zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsWeer een sprankje hoop op een BMW-supercar

  Weer een sprankje hoop op een BMW-supercar

  Een supercar blijft de droom van veel BMW-liefhebbers. De hierboven afgebeelde BMW Vision M is helaas nooit werkelijkheid geworden. We moeten het daarom met de herinnering aan de BMW M1 uit 1978 doen. Maar met de ‘Neue Klasse’ architectuur komt er misschien toch weer een supercar van BMW.

  Neue Klasse maakt ook supersportwagen mogelijk

  We moeten daar nog wel wat geduld voor hebben, het Neue Klasse-platform is namelijk pas in 2025 gereed.  Journalisten van het Australische magazine WhichCar ging om de tafel zitten met Frank Weber, hoofd ontwikkeling van BMW. De journalisten vertelden Weber dat BMW eigenlijk een echt topmodel in de vorm van een supercar zoals de iconische M1 mist. Weber reageerde direct door te stellen dat het met de Neue Klasse architectuur geen probleem zou zijn om een dergelijk model te realiseren. Dat is uiteraard geen concrete toezegging of bevestiging, maar altijd nog beter dan niets. Die uitspraak is overigens wel in tegenspraak met hetgeen Weber eerder vertelde. Toen zei hij dat men de Neue Klasse voornamelijk voor volumemodellen zou gebruiken. En hij heeft het in het interview over “including the sporty M models” zodat het mogelijk ook een enigszins ontwijkend antwoord geweest zou kunnen zijn. Hoop doet leven, zullen we maar zeggen.

  BMW’s Neue Klasse

  Het ‘Neue Klasse’ platform ontleent zijn naam aan de Neue Klasse uit de jaren zestig. Die markeerde destijds het begin van een radicale verandering in de productierichting van BMW. Die geschiedenis moet zich in 2025 herhalen. Dan doet de Neue Klasse-architectuur zijn intrede in de line-up van de Beierse autofabrikant. Het Neue Klasse-platform is echter meer dan alleen een voertuigplatform. Het omvat ook een nieuwe software-architectuur en een nieuw niveau van duurzaamheid.

  Debuut 6e generatie eDrive

  Maar ook hierbij blijft BMW trouw aan de naam eDrive, die het voor zijn elektrische aandrijflijnen gebruikt. Op dit moment past BMW de 5e generatie van eDrive in voor de iX3, iX en de i4. In 2025 wil BMW de nieuwe cluster architecturen lanceren. Deze moeten BMW in staat stellen om de gehele productportfolio op basis van één architectuur te bouwen.

  Weber vertelde op de IAA in München het volgende: “Dit is de nieuwste beschikbare technologie, van batterijcellen, hoe we onze in-house competentie ontwikkelen, hoe we ons eDrive systeem maken – de elektrische machine, ontwikkelen we zelf – dus dit is een in-house product, en je kunt een volgende generatiestap verwachten wanneer we het introduceren in de nieuwe cluster architectuur”.

  Wereldwijd

  Ook zei Weber dat men de Neue Klasse-platformen wil gebruiken voor “de grootste segmenten” die BMW wereldwijd bedient. Hoewel de BMW Group het over ‘wereldwijd’ heeft, verwacht men echter niet dat alle 140 markten, of zelfs maar een meerderheid daarvan, op het moment van de uitrol klaar zijn voor een volledige overstap op EV’s. Daarom overweegt men om het Neue Klasse-platform ook geschikt te maken voor verbrandingsmotoren. De verschuiving van de modellen met hoge volumes naar het nieuwe platform zal ook geleidelijk gebeuren. Dit omdat BMW niet meteen de productie van al haar volumemodellen kan transformeren naar de nieuwe architectuur.

  Ook bevestigde de BMW Group dat het van plan is om in 2025 het eerste Neue Klasse model te lanceren. Oliver Zipse zei vorig jaar dat waarschijnlijk de next-gen BMW 3-serie of BMW X3 het eerste Neue Klasse-platform model zal zijn.

  Zipse liet doorschemeren dat het Neue Klasse platform ten minste drie verschillende aandrijfvarianten mogelijk maakt:

  • Elektromotor achteraan (eRWD)
  • Elektromotor achteraan + elektromotor vooraan (eAWD)
  • Elektrische motor achteraan + verbrandingsmotor vooraan (plug-in hybride AWD)

  Zipse onthulde in datzelfde interview ook dat er twee versies van het nieuwe platform komen: Low en High. De lage versie zou de basis vormen voor sedans, stationwagens en waarschijnlijk ook voor de coupés en cabrio’s. De hoge versie zal dan uiteraard de basis vormen voor SUV’s en waarschijnlijk ook de SUV-coupés.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos