Xiaomi SU7

Uitvoeringen en specificaties van de Xiaomi SU7

Uitvoering Accucapaciteit Motorvermogen Aandrijving Actieradius
SU7 Standard
73,6 kWh 200 kW Achterwielaandrijving 500 km*
SU7 Pro
84 kWh 200 kW Achterwielaandrijving 550 km*
SU7 Max 100 kWh 400 kW Vierwielaandrijving 600 km*

Bovenstaand de drie uitvoeringen waarin Xiaomi de SU7 bij de lancering aan gaat bieden. De actieradius in de tabel is de geschatte actieradius volgens WLTP-normen. Zoals je ziet houdt de Chinese techgigant de 150 kWh accu nog even achter de hand.

Technologie, innovatie én een scherpe prijs

Met de lancering van de SU7 toont Xiaomi niet alleen zijn vermogen om innovatieve producten te creëren, maar ook zijn visie op een geïntegreerde toekomst van technologie en mobiliteit. Dat maak de Xiaomi SU7 veel meer dan een nieuwe speler op de EV-markt. Het laat ook goed zien wat er mogelijk is wanneer een technologiegigant zijn krachten richt op elektrische mobiliteit. Wat dat betreft mag de automobielindustrie opgelucht ademhalen dat Apple is afgehaakt. Nu is het alleen nog afwachten wat Sony gaat brengen.

Maar voorlopig mag de branche zijn standen stuk bijten op Xiaomi’s SU7, en alles wat daarbij hoort. Hoe ver zal dat ecosysteem van Xiaomi reiken? Nemen ze bijvoorbeeld ook meteen V2G in hun systeem op? Komen er laadpalen met ongekende mogelijkheden en een prijs waar de markt van achterover valt? Het zou wel eens een spannende tijd kunnen worden voor EV- en technologieliefhebbers.

Vorig artikelFord en Allego werken samen om het Europese dealernetwerk te elektrificeren met ultrasnel laden
Volgend artikelTest Porsche Taycan 4S 2024 generation two

1 REACTIE

  1. Leuk al die zgn verkooppraatjes bij de de diverse nieuwe Chinese merken zoals betaalbaar en scherp geprijsd zonder een indicatie te geven wat de echte prijzen in Nederland zullen worden. Wat de een betaalbaar noemt is is voor wellicht de vele gewone Nederlander nog steeds duur lees onhaalbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in