Wink wil kleine auto’s aan Amerikanen verkopen. Een onmogelijke opgave?

Wink kleine elektrische stadsauto's

Het is een feit: Amerikanen houden van grote auto’s. Ieder jaar kopen ze miljoenen SUV’s, pick-ups en alles wat nog meer ‘dik’ is (en maakt…). Dat is uiteraard niet altijd de beste keus voor het milieu en ons klimaat. Bovendien raken de steden steeds voller. Wink biedt ze daarom een alternatief in de vorm van kleine, elektrische stadsautootjes.

Grote kansen voor kleine auto’s

Wereldwijd nemen die kleine elektrische ‘minicars’ een grote vlucht. Ook in de Nederlandse steden, waar de Biro al lang een vaste waarde in het stadsbeeld is. Die zal hier straks ongetwijfeld gezelschap krijgen van de Opel Rocks Electric.

Maar ook in de Verenigde Staten wordt men zich steeds bewuster van de klimaatproblemen, en vormen de overvolle steden een steeds groter probleem. Vanwege die problemen dicht Wink zichzelf grote kanten toe.

It’s not a car, it’s a Wink!

It’s not a car, it’s a Wink!

Bij de slogan van Wink moet je niet vergeten wat de betekenis van het Engelse woord wink is: knipoog. Wink wil, inspelend op de huidige problemen in het stedelijk vervoer, een makkelijk en bereikbaar alternatief bieden. En daar zou een speels karakter prima bij kunnen passen.

Het gaat hier om zogenaamde “Neighborhood Electric Vehicles” (NEV’s). Deze kleine elektrische voertuigjes bieden misschien niet de mogelijkheden van volwaardige EV’s. Toch kunnen ze een interessant alternatief zijn voor stedelijke automobilisten die een gemakkelijke en efficiënte manier zoeken om naar hun werk te gaan of om boodschappen te doen.

Twee- en vierdeurs modellen

Ze halen een maximumsnelheid van ongeveer 40 km/u en zijn in de VS legaal op wegen met snelheidsbeperkingen tot 35 mph (ongeveer 55 km/u). Het zijn gesloten, tweedeurs voertuigen die plaats bieden aan maximaal vier passagiers. Behalve hun beperkte topsnelheid hebben de NEV’s van Wink veel kenmerken die van een echte auto een echte auto maken. Zo hebben ze een kleine kofferbak, achteruitrijcamera, infotainmentschermen, veiligheidsgordels, airconditioning en elektrische vergrendeling, ramen en spiegels. Eén model heeft zelfs een afneembaar – en oversized – zonnepaneel op het dak dat de accu van de auto dagelijks met zo’n 40 kilometer aan energie kan opladen. Voor veel mensen zou dat zelfs voldoende moeten zijn zodat hun Wink dan ook nooit aan de lader of laadpaal hoeft te worden gekoppeld.

Vier Wink-modellen

Alle NEV’s van Wink worden aangedreven door een 3 kW elektromotor. Ze kunnen worden opgeladen via een normaal stopcontact. Het bereik varieert per model, en daarvan zijn er vier:

 • Sprout
  Dit is het basismodel van Wink. Hij heeft een 60 Ah accu waarmee hij een bereik van ongeveer 65 kilometer heeft. Hij kost $8.995.
 • Sprout Solar
  Deze kost $ 9.995 en heeft 80 Ah, accu, goed voor een bereik van ongeveer 95 kilometer. Bovendien heeft deze een verwijderbaar zonnepaneel voor extra bereik.
 • Mark 1
  Deze $ 10.995 kostende tweedeurs hatchback heeft wat meer ruimte in het interieur en de laadruimte. Ook de Mark 1 heeft van ongeveer 95 kilometer.
 • Mark 2 Solar
  Dit is het grootste model van Wink. Het $ 11.995 kosten voertuigje heeft vier deuren en een achterklep. De Mark 2 heeft ook een actieradius van zo’n 95 kilometer maar hij heeft ook een zonnepaneel die het bereik wat vergroot.

Geïnteresseerden kunnen de vier modellen rechtstreeks via de website van Wink bestellen. Uiteraard biedt Wink – helemaal op z’n Amerikaans – ook de mogelijkheid voor gespreide betaling aan.

Vorig artikelTogg start dit voorjaar met de eerste leveringen
Volgend artikelWil Lightyear auto’s op zonne-energie met aannames toegankelijk maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in