woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsWordt de nieuwe Citroën ë-C4 dé concurrent voor de VW ID.3?

Wordt de nieuwe Citroën ë-C4 dé concurrent voor de VW ID.3?

Medio juni circuleerden de eerste beelden van de nieuwe Citroën ë-C4. Deze week was de officiële presentatie van de elektrische Citroën. De nieuwe C4-serie gaat voortaan als een cross-over SUV door het leven. Zal de nieuwe ë-C4 een serieuze rol gaan spelen in dit belangrijke segment?

Qua uiterlijk lijkt de nieuwe C4-serie een schot in de roos. Waar de vorige C4 een uitgesproken bescheiden uiterlijk had, heeft de nieuwe C4 een veel brutalere look. Het design is modern en gedurfd, maar niet te buitenissig. Daarom zou het ons niet verbazen als de ë-C4, die gebruik maakt van de inmiddels beproefde techniek die bijvoorbeeld ook in de Peugeot e-208 wordt gebruikt, een aardig verkoopsucces wordt.

overzicht citroën ë-c4

Concurrentie

De concurrentie in dit segment is nu nog niet zo groot, maar groei met rasse schreden. Behalve de al langer bestaande modellen zoals de Hyundai Kona Electric, de Kia e-Niro en de Nissan Leaf komt er binnenkort zeer serieuze concurrentie uit Duitsland. Daar is Volkswagen immers bijna zo ver dat het de eerste telg uit de ID-serie kan afleveren. In Frankrijk zal de Citroën genoeg credits hebben. Daar zal de Citroën nog wel wat concurrentie van zustermerk Peugeot krijgen. Voor de Duitse markt kan PSA ook nog met Opel aan de slag. Of de nieuwe C4, die overigens ook de Cactus vervangt, ook in de rest van Europa een succesnummer wordt, zal de toekomst uitwijzen.

Bekende techniek

De Franse nieuweling is 4360 mm lang en 1800 mm breed. Dankzij de vrij grote bodemvrijheid is hij 1525 mm hoog. De techniek in de nieuwe ë-C4 kennen we al van andere PSA-modellen. Zo krijgt hij de bekende 100 kW elektromotor. Deze heeft een maximum koppel van 260 Nm waarmee hij in sportmodus in 9,7 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren. De topsnelheid is in alle rijmodi (Eco, Normal, Sport) begrensd op 150 km/u.

Actieradius

Citroën geeft een accucapaciteit van 50 kWh op. Hiermee moet een actieradius van 350 kilometer volgens de WLTP-norm mogelijk zijn. Door het regenereren van de rem- en vertragingsenergie kan de ë-C4 de actieradius tijdens het rijden verbeteren.

Laden

De Citroën ë-C4 kan aan de snellader worden opgeladen met een maximaal vermogen van 100 kW. Daarmee kan de accu in 30 minuten tot 80 procent kan worden geladen. De on-board lader is geschikt voor 3-fase laden met 11 kW. Citroën geeft op de accu een garantie van acht jaar of 160.000 kilometer voor 70 procent van de laadcapaciteit.

citroën ë-c4 interieur

Interieur

In het interieur van de ë-C4 zien we dat het horizontale dashboard doorloopt tot aan de deurpanelen. Een 10-inch touchscreen geeft de bestuurder toegang tot de voertuiginformatie, de mediafuncties, de aangesloten telefoon, de airconditioning en de navigatie. Je kunt het systeem ook bedienen via spraakbesturing. De functies van een smartphone kunnen worden gebruikt op het touchscreen via “Mirror Link”. De telefoon kan draadloos worden opgeladen in de middenconsole. Ook is er een full HD dashcam met GPS-functie achter de binnenspiegel geïnstalleerd.

Hulpsystemen

Verschillende hulpsystemen ondersteunen de bestuurder van de ë-C4. Naast het head-up display, dat rij-informatie direct in het gezichtsveld projecteert, beschikt de auto onder andere over een actief waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook, een waarschuwing voor botsingen aan de voorzijde met actieve noodremassistent, verkeersbordherkenning, vermoeidheidswaarschuwing en stabiliteitscontrole van de aanhanger. De 180 graden achteruitrijcamera vergemakkelijkt parkeermanoeuvres en waarschuwt, samen met ultrasone sensoren aan de voor- en achterzijde, de bestuurder voor obstakels. De ë-C4 maakt gebruik van het Highway Driver Assist systeem om automatisch de snelheid te regelen, de weg te bewaken en in de rijbaan te blijven.

Het tijdschema voor de invoering van de Citroën ë-C4 in Nederland is nog onbekend. Er is ook nog geen informatie over de prijzen.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos