Webwinkels onder vergrootglas van het ILT omdat ze te snelle fatbikes aanbieden

ILT gaat webwinkels controleren op levering van te snelle fatbikes

Er blijken in Nederland maar liefst 27 webwinkels te zijn die elektrische fatbikes aanbieden en leveren, die harder kunnen dan de toegestane 25 km/u of meer vermogen dan 250 watt hebben. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft deze webwinkels een waarschuwing gegeven en gaat ze binnenkort nog een keer controleren.

E-bikes versus speed pedelec

Elektrische fietsen en fatbikes zijn in Nederland in twee categorieën toegestaan. De ‘normale’ e-bikes mogen trapondersteuning bieden tot een maximumsnelheid van 25 km/u waarbij de elektromotor een vermogen van maximaal 250 watt mag hebben. Bij een hogere snelheid en/of een groter vermogen dan is er sprake van een speed pedelec. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Dat betekent dat ze een typegoedkeuring, WA-verzekering en verzekeringsplaatje moeten hebben en dat de gebruikers een rijbewijs moeten hebben en een helm moeten dragen.

Niet goedgekeurd, of opgevoerd

Zonder typegoedkeuring mogen ze niet op de openbare weg gebruikt worden. Wie dat toch doet is niet alleen in overtreding maar ook onverzekerd. Volgens de ILT zijn de webwinkels op de hoogte van de regels. Ze maken ze in de meeste gevallen echter ten onrechte gebruik van de uitzondering op de goedkeuringsplicht door de disclaimer dat ze niet op de openbare weg gebruikt mogen worden. Volgens de ITL is er in de meeste gevallen geen sprake van die uitzondering zodat die disclaimer niet gebruikt mag worden.

Daarnaast leveren de webwinkels verschillende opvoersystemen voor de fatbikes. Die systemen op zich zijn niet verboden. Maar het spreekt voor zich dast je met een opgevoerde fatbike niet op de openbare weg mag rijden.

Nieuwe controle

De ILT gaat de verkopers vanaf 1 december opnieuw controleren. Als opnieuw blijkt dat ze nog steeds snellere fatbikes zonder typegoedkeuring te koop aanbieden, lopen ze het risico dat de ILT hen een dwangsom oplegt.

Vorig artikelNieuwe elektrische Renault Trucks E-Tech T en C onthuld
Volgend artikelAbarth 500e misschien niet zo rap als de fans zouden willen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in