Dacia Spring Electric goedkope elektrische auto

Wordt de Dacia Spring Electric de ‘elektrische auto voor iedereen’?

We wisten al een tijdje dat Dacia een goedkope elektrische auto op de markt zou brengen. Afgelopen voorjaar kregen we ook al een voorproefje van die Dacia Spring Electric te zien. Gisteren was de officiële onthulling van de elektrische auto die elektrisch rijden écht betaalbaar moet maken.

Elektrische auto voor iedereen

Als je goed kijkt, kun je nog zien dat de Dacia Spring Electric gebaseerd is op de in China gebouwde Renault K-ZE. Daar brengt Renault deze betaalbare, kleine elektrische SUV onder haar eigen naam uit. In Europa geeft Renault er de voorkeur aan om de goedkopere modellen onder de merknaam Dacia uit te brengen. En waarom ook niet. Dankzij de Duster is Dacia het oubollige imago al aardig ontgroeid en zou het met deze ‘elektrische auto voor iedereen’ wel eens hele grote stappen kunnen gaan zetten.  Want het prototype van de Spring Electric, die we gisteravond tijdens de online onthulling te zien kregen, ziet er gewoon prima uit. Ook de specificaties zijn gewoon prima voor een auto die je vooral in de stad gebruikt.

Elektrisch Dacia Spring Electric SUV

Hoge instap

De 3,73 meter lange Spring Electric biedt plaats aan vier inzittenden en volgens de fabrikant kun je als volwassene ook prima achterin zitten. Of dat ook geldt voor de doorgaans wat langere Nederlanders is even afwachten. Ook de bagageruimte is met een inhoud van 300 liter voor de meeste mensen meer dan voldoende. Het is een SUV dus hij staat lekker hoog op zijn poten. Daardoor is de instap ook lekker hoog. Bovendien kun je er hierdoor ook nog eens een karrenpad mee nemen zonder dat je meteen vastloopt of de boel beschadigt. Moederbedrijf Renault zal terdege beseffen dat er ook op het Europese platteland een flinke doelgroep voor dit soort elektrische auto’s te vinden is.

Stoer ding

Dacia heeft er, net als de Duster, een behoorlijk stoer wagentje van gemaakt. Maar ook weer niet té stoer. Een auto die zowel een jonger als ouder publiek aan zal spreken. Hij heeft redelijk brede schouders en een robuust ogende motorkap. Aangevuld met de dakrails, onderrijbeveiliging, wielkastverbreders, zijskirts en ver naar buiten geplaatste achterlichten oogt de Spring Electric absoluut niet als een ‘budgetauto’. Ook het interieur laat weinig te wensen over terwijl de auto ook op het gebied van veiligheids- en assistentiesystemen absoluut niet ‘uitgekleed’ is. Uiteraard komt er ook een Dacia-app voor de Spring Electric.

Goedkoopste elektrische auto: Dacia Spring Electric

Specificaties

Hij heeft een 33 kW elektromotor die een maximumkoppel van 125 Nm levert. Daarmee komt hij in de stad aardig vlot uit de startblokken. Het is natuurlijk geen auto waar je veel op de snelwegen mee zult rijden, kan dat prima. De topsnelheid bedraagt namelijk een verdienstelijke 125 km/u.

Dankzij het 26,8 kWh accupakket heeft de Dacia Spring Electric een heel behoorlijk rijbereik van 225 kilometer volgens WLTP. Meer dan genoeg om in de stad een week lang heen en weer naar je werk te pendelen, de kids naar school en sport te brengen en om boodschappen te doen. Ook een weekendje uit naar een hotelletje of B&B op het platteland is goed te doen.

Laden

Zo’n kleine accu heeft nog een voordeel, dat bij een goedkope auto bovendien best belangrijk is. Je kunt deze ook nog aan een normaal randaarde stopcontact laden. Het liefst wel op een aparte groep, anders wordt het stil in huis als tijdens het laden ook nog de wasmachine en wasdroger ingeschakeld worden. Maar als er zo’n 10 ampère beschikbaar is, zou je deze auto op deze manier in een lange nacht zo goed als volledig op kunnen laden. Het thuis opladen gaat natuurlijk het beste aan je eigen wandlader of laadpaal. Met AC-laden heeft hij een laadvermogen van 7,4 kWh waarmee de accu in en uur of 5 weer helemaal vol is.

Snelladen kan ook. Verwacht hierbij niet een al te hoge laadsnelheid maar met 30 kW is hij aan de DC-snellader binnen een uur tot 80% gevuld. Wie de goede balans tussen kruissnelheid en laadpauzes weet te vinden, zou dus ook met deze auto in een (lange) dag van Nederland naar het Gardameer kunnen rijden. Daar gaat toch al bijna iedereen naar toe op vakantie, dus waarom ook niet met de ‘elektrische auto voor iedereen’?

Komend voorjaar te bestellen

Wij staan te popelen om de Dacia Spring Electric aan de tand te voelen. Met een beetje geluk hoeven we daar niet al te lang op te wachten. De orderboeken worden komend voorjaar geopend en aangezien in China de productie van het zusje Renault K-ZE al gestart is, zal ook de productie van de Dacia Spring Electric niet lang op zich laten wachten. De Spring Electric komt overigens in drie versies: de normale versie, een speciale ‘deelauto’-versie én de ‘Cargo’ bedrijfswagen. Hij komt in twee uitrustingsniveaus en wordt altijd inclusief accu geleverd.

Interieur Dacia Spring Electric

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven