Wil Lightyear auto’s op zonne-energie met aannames toegankelijk maken?

Lightyear 2 elektrische auto op zonne-energie

Column door Bas van der Weerd

De Nederlandse producent van zonne-auto’s heeft de wachtlijst voor de Lightyear 2 geopend. Dit nieuwe, goedkopere model zou een bereik van 800 kilometer en een prijs van minder dan 40.000 euro hebben. Kan dat wel? Hoe zit dat dan?

Of die prijs van 40.000 euro daadwerkelijk realiseerbaar zal zijn, dat zullen we pas zien als de Lightyear 2 daadwerkelijk besteld kan worden. Laten we dat dus maar even rusten.

Maar het jonge Nederlandse bedrijf claimt ook dat die Lightyear 2 een rijbereik van 800 kilometer zou hebben. Maar dat vinden we toch een beetje misleidend. Daarvoor zou een behoorlijk grote accu nodig zijn, iets wat in deze prijsklasse gewoon onmogelijk is. De bijzonder efficiënte Lightyear 0, die een veelvoud van dat bedrag kost, haalt bijvoorbeeld 625 kilometer uit een 60 kWh accupakket. Nog steeds een zeer respectabele afstand hoor, begrijp me niet verkeerd.

Die 800 kilometer is géén daadwerkelijke actieradius!

Wat Lightyear ons voorspiegelt, is dat je steeds 800 kilometer kunt rijden voordat je de accu op hoeft te laden. Iedereen die ook maar iets van elektrische auto’s weet, moet dan meteen aan de actieradius denken, of die nu volgens WLTP, EPA of CLTC is. Natuurlijk is de afstand die je in de praktijk kunt rijden altijd een stuk minder dan de opgegeven actieradius, maar daarmee geeft de autofabrikant in ieder geval concrete informatie die volgens bepaalde normen is vastgesteld.

Lightyear 2 elektrische auto op zonne-energie zou 800 kilometer bereik hebbenHoe Lightyear aan die 800 kilometer komt, dat is een heel ander verhaal. Het Helmondse bedrijf gaat er namelijk van uit dat de gebruiker dagelijks kortere afstanden aflegt en dat de auto tussentijds steeds een beetje door de ingebouwde zonnecellen wordt opgeladen. Door dat tussentijdse opladen, waarbij je dagelijks tientallen kilometers aan bereik kunt opladen, zou het best eens kunnen dat de Lightyear 2 inderdaad pas om de 800 kilometer aan de (snel)laadpaal moet.

Maar dan moet je dus wel weinig rijden, niet meer dan iets van gemiddeld 100 kilometer per dag, of misschien nog wel veel minder. En misschien niet eens iedere dag. Als je veel meer rijdt, als de zon heel weinig schijnt of als de auto in de schaduw staat of zelfs in een garage geparkeerd moet worden, dan is het een heel ander verhaal. Dan moet de auto misschien wel iedere 400 kilometer aan de laadpaal. En bij een lage rit misschien nog wel veel vaker. Dan ben je immers nagenoeg volledig afhankelijk van de bekende combinatie van accucapaciteit en efficiëntie.

Het zou natuurlijk ook veel meer kunnen zijn. Als je heel weinig rijdt en de auto staat doorlopend in het zonnetje, dan hoef je de auto wellicht pas na meer dan 1000 kilometer aan de laadpaal op te laden.

Die 800 kilometer is gebaseerd op aannames

Maar de door Lightyear geclaimde “800 km of range between charges” is dus puur gebaseerd op aannames, die voor slechts een klein gedeelte van de gebruikers van toepassing zal zijn. De andere gebruikers komen misschien niet bedrogen maar wel teleurgesteld uit. Bovendien moet je het laden op zonne-energie, als je het op de keper beschouwt, óók als “charges” beschouwen. Daarmee veeg je de claim van Lightyear eigenlijk helemaal van tafel.

Natuurlijk, er staat een kleine ‘1’ bij die 800 kilometer vermeld. Maar er staat onderaan vervolgens geen duidelijke uitleg waar die 1 naar zou kunnen verwijzen. Er staat wel “you could drive over 800 kilometres before your next plug charge“. Dat maakt wel een beetje duidelijk wat men echt bedoelt, maar niet écht duidelijk. De lezer heeft die 800 kilometer immers allang in zijn geheugen gegrift. Bovendien is het “For short and medium trips, Lightyear 2 could even sustain itself without a socket in sight” wat daarna weer vaag genoeg om de slapende honden nog steeds niet wakker te maken. Laat staan de daaropvolgende claim dat je conventionele elektrische auto’s drie keer zo vaak op moet laden. De zoveelste aanname…

Lightyear 2 betaalbare elektrische auto op zonne-energie

Jammer….

Jammer, dat Lightyear het nodig vindt om op deze manier appels met peren te vergelijken. Bijna ondenkbaar voor een innovatief bedrijf dat uit louter ‘techneuten’ bestaat. En ook jammer, dat Lightyear veel mensen – waaronder ook investeerders – op die manier een beetje op het verkeerde been zet. Volgens mij heeft een bedrijf als Lightyear dat helemaal niet nodig. Dat laten ze met de ontwikkeling van de Lightyear 0 wel zien.

Laat ik voorop stellen dat ik de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto op zonne-energie alleen maar kan waarderen. Zeker als, het, net zoals bij de Sono Sion, om een betaalbare auto gaat. Ik vind het idee ronduit geweldig. Maar speel het spelletje wel eerlijk.

Wat vind jij trouwens van zo’n zonne-auto? Is dat inderdaad dé oplossing? Zou iedere elektrische auto zonnecellen moeten hebben, gewoon omdat we alle manieren waarop we duurzaam energie kunnen opwekken moeten benutten? Ik hoor het graag van je!

Vorig artikelWink wil kleine auto’s aan Amerikanen verkopen. Een onmogelijke opgave?
Volgend artikelJeep Avenger gekozen tot Car Of The Year 2023

1 REACTIE

  1. Zonnecellen op een auto leuk als je bv in Spanje woont.
    Op mijn Hyundai ioniq5 zit een zonnedak en brengt 100 kWh per jaar op , wat inhoud dat een glazen dak duurder is dan metaal en het gewicht van de auto zwaarder wordt en dus meer gebruikt.
    Dus voor Nederland is het onzin om op zonne energie te rijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in