zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsWuling Motors gaat ‘global’

  Wuling Motors gaat ‘global’

  Begin dit jaar werd de Chinese Wuling EV Mini de meest verkochte elektrische auto ter wereld. Dat smaakt kennelijk naar meer want Wuling Motors, dat zich tot nu toe tot de Chinese markt beperkte, wil nu ook ‘global’. Niet met die toch wel onbeduidende EV Mini maar met een SUV.

  EV Mini stootte Tesla even van de troon

  In januari verkocht Wuling Motors meer dan 36.000 exemplaren van de EV Mini, tegenover 21.000 exemplaren van de Tesla Model 3. Er werden van dat bescheiden autootje toen zelfs meer eenheden verkocht dan alle Tesla-modellen bij elkaar. Hoewel Tesla een paar maanden later wereldwijd weer de eerste plek wist te veroveren met de Model 3, was dat in China niet het geval. In het eerste kwartaal wist Wuling Motors namelijk bijna 100.000 exemplaren van de EV Mini aan de man te brengen, twee keer zoveel als de Tesla Model 3.

  Wuling Motors

  Voor wie Wuling Motors niet kent: dit is een joint venture van twee giganten in de automobielindustrie, namelijk het Amerikaanse General Motors en het Chinese SAIC. Wuling Motors bestaat ook al een hele tijd. In 1982 bouwden ze al kleine personenbusjes. Begin deze eeuw gingen ze samenwerken met SAIC en niet veel later ook met GM met als resultaat een joint venture met de SGMW die je meteen weer mag vergeten.

  Wuling Motors wereldwijd

  Xing Chen

  Als een bedrijf als Wuling Motors aankondigt dat het zijn auto’s wereldwijd gaat aanbieden, dan mag je verwachten dat dit toch wel enige impact op de automobielmarkt zal hebben. Want Wuling gaat dat niet met die EV Mini doen maar met een ‘echte’ auto. De op de Shanghai Auto Show 2021 gepresenteerde Xing Chen, de eerste SUV van Wuling Motors, wordt daar waarschijnlijk voor ingezet. De vorig jaar gepresenteerde Victory MPV is ook een kanshebber.

  Wuling ontwikkelde deze modellen naar eigen zeggen om het internationale commerciële offensief van het bedrijf in te zetten. Helaas hebben beide modellen een 149 pk verbrandingsmotor maar de prijs (vanaf zo’n € 15.000 euro) is enorm aantrekkelijk voor een auto die qua formaat vergelijkbaar is met de Toyota RAV4.

  Deze nieuwkomers zijn waarschijnlijk bedoeld voor Azië en Zuid-Amerika, waar nog steeds een grote markt is voor dit soort auto’s. Maar stel je voor dat Wuling, gebruikmakend van de elektrische platformen van SAIC (SEA) of GM (Ultium), een redelijk aantrekkelijke elektrische auto zoals deze Xing Chen zou ontwikkelen. Als Wuling die voor een bodemprijs op de markt weet te zetten, dan is de stap naar Europa heel gauw gezet.

  De techniek en kennis is er dus al. Ambities zijn er ook genoeg. Zouden ze alleen maar het goede moment afwachten om vervolgens ook in Europa toe te slaan? Of kijken ze de kat uit de boom en wachten ze af hoe de andere Chinese merken (Xpeng, JAC, Seres, NIO, BYD, Byton, MG) het in Europa doen? We gaan het zien.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos